Video: 45.000 zaden, vruchten en planten in een unieke collectie
In de jaren 50 van de 20ste eeuw startten hoogleraren van het toenmalige Biologisch-Archeologisch Instituut van de RUG met een zaad- en vruchtencollectie, die kon helpen bij de identificatie van plantenresten die werden gevonden bij archeologische opgravingen.
Prof. dr. René Cappers heeft in de afgelopen decennia de collectie verder uitgebreid, niet alleen met zaden en vruchten, maar ook met verschillende stadia van traditionele gewasverwerking, voedselproducten en medicinale planten. Het resultaat: een unieke referentiecollectie met meer dan 45.000 monsters.
Archeobotanist dr. Sonja Filatova vertelt in deze video over hoe de collectie wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.
De collectie is wereldwijd een standaardreferentie geworden binnen diverse wetenschappelijke disciplines en organisaties die betrokken zijn bij zaadidentificatie. De Groningse collectie is zowel fysiek toegankelijk en wordt momenteel bewaard bij het Groningen Instituut voor Archeologie, maar zal binnenkort worden beveiligd in een ultramoderne kluis op Zernike.
De collectie is te raadplegen via de website Digital Plant Atlas en een reeks boeken.
Laatst gewijzigd: | 25 november 2024 13:26 |
Meer nieuws
-
19 december 2024
Konstantin Mierau nieuwe vice-decaan Faculteit der Letteren
Het College van Bestuur van de RuG heeft dr. Konstantin Mierau per 1 januari 2025 benoemd tot vice-decaan van de Faculteit der Letteren. Decaan Thony Visser en PH-Middelen Sander van den Bos zijn verheugd met de benoeming en kijken uit naar de...
-
10 december 2024
Joëlle Douma wint schrijfwedstrijd Stijlvoltreffer 2024
Op maandag 9 december won Joëlle Douma (5 vwo) van het Gomarus College in Groningen de schrijfwedstrijd Stijlvoltreffer 2024 met haar verhaal ‘Ik haat Hanna’
-
10 december 2024
De tijd zal het leren: wat jaarringen ons vertellen over het verleden
DNA-analyse van eeuwenoude botten, tanden of planten kunnen familierelaties, populatiebewegingen en domesticeringsmethoden onthullen. Pınar Erdil vertelt er meer over.