Skip to ContentSkip to Navigation
Aletta Jacobs School of Public Health
Together for more healthy years
Aletta Jacobs School of Public Health Onderzoek

Health as Lived Experience

Gezondheid en welzijn zijn nauw verbonden met hoe mensen gezondheid begrijpen, ervaren, uitdrukken en verwoorden. Hun persoonlijke en collectieve 'doorleefde ervaring' bepaalt (1) het succes of falen van (publieke) gezondheidsinterventies en (2) de manieren waarop mensen zinvol omgaan met de tegenslagen van ouder worden, slechte gezondheid en de dood. Bovendien zijn de manieren waarop mensen spreken en met elkaar communiceren de sleutel tot het begrijpen van ‘coping’ mechanismen, veerkracht en aanpassing. Om het hoofd te kunnen bieden aan belangrijke toekomstige uitdagingen op het gebied van gezondheid, waaronder ook de toegankelijkheid, kwaliteit en personeelsbezetting van de zorg, is het van cruciaal belang om de ‘geleefde gezondheid’ te bestuderen. Uiteindelijk zal deze blik 'van onderaf' bijdragen aan een breed gedragen en beter gezondheidsbeleid, gericht op het ondersteunen en versterken van persoonlijke en sociale veerkracht in tijden waarin scherpe beslissingen over gezondheid moeten worden genomen vanwege de onevenwichtigheid van een vergrijzende bevolking en beperkte middelen.

Het thema maakt gebruik van verschillende methoden uit de sociale- en geesteswetenschappen, waaronder kwalitatieve en kwantitatieve methoden, evenals culturele, historische, politieke, religieuze en filosofische benaderingen. De focus op de interne 'geleefde ervaring' is een belangrijke aanvulling op de andere thema’s die meer focussen op de systemen, technologieën, en leefomgevingen die de externe en systemische omstandigheden vormen die een gezond leven aanmoedigen en mogelijk maken.

De volgende onderwerpen staan centraal: 

  1. De historische, filosofische en cultureel-religieuze wortels van aannames en ervaringen op het gebied van gezondheid. Preciezer gezegd, het bevragen van bestaande categorieën en de ethiek van gezondheid, geneeskunde, lichaam, spiritualiteit, gender en ras, om beter grip te krijgen op de (onbewuste) aannames en de mechanismen die beslissingen over gezondheid mede bepalen en veranderingen mogelijk maken of belemmeren.

  2. Verdriet, troost en zingeving bij gezondheidsproblemen, ouderdom en dood.

  3. Toegankelijke en inclusieve taal en communicatie in de volksgezondheid, met speciale aandacht voor specifieke doelgroepen, waaronder mensen die in onzekerheid leven, laaggeletterden en mensen uit lage SES groepen.

  4. Creatieve kunsten en literatuur die de geleefde ervaringen van mensen verduidelijken.

Laatst gewijzigd:27 maart 2025 09:52
View this page in: English