Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Nieuwsoverzicht 2024

Zeegras kickstarten voor een klimaatbestendige zee
Gepubliceerd op:20 juni 2024

Zeegras is op veel plaatsen op de wereld bijna volledig verdwenen, terwijl het unieke zoutwaterplantje een sleutelfunctie speelt in het ecosysteem. Deze week toont de BBC een mini-documentaire over het zeegrasherstelwerk van Laura Govers, ter gelegenheid van de World Seagrass conferentie die van 17-21 juni plaatsvindt in Napels, Italië.

Waterstof toepassen in de auto of op de WC
Gepubliceerd op:04 juni 2024

Hoogleraar energieomzetting Aravind Purushothaman Vellayani werkt aan systemen die waterstof gebruiken om elektriciteit te produceren. Bijvoorbeeld in grote fabrieken, maar ook je auto of zelfs je toilet kunnen elektriciteit uit waterstof produceren.

Planetenparade
Gepubliceerd op:31 mei 2024

In de nacht van 3 op 4 juni staan zes planeten - Mercurius, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus - in een bijna rechte lijn aan de lucht.

Groene waterstof goedkoper maken
Gepubliceerd op:30 mei 2024

De techniek om op een duurzame manier waterstof uit water te winnen bestaat al een eeuw, maar waterstof uit aardgas halen is goedkoper. Daarom werken wetenschappers van de RUG aan technieken om groene waterstof efficiënt, betaalbaar en schaalbaar te produceren.

We zetten vol in op waterstof. Maar zijn we daar wel klaar voor?
Gepubliceerd op:21 mei 2024

De beloftes van groene waterstof zijn groot. Maar grijze waterstof uit aardgas is vooralsnog veel goedkoper, de opslag van waterstof is niet triviaal, en als indirect broeikasgas is waterstof niet zo schoon als het lijkt.

Feestelijke opening van nachttuin met kunstwerk bij Noordpolderzijl
Gepubliceerd op:16 mei 2024

In Noordpolderzijl is een nachttuin geopend, waarin een kunstwerk staat dat de schoonheid van het open land verbindt met de sterrenhemel.

Nieuwe steen voor graf Frits Zernike en zus Elisabeth
Gepubliceerd op:15 mei 2024

Er is een nieuwe steen geplaatst op het graf van Nobelprijswinnaar Frits Zernike en zijn zus Elisabeth.

Moleculen stilzetten
Gepubliceerd op:13 mei 2024

In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

RUG-chemici maken ‘onnatuurlijk’ enzym met nieuwe mogelijkheden
Gepubliceerd op:08 mei 2024

Chemici van de RUG maakten een enzym dat boor bevat als reactieve groep. Daarmee is het mogelijk reacties met boor meer selectief te maken en de katalytische eigenschappen te verbeteren via geleide evolutie. Het niet-natuurlijke enzym met boorzuur is beschreven in het wetenschappelijke tijdschrift Nature op 8 mei.

Efficiëntere moleculaire motor maakt meer toepassingen mogelijk
Gepubliceerd op:01 mei 2024

De eerste met licht aangedreven moleculaire motoren zijn 25 jaar geleden ontdekt aan de RUG, maar het bleek niet eenvoudig om de motoren echt werk te laten verzetten. In een nieuwe publicatie beschrijven RUG onderzoekers verbeteringen die praktische toepassingen dichterbij brengen.

Sensor met gevoel
Gepubliceerd op:29 april 2024

In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo dragen RUG-onderzoekers bij aan oplossingen voor grote wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen.

Wetenschappers ontdekken grootste stellaire zwarte gat van de Melkweg
Gepubliceerd op:16 april 2024

Een Europees team van astronomen heeft het grootste stellaire zwarte gat van de Melkweg ontdekt.

Nachtzicht met kunstmatige atomen
Gepubliceerd op:15 april 2024

In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo dragen RUG-onderzoekers bij aan oplossingen voor grote wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen.

Een avond vol lentekriebels en andere hormonen
Gepubliceerd op:27 maart 2024

Hoe beïnvloeden feromonen, de zogenaamde ‘communicatiemoleculen’ tussen individuen, ons gedrag? Wat zijn lentekriebels? Deze en andere vragen kwamen op 21 maart aan bod in het Kenniscafé.

Cycloon helpt patiënten
Gepubliceerd op:17 maart 2024

In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo dragen RUG-onderzoekers bij aan oplossingen voor grote wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen.

Een plantaardige sensor
Gepubliceerd op:04 maart 2024

In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo dragen RUG-onderzoekers bij aan oplossingen voor grote wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen. Deze aflevering: Qi Chen over een plantaardige sensor.

Zal het buigen of barsten?
Gepubliceerd op:13 februari 2024

Wetenschappers van de RUG gaan onderzoek doen naar de materiaaleigenschappen van duurzamer geproduceerd staal.

Watervlug met een klein brein
Gepubliceerd op:12 februari 2024

Elisabetta Chicca onderzocht hoe insecten navigeren, en dat kan nog wel eens van pas komen bij de ontwikkeling van energiezuinige robots.

Aquacultuur verkapte zegen voor Chinese steltlopers
Gepubliceerd op:09 januari 2024

Op de wadplaten langs de Chinese kust waar schelpdieren worden gekweekt gaat het nog relatief goed met kustvogels als kanoeten en rosse grutto’s. Dat blijkt uit het proefschrift dat bioloog He-Bo Peng op 15 januari aan de RUG verdedigt.

Leven bouwen zonder DNA
Gepubliceerd op:19 december 2023

Professor Sijbren Otto werkt aan een chemisch systeem dat tekenen van leven vertoont, maar dat uit heel andere moleculen is opgebouwd dan leven zoals we dat kennen.

Hoe ontstaat nieuw leven?
Gepubliceerd op:12 december 2023

In 2010 ontdekte RUG-hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto per toeval moleculen die zichzelf kopieerden. Sindsdien bouwt hij aan kunstmatig leven in het lab.

Astronomen ontdekken gigantische stroom sterren tussen sterrenstelsels
Gepubliceerd op:30 november 2023

Een internationaal team van onderzoekers heeft tot hun verrassing een gigantische grote maar zeer lichtzwakke stroom sterren ontdekt tussen sterrenstelsels.

Succesvolle drieteenstrandlopers gaan voor garnaal
Gepubliceerd op:24 november 2023

Tegen de trend van veel vogels in, doet de drieteenstrandloper het al jaren relatief goed in de Waddenzee. De sleutel tot dat succes zit in de timing van het belangrijkste voedsel van deze vogeltjes: de garnalen op het wad.

Materiaalonderzoeker vindt aanwijzing voor behandeling erfelijke ziekte
Gepubliceerd op:23 november 2023

Materiaalonderzoeker Patrick van der Wel heeft bijgedragen aan een onderzoek dat de oorzaak van een dodelijke stofwisselingsziekte, Barth syndroom heeft achterhaald. Bovendien is er een belangrijke stap richting een geneesmiddel gezet.

ERC Consolidator Grant voor twee FSE wetenschappers
Gepubliceerd op:23 november 2023

Twee wetenschappers van de Faculty of Science and Engineering van de RUG, Clemens Mayer en Danny Incarnato, hebben een ERC Consolidator Grant ontvangen.

RUG viert platina jubileum Nobelprijs Frits Zernike
Gepubliceerd op:09 november 2023

Op 4 november 1953 ontving professor Frits Zernike de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Precies 70 jaar later viert de Rijksuniversiteit Groningen zijn platina jubileum met een symposium en een publieksdag microscopie op zeventig plekken verspreid door de provincie.

ESA presenteert eerste haarscherpe Euclid-foto’s van de kosmos
Gepubliceerd op:07 november 2023

Op 7 november zijn de eerste fullcolour beelden van de kosmos van ESA’s ruimtetelescoop Euclid gepresenteerd. De RUG is verantwoordelijk voor een deel van de dataverwerking.

15 jaar moleculen bouwen tegen tuberculose: op naar laagdrempelige tests voor ontwikkelingslanden
Gepubliceerd op:02 november 2023

Adri Minnaard bouwt stukjes van de tuberculose-bacterie na. Dat is volgens hem dé route naar een effectiever vaccin en simpele, robuuste diagnostiek. 

Zeg maar dag tegen biofilm
Gepubliceerd op:31 oktober 2023

Wanneer medische implantaten geïnfecteerd raken, vormt zich een laag schadelijke bacteriën op het oppervlak van het implantaat: een biofilm. Een team van 14 gepassioneerde BSc en MSc studenten van de Universiteit van Groningen en de Minerva Art Academy, doet mee aan de International Genetically Engineered Machine Competition (iGEM) om dit probleem aan te pakken. Van 2 tot 5 november zullen ze naar Parijs reizen om hun eindproject te presenteren aan een panel van experts op het gebied van synthetische biologie. Hun naam? Bye-o-film.

Theoretische basis nodig voor nieuwe computers
Gepubliceerd op:17 oktober 2023

Wereldwijd zoeken wetenschappers naar nieuwe materialen voor het bouwen van computerchips die gebaseerd zijn op de hersenen. Maar een theorie voor dit soort computers ontbreekt nog, terwijl die cruciaal is, stelt Herbert Jaeger, hoogleraar Computing in Cognitive Materials aan de RUG.

Schilderijen wijzen de weg naar chips die werken op licht
Gepubliceerd op:10 oktober 2023

Wetenschappers van het Zernike Instituut voor Geavanceerde Materialen van de RUG hebben twee beroemde schilderijen nagemaakt op een schaal van duizendste millimeters.

Mega-telescoop gaat evolutie van het universum ophelderen
Gepubliceerd op:03 oktober 2023

Sterrenkundigen van de RUG zijn betrokken bij het ontwerp en het gebruik van de Europese Extremely Large Telescope, terwijl verschillende extreem grote onderdelen worden gemaakt in een speciale fabriekshal in Dwingeloo.

Onderzoekers onthullen hoe vetachtige moleculen van tuberculose-bacterie de afweer prikkelen
Gepubliceerd op:27 september 2023

Een internationaal team van wetenschappers heeft een methode ontwikkeld om duizenden vetachtige moleculen van de TB-bacterie te identificeren die effect hebben op het menselijke afweersysteem.

We gaan een radiotelescoop op de achterkant van de maan zetten
Gepubliceerd op:25 september 2023

Léon Koopmans wil een telescoop op de maan zetten om de Cosmic Dark Ages te kunnen bestuderen.

Met licht schakelbaar geneesmiddel weer stap dichterbij
Gepubliceerd op:20 september 2023

Een internationaal team van onderzoekers heeft het schakelmechanisme opgehelderd van een specifieke klasse schakelbare moleculen, de azonium verbindingen. Dit baant de weg voor de toepassing in met licht schakelbare geneesmiddelen.

De ontbrekende schakel die simpele eiwit sequencing mogelijk maakt?
Gepubliceerd op:18 september 2023

Giovanni Maglia heeft een methode ontwikkeld om eiwitten door een nanoporie te transporteren.

Hoe redden we de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de ondergang?
Gepubliceerd op:18 september 2023

RUG-onderzoeker Prajal Pradhan wil de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs) redden van de ondergang

Trekvogels passen zich aan door te verhuizen
Gepubliceerd op:14 september 2023

In een artikel dat op 14 september verscheen in het tijdschrift Nature Ecology & Evolution laten RUG biologen zien dat bonte vliegenvangers zich kunnen aanpassen aan klimaatverandering.

RUG studenten doen mee aan de European Rover Challenge
Gepubliceerd op:12 september 2023

Van 15 tot en met 17 september nemen teams van over de hele wereld het tegen elkaar op in de European Rover Challenge, een evenement dat plaatsvindt op de Kielce University of Technology campus in Polen. Op een speciaal Marscircuit - de zogenaamde Mars Yard - laten de deelnemers ter plekke of op afstand een eigen ontworpen Marsrover verschillende taken uit voeren, gebaseerd op echte NASA- en ESA-missies. Deze negende editie doet er voor het eerst een Nederlands team mee: de Makercie.

Zelfaangedreven sensor van onkruid op Zernike Campus
Gepubliceerd op:12 september 2023

Macromoleculair chemicus Qi Chen van de Rijksuniversiteit Groningen vond een plant, een vervelend onkruid zelfs, en gebruikte het om een kleine, zelfaangedreven sensor te bouwen.

Eerste chemische oscillator laat katalyse swingen
Gepubliceerd op:07 september 2023

RUG onderzoekers onwtikkelen een oscilerend systeem dat een katalytische reactie uitvoert

Goede AI moet logisch kunnen redeneren
Gepubliceerd op:05 september 2023

Bart Verheij vindt dat betrouwbare AI in staat zou moeten zijn tot logisch redeneren.

Mutatiesnelheid voor het eerst via stamboom gemeten bij walvissen
Gepubliceerd op:31 augustus 2023

Een internationaal team van zeebiologen, onder leiding van wetenschappers van de RUG en het Amerikaanse Center for Coastal Studies, heeft het DNA onderzocht van walvisgezinnen behorend tot vier soorten walvissen om te schatten hoe snel er mutaties ontstaan. Met behulp van de mutatiesnelheid konden de onderzoekers berekenen dat het aantal bultruggen in de noordelijke Atlantische oceaan voor het begin van de commerciële walvisvangst maar liefst 86 procent lager was dan eerdere berekeningen laten zien.

Evoluerend chemisch systeem verandert de eigen omgeving
Gepubliceerd op:31 augustus 2023

RUG-onderzoekers hebben een chemisch systeem ontwikkelt waarinsynthetische replicatoren de eerste tekenen van Darwiniaanse evolutie vertonen. Omdat de replicatoren hun omgeving ook veranderen ontstaat er een ecologisch-evolutionaire dynamiek. Deze bevinding laat zien dat Darwiniaanse principes ook buiten de biologie kunnen bestaan.

Vogels gaan verhaal van het wad vertellen
Gepubliceerd op:24 juli 2023

De natuur in het Waddengebied staat onder druk. Aan de hand van zes vogelsoorten willen onderzoekers van de RUG, het NIOZ en de Universiteit van Amsterdam uitzoeken wat er mis gaat, en welke beschermingsmaatregelen werken.

De tomatenplant als inspiratiebron
Gepubliceerd op:20 juli 2023

In de strijd om te overleven hebben planten tactieken om vijanden te weren. Ook de wilde tomaat heeft een geheim wapen: haartjes op zijn stam die functioneren als een lijmval voor vliegen en insecten die zich tegoed willen doen aan de voedzame blaadjes. Dit wapen is een soort natuurlijke pesticide, dat een bron van inspiratie bleek voor RUG-promovenda Abinaya Arunachalam.

Kieskeurige zeeschildpad reist voor zijn eten al generaties lang naar dezelfde plek
Gepubliceerd op:18 juli 2023

De groene zeeschildpad keert al circa 3000 jaar terug naar dezelfde zeegrasvelden om te eten. Dit benadrukt hoe belangrijk het is om de zeegrasvelden langs de Noord-Afrikaanse kust te beschermen.

Nieuw doelwit voor antibiotica in strijd tegen 'ziekenhuisbacterie'
Gepubliceerd op:11 juli 2023

Biofysica Adéla Melcrová van de Rijksuniversiteit Groningen ontdekte samen met een team van collega’s dat relatief nieuw antibioticum AMC-109 het celmembraan van een bacterie aanvalt door de structuur ervan te verstoren. Dit is anders dan wat de meeste antibiotica doen, en geeft mogelijkheden voor nieuwe medicijnen en nieuwe behandelingen.

Dit leren fruitvliegjes ons over sociaal zijn
Gepubliceerd op:05 juli 2023

Hoogleraar neurogenetica Jean-Christophe Billeter is ervan overtuigd dat leven in essentie sociaal is, zelfs dat van fruitvliegjes.

Er zijn geen artikelen gevonden die voldoen aan de criteria.

Er zijn geen artikelen gevonden die voldoen aan de criteria.

Behind the scenes: hoe studenten van de RUG en Hanze samen een Marsrover ontwikkelen
Geplaatst op:29 april 2024

Dit jaar doen de studenten van het Makercieteam mee aan de fysieke editie van de European Rover Challenge in Polen. Lees hier meer over de samenwerking binnen het team tussen de RUG en de Hanzehogeschool.

Er zijn geen artikelen gevonden die voldoen aan de criteria.

De Science LinX Nieuwsbrief maart 2023
Geplaatst op:28 februari 2023

De Science LinX Nieuwsbrief voor maart 2023

Cellen vermijden multitasking
Geplaatst op:28 februari 2023

Studieboeken vertellen dat in delende cellen de productie van nieuw DNA hoog is tijdens de zogeheten S-fase, terwijl de aanmaak van andere grote moleculen zoals eiwitten, vetten en polysachariden voortdurend in min of meer in hetzelfde tempo plaatsvindt. Onder leiding van Matthias Heinemann hebben moleculair biologen van de RUG ontdekt dat dit beeld niet klopt.

Reconstructie van de evolutionaire geschiedenis van ontgiftende enzymen
Geplaatst op:27 februari 2023

Biochemici van de RUG hebben het voorouderlijke gen van vijf ontgiftende enzymen die aanwezig zijn bij alle viervoeters gereconstrueerd en laten daarmee zien hoe hunverschillende activiteiten zijn ontstaan.

Waddengebieden wereldwijd belangrijk voor haaien en roggen
Geplaatst op:23 februari 2023

Waddengebieden zijn wereldwijd belangrijker voor haaien en roggen dan tot nu toe is gedacht. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) vonden dat waddengebieden – kustgebieden met zandplaten die bij eb droogvallen – belangrijke voedselgronden en schuilplekken zijn voor onder meer bedreigde soorten haaien en roggen.

Een kijkje bij de Meet-o-theek in het Groninger Forum
Geplaatst op:21 februari 2023

Op de zesde verdieping van het Groninger Forum, in een hoekje van het Smartlab bevindt zich de eerste ‘meet-o-theek’ – een bibliotheek voor meetinstrumenten – van Nederland. De collectie bestaat momenteel uit 67 apparaten als bijvoorbeeld wildcamera’s, luchtkwaliteitsmeters, slimme stekkers, telescopen en verschillende microscopen. Apparaten die te prijzig zijn om zelf aan te schaffen, zijn zo toch beschikbaar voor mensen die ze graag eens willen gebruiken.

Het geheim van dopamine-coatings onthuld
Geplaatst op:16 februari 2023

RUG-onderzoekers laten nu via directe metingen zien hoe de zeer veelzijdige polydopamine-coatings in elkaar zitten.

Onnodige armoede door de oorlog
Geplaatst op:16 februari 2023

Overheden zouden miljoenen mensen kunnen helpen én veel geld besparen met gerichte energiesubsidies. Overal ter wereld hebben huishoudens op diverse manieren last van de extreme energieprijzen en dus hebben ze ook op verschillende manieren hulp nodig, constateert Klaus Hubacek van de Rijksuniversiteit Groningen in een nieuw onderzoek, {vandaag} gepubliceerd in Nature Energy.

Nederlandse partijen bundelen kennis over beheersen van verzilting in delta’s
Geplaatst op:08 februari 2023

Nederlandse partijen bundelen kennis over beheersen van verzilting in delta’s

Groene koolstof heeft de toekomst
Geplaatst op:02 februari 2023

De mensheid moet af van haar verslaving aan olie en gas. Maar daarvoor zijn wel nieuwe bronnen nodig voor koolwaterstoffen, de moleculen waarvan brandstof en veel materialen zijn gemaakt.

EU consumenten exporteren milieuschade
Geplaatst op:26 januari 2023

Inwoners van de Europese Unie exporteren de negatieve gevolgen van hun consumptie naar de Oost-Europese buurlanden, terwijl de economische voordelen ervan grotendeels binnen de EU blijft. Dit concluderen onderzoekers van RUG en de universiteiten van Birmingham (VK) en Maryland (VS) in een artikel dat 2 februari verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Sustainability.

Vliegen op kooldioxide
Geplaatst op:19 januari 2023

Aan de RUG combineert Jingxiu Xie haar kennis van katalyse en chemische technologie gecombineerd om kerosine te maken uit kooldioxide.

Laboratoria worden groener
Geplaatst op:18 januari 2023

Op een zo duurzaam mogelijke manier je onderzoek uitvoeren in een laboratorium, je zou denken dat dit voor wetenschappers al de normaalste zaak van de wereld is. Toch is dit nog niet het geval. Daar probeert Thomas Freese, coördinator van het LEAF project en lid van Green Labs, verandering in te brengen.

Eenvoudige reactie produceert veelzijdige bouwsteen voor biologisch actieve moleculen
Geplaatst op:13 januari 2023

Chemici van de RUG hebben een eenvoudige manier ontdekt om zogeheten chirale Z-alkenen te maken, een type molecuul waarvoor eerder geen bruikbare syntheseroute was en waarmee het veel eenvoudiger is om biologisch actieve moleculen te maken. In plaats van acht tot tien stappen verloopt de synthese nu in drie.

Bedreiging voor zoogdieren op Madagascar
Geplaatst op:11 januari 2023

Een internationaal onderzoek waarbij RUG-ecoloog Luis Valente betrokken is laat zien dat er drie miljoen jaar evolutie nodig is om het door mensen veroorzaakte verlies aan soorten op Madagascar weer te laten herstellen. Maar als soorten die nu bedreigd zijn ook uitsterven, zou de tijd voor herstel toenemen met nog eens 20 miljoen jaar, een hersteltijd die veel langer is dan ooit werd gevonden op andere eilanden.

Astmamedicijn brengt 'verloren' herinneringen terug bij muizen
Geplaatst op:09 januari 2023

Studenten willen nog wel eens een nacht doorleren voor een tentamen. Maar onderzoek toont aan dat slaaptekort slecht is voor het geheugen. Nu heeft RUG neurowetenschapper Robbert Havekes ontdekt dat de lesstof die je tijdens slaaponthouding bestudeert niet verdwijnt, maar gewoon moeilijk op te roepen is. Samen met zijn team heeft hij een manier ontwikkeld om deze ‘verborgen kennis’ weer toegankelijk te maken bij muizen.

View this page in: English