Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Noormannen jaagden op walrusivoor, toont nieuw onderzoek aan

28 september 2024

Het huidige beeld over de veroveringen van de Noormannen in de Noordwest-Atlantische oceaan is meestal dat van een zoektocht naar nieuw agrarisch land en een nieuwe plaatsen om zich te vestigen. Recent onderzoek van een internationaal onderzoeksteam, met onder andere Emily Ruiz-Puerta van het Arctisch Centrum van de RUG, toont echter nog een andere belangrijke reden aan: ze waren op zoek naar het waardevolle ivoor van de walrus. Het ivoor was zeer gewild, omdat hier prachtige statusverhogende voorwerpen van gemaakt konden worden.

Atlantische walrus rust uit in Svalbard. Copyright: Hielko van der Hoorn
Atlantische walrus rust uit in Svalbard. Copyright: Hielko van der Hoorn

Onderzoekers hebben ontdekt dat de handel in ivoor cruciaal was voor de economie van de Noormannen. Met behulp van ancient DNA (aDNA) en experimentele archeologie is nu meer bekend over de oorsprong van het walrusivoor en waarom het een belangrijke schakel was tussen de Noormannen en de bredere Europese handelsnetwerken. Meer kennis over deze handelswijze helpt ons de complexiteit van de interacties van de Noormannen en de impact die dit heeft gehad op de Europese geschiedenis beter te begrijpen.

Meer informatie

Emily Ruiz Puerta

decoratieve afbeelding
Walrus zooarchaeological remains at Pingiqqalik in the Foxe Basin. Copyright: Emily J. Ruiz-Puerta
Laatst gewijzigd:26 september 2024 10:12
Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English

Meer nieuws

  • 05 februari 2025

    Doodsoorzaken ontrafeld: van doktersbriefje naar dataset

    De belangrijkste doodsoorzaak in het afgelopen jaar was dementie (*) Maar hoe zat dat in de negentiende en begin twintigste eeuw? Onderzoekers aan de Radboud Universiteit, de Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit Leiden startten een project om...

  • 03 februari 2025

    Friese taal wordt beter doorgegeven dan het Nedersaksisch

    Het is beter gesteld met het Fries dan met het Nedersaksisch. Friezen gebruiken de taal vaker thuis en geven deze beter door dan bewoners in het Nedersaksisch taalgebied. Ook vermengt het Fries minder met het Nederlands dan het Nedersaksisch.

  • 30 januari 2025

    RUG-onderzoek naar extremisme in IJsselland

    Hoewel extremisme in IJsselland een beperkt fenomeen is, moet het vanwege het dynamische en veelzijdige karakter en recente maatschappelijke ontwikkelingen serieus worden genomen door bestuurders en professionals. Dat concludeert een...