Skip to ContentSkip to Navigation
Letteren LoungeOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Letteren Lounge
Letteren Lounge Achtergrondverhalen

Geschiedenis en archeologie

Noormannen jaagden op walrusivoor, toont nieuw onderzoek aan
Gepubliceerd op:28 september 2024

Recent onderzoek toont aan dat de Noormannen ook opzoek waren naar het waardevolle ivoor van de walrus.

Video: de donkere kanten van ons verleden
Gepubliceerd op:28 juni 2024

Historici dr. Anjana Singh en Bram Tánczos, beiden van de Faculteit der Letteren van de RUG, en Lieuwe Jongsma, conservator van het Groninger Museum, deden onderzoek naar het slavernijverleden van de stad Groningen in opdracht van de gemeente Groningen.

‘We zijn veel meer verbonden met onze verre voorouders dan we denken’
Gepubliceerd op:13 juni 2024

Zestienduizend jaar geleden maakten mensen al kunst voor hun plezier, beschikten ze over geavanceerde technologieën, zorgden ze voor elkaar en waren ze dol op hun honden die hun metgezellen waren. ‘Het waren beschaafde mensen zoals jij en ik’, zegt Inanna Hamati-Ataya, hoogleraar Mondiale Internationale Betrekkingen aan de Faculteit der Letteren.

Onderzoek naar krimp is ook onderzoek naar de geschiedenis van de blijvers
Gepubliceerd op:23 april 2024

Universitair docent Yuliya Hilevych van de Faculteit der Letteren onderzoekt regionale krimp in Nederland, Finland en Oekraïne door het fenomeen in sociaal-historisch perspectief te plaatsen.

Het vrouwenlichaam in een mannenwereld
Gepubliceerd op:09 april 2024

Hoogleraar Health and Humanities Rina Knoeff en universitair docent vroegmoderne geschiedenis Karen Hollewand maken zich hard voor de gezondheidsgelijkheid tussen mannen en vrouwen in de medische wetenschap. ‘Ik denk dat we enorme tirades tegen de patriarchale samenleving wel iets moeten nuanceren.’

Video: 45.000 zaden, vruchten en planten in een unieke collectie
Gepubliceerd op:25 januari 2024

Een video over de collectie van archeobotanie met 45.000 zaden-, vruchten- en plantenmonsters,

Iets goeds voor het landschap doen
Gepubliceerd op:23 januari 2024

Hoogleraar Landschapsgeschiedenis Theo Spek verdiept zich in de verhalen die schuilgaan achter Nederlandse en Europese landschappen. Hij is de enige hoogleraar op dit gebied, dus zijn expertise - en die van zijn collega's en studenten - is erg gewild.

Atlantische walrus kwetsbaarder dan ooit
Gepubliceerd op:27 september 2023

Als gevolg van klimaatverandering en toenemende verstoring van de leefgebieden is de toch al bedreigde Atlantische walrus kwetsbaarder dan ooit. Promovendus Emily Ruiz Puerta en haar collega-onderzoekers roepen op tot betere bescherming van walrussen en andere bedreigde diersoorten in de Arctische zeeën.

Kieskeurige zeeschildpad reist voor zijn eten al generaties lang naar dezelfde plek
Gepubliceerd op:18 juli 2023

De groene zeeschildpad keert al circa 3000 jaar terug naar dezelfde zeegrasvelden om te eten. Het onderzoek van historisch ecoloog Willemien de Kock onderstreept het belang om de zeegrasvelden langs de Noord-Afrikaanse kust te beschermen.

Groningen en haar inwoners werden rijk van de handel in tot slaaf gemaakten
Gepubliceerd op:30 juni 2023

Hoe was Groningen betrokken bij slavernij? Wie profiteerden van de handel in tot slaaf gemaakte mensen? Was de stad Groningen betrokken bij slavernij en slavenhandel en profiteerde de stad van investeringen in de VOC en de WIC? Dat onderzoeken historici Anjana Singh, Bram Tánczos en Lieuwe Jongsma.

Traditionele kennis en westerse wetenschap vinden elkaar op de Noordpool
Gepubliceerd op:08 juni 2023

Voor archeoloog Sean Desjardins is kamperen in Arctisch Canada het paradijs op aarde. Sinds 2010 reist hij jaarlijks af naar Foxe Basin, waar de Inuit-gemeenschap leeft met wie hij al jaren samenwerkt. Hij doet onderzoek naar hun tradities en gebruiken, en hoe deze door de eeuwen heen zijn veranderd.

Meer Joden in vijf Groningse gemeenten vermoord dan tot nu toe bekend: 90%
Gepubliceerd op:09 maart 2023

In de Tweede Wereldoorlog zijn in vijf gemeenten in de provincie Groningen meer joden vermoord dan tot nu toe werd gedacht. Dit blijkt uit onderzoek van Richard Paping, historicus aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voorheen werd gedacht dat 15% van de Joodse inwoners van deze gemeenten de oorlog overleefde. Nu blijkt minder dan 10% de oorlog te hebben overleefd. Het contrast met het landelijke gemiddelde van 27-29% overlevenden is daarmee nog groter dan eerder werd gesteld.

Archeologie-promovendi passen Nobelprijswinnend dna-onderzoek toe
Gepubliceerd op:08 december 2022

Archeologen Willemien de Kock en Jolijn Erven begeven zich in hun onderzoek op het terrein van de paleogenetica, het vakgebied waar arts, bioloog en nobelprijswinnaar Svante Pääbo in de afgelopen vijfendertig jaar veel aan heeft bijgedragen.

Wie waren de lezers van de middeleeuwen?
Gepubliceerd op:13 september 2022

Prof. dr. Sabrina Corbellini onderzoekt de geschiedenis van het lezen in premodern Europa. Haar onderzoek ontkracht hardnekkige vooroordelen over de donkere, onontwikkelde middeleeuwen. “Kunnen lezen is essentieel voor het functioneren van een maatschappij. Dat was zo in de middeleeuwen, en dat is nu nog steeds zo.” Kunnen lezen betekent een kritische houding kunnen ontwikkelen, en een eigen mening kunnen vormen. Deze eigenschappen worden - ten onrechte - niet snel geassocieerd met de middeleeuwen. Corbellini ziet er wel een uitdaging in de heersende vooroordelen over de tijd die ze bestudeert te ontkrachten.

Dagboeken bieden unieke inkijk in leven en werk Ted Kennedy
Gepubliceerd op:05 september 2022

De Amerikaanse schrijver en journalist John Farrell heeft in zijn biografisch onderzoek naar het leven en werk van Ted Kennedy nieuwe bewijzen aan het licht gebracht, waaruit blijkt dat de Amerikaanse politicus zijn betrokkenheid bij het door hem veroorzaakte dodelijke auto-ongeluk in 1969 aanvankelijk probeerde te verdoezelen. Farrell kon putten uit de dagboeken van Kennedy, zijn adviseur Arthur Schlesinger Jr. en andere niet eerder gepubliceerde bronnen. Farrell hoopt op 15 september te promoveren aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Een gemijterde prelaat op een zeug
Gepubliceerd op:22 augustus 2022

Historicus Joop Koopmans doet onderzoek naar de rol en de invloed van de media in de vroegmoderne tijd. Hoe berichtten bijvoorbeeld de kranten, spotprenten en pamfletten in het Rampjaar 1672 over Bommen Berend? Tijdens de Alumnidag houdt hij er, ter gelegenheid van de viering van 350 jaar Groningens Ontzet, een publiekslezing over.

Ecoloog Loonen voor 35e zomer naar veranderend Spitsbergen
Gepubliceerd op:16 mei 2022

Maarten Loonen leidt nieuwe poolexpeditie met wetenschappers, journalisten, beleidsmakers en toeristen.

Prehistorische wilde zwijnen waren planteneters
Gepubliceerd op:03 februari 2022

Prehistorische wilde zwijnen aten vooral planten, blijkt uit onderzoek van zoöarcheoloog Nathalie Brusgaard. Als eerste in Nederland bracht zij het dieet van wilde zwijnen in kaart door de chemische samenstelling van hun botten te onderzoeken.

Geknetter in de kantlijn
Gepubliceerd op:21 december 2021

Tegenwoordig kun je je frustraties over andermans denkbeelden met een paar venijnige tikken op je scherm in een Tweet verwoorden en de wereld in slingeren. Die frustraties waren er ook al in de zestiende eeuw. De Twitter van die tijd: de kantlijn.

Social Medialinkedin youtube