Skip to ContentSkip to Navigation
Aletta Jacobs School of Public Health
Together for more healthy years
Aletta Jacobs School of Public Health

Nieuws

Reactie van Aletta op het VTV
Geplaatst op:09 januari 2025

Reactie van Aletta op het VTV

Dubbelinterview Frans Sijtsma en Bart Volkers | Circulaire toekomst vraagt om samenwerking op een eerlijk speelveld
Geplaatst op:07 januari 2025

Bedrijven in Groningen en Drenthe hebben ‘waanzinnig veel’ energie om circulair te werken, maar ze kunnen het niet alleen. Samenwerking is essentieel, en staat daarom centraal tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Circulair Groningen en Drenthe. Frans Sijtsma en Bart Volkers blikken als plenaire sprekers alvast vooruit op het evenement, dat op 28 januari plaatsvindt in het House of Connections.

Omzeil aanbestedingsregels, geef lokale bedrijven het werk en verbeter zo gezondheid van de regio
Geplaatst op:10 december 2024

In het aardbevingsgebied, waar 30 jaar lang 100 miljoen euro per jaar beschikbaar is, moeten aanbestedingsregels worden aangepast zodat het herstelwerk naar bedrijven uit de regio gaat.

Terugblik bijeenkomst: gevarieerd publiek denkt na over modern Kinderwetje
Geplaatst op:09 december 2024

150 jaar geleden maakte het Kinderwetje van Van Houten een einde aan fabrieksarbeid van kinderen. Hoe kan een Kinderwetje van de 21e eeuw bijdragen aan nieuw sociaal beleid in onze huidige samenleving? Deze vraag stond vorige week centraal tijdens een goedbezochte bijeenkomst in het House of Connections, georganiseerd door de Aletta Jacobs School of Public Health (AJSPH).

Hoe voorkomen we een Nationale Gezondheidscrisis?
Geplaatst op:28 november 2024

Uit de recent gepubliceerde Volksgezondheid Toekomst Verkenning van het RIVM blijkt dat Nederlanders weliswaar ouder worden, maar intussen ook langer ongezond zijn. Bovendien zijn er steeds grotere gezondheidsverschillen. De Aletta Jacobs School of Public Health (AJSPH) wil meer gezonde jaren voor iedereen. Vijf experts verbonden aan de AJSPH geven hun kijk op de toekomstverkenning.

Gezondheidszorg loopt tegen grenzen aan, kijk daarom over de grens
Geplaatst op:21 oktober 2024

De vierde editie van de Cross-border Health Meet-up vindt op 18 november plaats in het House of Connections. Het doel is om samenwerkingen in de gezondheidszorg tussen Nederland en Duitsland te versterken. Twee onderzoekers blikken alvast vooruit op het evenement. ‘De Nederlandse en Duitse grensregio's staan voor dezelfde uitdagingen, maar hebben zeer verschillende zorgsystemen.’

RUG-hoogleraar Rina Knoeff ontvangt prestigieuze onderscheiding  
Geplaatst op:15 oktober 2024

De Universiteit Gent kent een Sarton-medaille en gelijknamige leerstoel toe aan Rina Knoeff, hoogleraar Health and Humanities aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze krijgt de medaille voor haar verdiensten op het gebied van de medische geschiedenis. In haar inaugurele rede, die op 17 oktober plaatsvindt, stelt de Groningse hoogleraar dat we een hoop kunnen leren van de premoderne kijk op het vrouwelijk lichaam. 

Wat beweegt mensen om technologie te gebruiken?
Geplaatst op:14 oktober 2024

Technologie als bondgenoot voor een gezonder leven. Dat is het thema van de Aletta Dive ‘Samen Sterker’ op 18 oktober. Claudine Lamoth, UMCG-hoogleraar bewegingsanalyse, slimme technologie en veroudering, geeft alvast haar visie op het succesvol inzetten van technologie. Daarbij is de interactie met de eindgebruiker cruciaal. ‘We zeggen vaak dat we mensen niet kunnen bereiken, maar we zouden dat meer bij onszelf kunnen leggen.’

‘Aletta Jacobs School als Google Maps voor de gezondheidszorg’
Geplaatst op:08 oktober 2024

Volgens Erik Buskens, sinds september de nieuwe wetenschappelijk directeur ad interim van de Aletta Jacobs School of Public Health, kunnen kennisinstellingen richting geven aan het overheidsbeleid. ‘Wetenschap gaat niet alleen over kennisvergaring, maar moet de samenleving ook dienen.’

Slimme energietransitie vraagt om inclusieve aanpak
Geplaatst op:25 september 2024

RUG-wetenschapper Christian Zuidema vertelt over hoe we samen kunnen overstappen naar een duurzame samenleving. Een slimme transitie vraagt om een betere verdeling van de voor- en nadelen, betoogt hij.

Complexe gezondheidsvraagstukken vragen andere onderwijsvormen
Geplaatst op:24 september 2024

Op het gebied van gezondheid staan we voor enorme, complexe uitdagingen. Door vergrijzing, stijgende zorgkosten, groeiende gezondheidsongelijkheid en personeelstekorten schieten de huidige zorg- en welzijnssystemen tekort. Ook technologische veranderingen, waaronder digitalisering, en economische en maatschappelijke verschuivingen spelen een belangrijke rol.

Erik Buskens nieuwe wetenschappelijk directeur a.i. Aletta Jacobs School of Public Health 
Geplaatst op:23 september 2024

Op voordracht van het College van Bestuur van de  Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is Erik Buskens per direct de nieuwe wetenschappelijk  directeur van de Aletta Jacobs School of Public Health (Aletta). Buskens, Professor of  Population Health Management UMCG, Faculteit Economie en Bedrijfskunde (RUG) en  AJSPH, volgt Brigit Toebes op. Brigit Toebes gaat zich volledig richten op haar functie  hoogleraar gezondheidsrecht in internationaal perspectief bij de Faculteit  Rechtsgeleerdheid aan de RUG. 

Wat doen sociale media met ons zelfbeeld?
Geplaatst op:18 september 2024

De Europese Nacht van de Onderzoekers, een wetenschapsfestival met mini-colleges, experimenten, muziek en dans, keert op vrijdag 27 september terug naar Groningen. In de aanloop naar het evenement lichten deelnemende onderzoekers alvast een tipje van de sluier op. Vandaag vertelt RUG-wetenschapper Marieke Pijnenborg over sociale media en mentale gezondheid. Sociale media zijn een blijvertje, constateert de hoogleraar. De vraag is hoe we ons ertoe verhouden.

Nieuwe sociale media om positieve gedragsverandering te stimuleren
Geplaatst op:16 september 2024

Collectieve gedragsverandering is één van de belangrijkste en lastigste uitdagingen in de publieke gezondheid. Het is een kwestie van coöperatie, maar volgens Yori Ong, tandarts en natuurkundige aan de Rijksuniversiteit Groningen, is mensen laten samenwerken aan collectieve langetermijnbelangen zo makkelijk nog niet. In een nieuw M20 onderzoek onderzoeken Ong en collega's dit probleem.

Van Fast Fashion naar Groene Mode. 'We voeden kinderen op als shoppers, die totaal geen waarde hechten aan textiel.' |Interview met Kim Poldner en Ellen van der Werff
Geplaatst op:11 september 2024

De Europese Nacht van de Onderzoekers, een wetenschapsfestival met mini-colleges, experimenten, muziek en dans, keert op vrijdag 27 september terug naar Groningen. In de aanloop naar het evenement geven deelnemende onderzoekers alvast een tipje van de sluier. Vandaag vertellen RUG-wetenschappers Kim Poldner en Ellen van der Werff over ‘circulair textiel’. Hoewel de opkomst van 'ultra fast fashion' verontrustend is, zien de twee onderzoekers ook grote kansen, bijvoorbeeld op het gebied van digitale mode.

Huidige gezondheidsvraagstukken vragen om interdisciplinaire samenwerking
Geplaatst op:03 september 2024

De Aletta Jacobs School of Public Health organiseert samen met Lifelines, de grootste data en bio-bank van Nederland, op 10 oktober het Lifelines Researchers Community Event.

‘Rechtszaak tegen tabaksindustrie is laaghangend fruit’
Geplaatst op:02 juli 2024

Zou je de tabaksindustrie voor de rechter kunnen slepen wegens schending van de mensenrechten, zoals Milieudefensie in 2019 deed met Shell? Brigit Toebes, hoogleraar gezondheidsrecht en wetenschappelijk directeur van de Aletta Jacobs School of Public Health, denkt van wel. In dit interview vertelt ze over de ‘sturende rol’ van het recht om gezondheid te bevorderen, het belang van preventie en de juiste balans in regulering. ‘We moeten menselijke waarden en waardigheid boven economische baten stellen.’

“Vluchtelingenkinderen moeten hun plek vinden binnen een school”
Geplaatst op:27 juni 2024

Leerlingen met een vluchtelingenachtergrond hebben vaak moeite met sociale interacties met hun leraar en medeleerlingen. Promovenda Yol Nakanishi gaat met een M20-beurs onderzoek doen naar deze interacties van jonge vluchtelingen in de klas. “Door samenwerking van verschillende disciplines kunnen we met een innovatieve kijk een praktijkgerichte interventie ontwikkelen, die ook echt nodig is.”

Een mismatch tussen stad en individu
Geplaatst op:24 juni 2024

Voor veel mensen is een blokje om iets waar ze amper bij nadenken, maar voor mensen met een fysieke beperking is dat lang niet zo vanzelfsprekend. In een nieuwe M20-onderzoek wordt de mismatch tussen de stad en het individu onderzocht. “Er zijn een hele hoop barrières voor mensen met een fysieke beperking waar niet aan wordt gedacht”, zegt hoogleraar gezondheidsgeografie Louise Meijering.

De onderbelichte kant van de menopauze
Geplaatst op:18 juni 2024

Berichten over de menopauze, of overgang, zijn vaak negatief; het gaat vaak over ouder worden, het verlies van vrouwelijkheid of de klachten die erbij komen kijken. Veel vrouwen zijn daarom angstig voor deze periode. Volgens promovenda Hanneke de Boer is het goed mogelijk dat die negatieve opvatting over de menopauze de klachten voor veel vrouwen verergeren. In een nieuw M20 onderzoek gaat ze dit onderzoeken. 

Staatscommissie MDMA ziet mogelijkheden voor therapeutische toepassing MDMA
Geplaatst op:06 juni 2024

Het kabinet moet voortvarend handelen om de therapeutische toepassing van MDMA mogelijk te maken. Daarnaast kan er van regulering voor de recreatieve markt geen sprake zijn zolang er geen zekerheid is over terugdringen van de criminaliteit en de mogelijkheden van regulering nog niet concreet zijn uitgewerkt. Dat zijn de belangrijkste conclusies van de Staatscommissie MDMA.

‘Onderliggende problemen op gebied van gezondheid niet geadresseerd’
Geplaatst op:30 mei 2024

Reactie Aletta Jacobs School op hoofdlijnenakkoord

Het akkoord op hoofdlijnen van de partijen PVV, VVD, NSC en BBB is op 16 mei officieel gepresenteerd. Drie experts van de Aletta Jacobs School of Public Health (AJSPH) maken zich zorgen over de plannen. Volgens hen is er nauwelijks aandacht voor een gezonde leefomgeving en mentale gezondheid van jongeren.

European Researchers' Night: ‘Je krijgt er veel positieve energie van’
Geplaatst op:27 mei 2024

Ook dit jaar organiseren de vier Schools voor Wetenschap & Samenleving van de Rijksuniversiteit Groningen de European Researchers' Night in Forum Groningen. Op 27 september wordt het Forum omgetoverd tot een ‘science hotspot’, om de wetenschap dichter bij het publiek te brengen. Drie onderzoekers blikken terug op de editie van afgelopen jaar. ‘Het publiek was zeer betrokken en actief.’

Aletta Jacobs School of Public Health en de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen krijgen Zonmw-subsidie voor onderzoek naar alcoholregulering
Geplaatst op:14 mei 2024

Prof. Brigit Toebes en dr. Michelle Bruijn hebben een subsidie toegekend gekregen van financieringsorganisatie Zonmw. Het project is getiteld ‘Alcoholregulering: navigeren tussen toestaan en verbieden’. Een promovendus gaat onderzoeken wat de beste manier is om alcohol te reguleren. De Amerikaanse drooglegging heeft niet gewerkt, en de huidige redelijk liberale Nederlandse alcoholwetgeving kent ook zijn tekortkomingen. Dus waar ligt het optimum?

Building an interdisciplinary learning community together
Geplaatst op:07 mei 2024

PhD/i, the learning community for interfaculty PhD projects at the UG, will become part of the Schools for Science & Society from May. According to scientific director Konstantin Mierau, this is the perfect fit . 'Within the Schools, we can further work on the positive visibility of interfaculty and interdisciplinary PhDs and their supervisors.'

Verken samen de mogelijkheden van burgerwetenschap
Geplaatst op:26 april 2024

De Aletta Jacobs School of Public Health en het Expertisecentrum Sociale Wetenschappen, gezondheid en welzijn organiseren op 14 mei van 12:00 tot 17:00 samen een evenement over burgerwetenschap in het House of Connections in Groningen. Volgens Lisette van der Meer, directeur van het expertisecentrum, kan burgerwetenschap nieuwe kansen bieden in de sociale wetenschappen.

Aletta’s Talent Network is looking for a new steering committee
Geplaatst op:26 april 2024

Are you an early career researcher in the field of public health? Would you like to broaden your network, increase your visibility, further develop yourself professionally, and organize inspiring events? Then join Aletta’s Talent Network steering committee!

Zomerschool: verschillende perspectieven voor gelijke gezondheid
Geplaatst op:25 april 2024

De Aletta Jacobs School of Public Health organiseert van 1 tot en met 5 juli een zomerschool over gezondheidsgelijkheid. Ouder worden brengt bij wijze van spreken logischerwijs meer gezondheidsproblemen met zich mee, maar zelfs binnen dezelfde leeftijdsgroepen is gezondheid niet gelijk. Volgens Marije Bosch en Erik Buskens, de coördinatoren van de zomerschool, is dat een groot probleem. ‘’We moeten een omgeving creëren waarin mensen in staat worden gesteld om gezond gedrag te vertonen, en zodoende de ongewenste en oneerlijke ongelijkheid voorkomen.’’

Aletta Health Centres Meet & Greet
Geplaatst op:11 april 2024

Op 2 april organiseerde de Aletta Jacobs School of Public Health een meet and greet met de health centers. Tijdens dit korte maar krachtige evenement gaven presentatoren van het UMCG, NHL Stenden, Hanze en de RUG ons inzicht in hun perspectief op gezondheid en de gezondheidszorg.

Leer creatief zorg te verlenen tijdens de Arts in Health zomerschool
Geplaatst op:25 maart 2024

Arts in Health Summerschool

Aletta Dive ‘ sex matters’ - and the right of women to equal access to health
Geplaatst op:14 februari 2024

Aletta Dive - Sex Matters

European Researchers' Night returns to Groningen
Geplaatst op:13 februari 2024

ERN

Art can help humanize healthcare
Geplaatst op:13 februari 2024

Arts in Health

View this page in: English