Skip to ContentSkip to Navigation
Jantina Tammes School of Digital Society, Technology and AI
Digitale welvaart voor iedereen
Jantina Tammes School of Digital Society, Technology and AI Nieuws

Nieuws

Transforming Interaction: A Workshop on AAC, Social Robotics, and Conversational AI
Geplaatst op:11 april 2025

Transforming Interaction: A Workshop on AAC, Social Robotics, and Conversational AI

Brede steun van de RUG voor AI Factory: het versterkt innovatie en autonomie
Geplaatst op:10 april 2025

Nederland heeft plannen om te investeren in een AI Factory, met financiële steun vanuit Europa en de regio. Dit initiatief is een belangrijke stap om de regio en het land verder te versterken op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

Open letter to the Executive University Board: Calling for an end to the university's dependence on big tech
Geplaatst op:10 april 2025

We, the undersigned, express our concern about the University of Groningen’s increasing reliance on services from big tech companies

‘De toepassingen zijn groot en ze worden groter’: The Hardware That Fuels the AI Revolution
Geplaatst op:07 april 2025

In het evenement The Hardware That Fuels the AI Revolution staat de rol van hardware in AI centraal: van grafische processoren (GPU’s) tot high performance computing (HPC).

NRO-subsidie voor onderzoeksproject naar nieuwswijsheid van Groninger mbo-jongeren
Geplaatst op:04 april 2025

Nieuwswijsheid is cruciaal voor burgerschap en democratische participatie van jongeren.

Directeur CIT: ‘Digitalisering is niet alleen een middel, maar een doel’
Geplaatst op:01 april 2025

Technologie en digitalisering spelen een steeds grotere rol in de samenleving, stelt Nolda Tipping-Griffioen, directeur CIT en Chief Information Officer van de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens haar vraagt het om een vooruitstrevende rol van de universiteit. Ze benadrukt het belang van samenwerking met de Jantina Tammes School voor Digital Society, Technology en AI.

‘AiNed’ Groeifonds subsidie voor versnellen invoering AI bij mkb-bedrijven
Geplaatst op:01 april 2025

Professor Ming Cao ontvangt een Groeifondssubsidie van EUR 2,4 miljoen voor onderzoek dat bij gaat dragen aan het sneller invoeren van AI bij mkb-bedrijven in de technische industrie in Nederland.

Slim energie regelen
Geplaatst op:31 maart 2025

Ons elektriciteitsnetwerk raakt overbelast, en infrastructuur uitbreiden kost tijd en geld. ‘Wat we nú kunnen doen, is zo goed mogelijk beheren en optimaliseren wat er is,’ vertelt professor Michele Cucuzzella. Bijvoorbeeld door met pieken van gegenereerde elektriciteit water te verwarmen en op te slaan, om er op een ander moment huishoudens mee te verwarmen.

NWO financiert ELSA Lab voor Technische Industrie onder leiding van RUG-onderzoekers
Geplaatst op:28 maart 2025

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft op 28 maart bekendgemaakt het onderzoeksproject ELSA Lab for Technical Industry onder leiding van UG-onderzoekers te financieren.

Geautomatiseerde getuigenverklaringen stap dichterbij na succesvolle bijeenkomst
Geplaatst op:28 maart 2025

Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken met behulp van kunstmatige intelligentie (AI), dat is in een notendop het idee achter AIWitness. Het project is een voorgenomen samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini en Scotty AI. Afgelopen woensdag kwamen bestuurders van de drie partners bijeen in Groningen.

Meer dan 'Hey Siri': op weg naar inclusieve spraaktechnologie
Geplaatst op:24 maart 2025

Stel je eens een wereld voor waarin spraaktechnologie niet alleen betekent dat je je slimme speaker naar het weer vraagt, maar waarbij je spraaktechnologie kunt inzetten om mensen met een spraakstoornis een stem te geven, bedreigde talen kunt ondersteunen en die zelfs sarcasme kunt begrijpen?

Ervaringen tijdens het wetenschapsfestival: ‘Het vinden van een goede metafoor is extreem belangrijk’
Geplaatst op:14 maart 2025

De Europese Nacht van de Onderzoekers (ERN) en Zpannend Zernike zijn wetenschapsfestivals waar onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hun werk kunnen tonen aan een breed publiek. In dit tweeluik vertellen RUG-onderzoekers over hun ervaringen van vorig jaar. ‘Ik kan het zeker aanraden om deel te nemen aan het evenement.’

Gratis Gronings leren met een ‘romkom’ van eigen bodem
Geplaatst op:13 maart 2025

Een romantische komedie om op een laagdrempelige manier Gronings te leren. Dat is in een notendop het idee achter de gratis Massive Open Online Course (MOOC): ‘MOI! Welkom in Grunnen!’. Afgelopen week werd de online cursus officieel gelanceerd in House of Connections door de Groningse Commissaris van de Koning, René Paas. De Jantina Tammes School of Digital Society, Technology and AI tekende mede voor de organisatie.

Impact Challenge: studenten speeddaten met bedrijfsleven
Geplaatst op:12 maart 2025

Goede ideeën, daar draaide het om in het House of Connections. Tijdens een Speeddate Event van de RUG Impact Challenge werden studenten gekoppeld aan maatschappelijke partners bij wie ze hun ideeën konden pitchen. Een reportage vanaf de evenementenvloer.

Wetenschap Werkt | Hogere cijfers door slim te stampen
Geplaatst op:10 maart 2025

Van Rijn ontwikkelde een online tool die leerlingen in staat stelt beter en efficiënter te leren. Geleerde kennis blijft daarnaast langer hangen en er worden hogere cijfers gehaald.

Twee hoogleraren over onze digitale toekomst: mensgericht of niet?
Geplaatst op:10 maart 2025

2,5 miljoen Nederlanders worstelen met onvoldoende digitale basisvaardigheden en nog eens 2,5 miljoen volwassenen missen de kritische vaardigheden om de mogelijkheden en gevaren van digitalisering te kunnen overzien. Nu digitalisering, artificiële intelligentie (AI) en misinformatie een vlucht nemen, rijst de vraag hoe we digitale inclusie kunnen garanderen.

Gronings leren met een romantische komedie
Geplaatst op:07 maart 2025

René Paas, CvdK in Groningen, lanceerde de MOOC Gronings (massive open online course) in het House of Connections in Groningen. In deze vierweekse gratis cursus kunnen deelnemers op een aantrekkelijke en innovatieve manier het Gronings leren.

Felicitaties aan de winnaars van de JTS Grassroots Grants
Geplaatst op:17 februari 2025

We zijn verheugd om de eerste winnaars van de Grassroots Grants in 2025 aan te kondigen. Na zorgvuldige overweging en beoordeling zijn de winnaars via een loterij geselecteerd.

JTS webinar: RUG-onderzoekers over de 'irrationele’ reactie op DeepSeek
Geplaatst op:13 februari 2025

De Jantina Tammes School of Digital Society, Technology and AI organiseerde een online bijeenkomst over DeepSeek, waar verschillende onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hun blik wierpen op de nieuwkomer in de AI-arena.

Nolda Tipping-Griffioen: Digitalisering is cruciaal voor de universiteit van de toekomst
Geplaatst op:10 februari 2025

Op 1 juli 2024 begon Nolda Tipping-Griffioen als algemeen directeur van het Centrum voor Informatie Technologie (CIT) en CIO van de Rijksuniversiteit Groningen. Inmiddels staat ze ruim een half jaar aan het roer van de universitaire IT-organisatie. Het begin van het jaar is een mooi moment om terug te kijken op de eerste periode en vooral vooruit te blikken op de toekomst.

In de Wetenschap-podcast- Malvina Nissim: Impact van Large Language Models & ChatGPT
Geplaatst op:30 januari 2025

'In de Wetenschap' is de podcast van de Rijksuniversiteit Groningen. Malvina Nissim is te gast in deze aflevering. Ze bespreken de mogelijkheden en beperkingen van LLM's, bias in modellen en de impact van deze technologieën op het onderwijs en de maatschappij.

Online èn offline spelen belangrijk voor de ontwikkeling van digitale geletterdheid bij kinderen
Geplaatst op:28 januari 2025

Kinderen tussen de 8 en 12 jaar kunnen het best spelenderwijs hun digitale geletterdheid ontwikkelen. Dat kan zowel offline als online gebeuren. Digitale media-activiteiten van kinderen, zoals het bekijken van onlinevideo’s of gamen, lijken op vermaak en worden door volwassenen als oppervlakkig ervaren.

‘Laat kinderen online in een boom klimmen, niet in een hijskraan’
Geplaatst op:20 januari 2025

Tijdens het evenement ‘Help mijn kind wil op TikTok!’, dat op 4 februari plaatsvindt in Forum Groningen, geven drie onderzoekers antwoord op prangende vragen van ouders. Denise Mensonides, promovenda bij het Digital Inclusion Lab van de Rijksuniversiteit Groningen, maakt deel uit van het panel. Ze deed onderzoek naar de ontwikkeling van digitale geletterdheid bij basisschoolkinderen en deelt alvast haar verhaal.

View this page in: English
Volg ons optwitter linkedin youtube