‘De toepassingen zijn groot en ze worden groter’: The Hardware That Fuels the AI Revolution
Hoe kunnen wetenschappers AI gebruiken in een toekomstig onderzoeksproject? En welke apparatuur houdt AI eigenlijk draaiende? In het evenement The Hardware That Fuels the AI Revolution staat de rol van hardware in AI centraal: van grafische processoren (GPU’s) tot high performance computing (HPC). De bijeenkomst vindt plaats op 8 april in House of Connections en wordt mede georganiseerd door het CIT en de Jantina Tammes School of Digital Society, Technology and AI.
Steeds vaker wordt AI op interdisciplinaire wijze gebruikt. Waar het ooit begon met modelleren van bijvoorbeeld moleculen of medische beelden, wordt het tegenwoordig ook toegepast in alfa- en gammadisciplines. Wim Nap, programmadirecteur HPC en medeorganisator van het evenement, voegt toe: ‘Er zijn bijvoorbeeld veel archeologen die gebruikmaken van AI en er zijn ook al heel lang letterkundigen die er gebruik van maken. Deze toepassingen zijn groot en ze worden groter. Overal waar je ook maar enigszins een creatief proces hebt, kun je uiteindelijk AI toepassen.’ Er zijn steeds meer wetenschappelijke gebieden waarin gekeken wordt naar dezelfde data vanuit verschillende disciplines. Je kunt namelijk steeds meer over die data te weten komen. Dit maakt het voor deze wetenschappers ontzettend belangrijk om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren.
Daarnaast wordt de toepassing van AI binnen de universiteit steeds breder. Generatieve AI, bijvoorbeeld, kan drie verschillende doelen dienen binnen de universiteit. Veelal wordt het ontworpen om te ondersteunen in onderzoek, maar tegenwoordig wordt het ook toegepast in het bedrijfsleven en in educatie. Juist in een context van bezuinigingen op de wetenschappelijke wereld, is het van groot belang om deze verschillende aspecten van generatieve AI te benutten. Nap benadrukt dat de rol van zijn medeorganisator, professor Dirk Pleiter, hierbij van groot belang is: ‘Het is voor de universiteit ontzettend belangrijk dat een professor in high tech computing bestaat, omdat zijn vakgebied terugkomt in de colloquia van heel veel andere wetenschapsgebieden binnen de universiteit.’
De opening van de bijeenkomst The Hardware That Fuels the AI Revolution wordt verzorgd door Nolda Tipping-Griffioen, directeur van het CIT en Chief Information Officer van de RUG. In de keynote presentatie neemt HPC professor Dirk Pleiter het publiek mee door de ontwikkelingen die zijn geweest en momenteel gaande zijn met betrekking tot de technologie van AI.
Vervolgens vertelt HPC projectmanager Wim Nap over de AI infrastructuur die het CIT levert aan wetenschappers van de RUG. Hij vertelt hoe dat in het verleden is gedaan, wat er nu aangeboden wordt en de toekomstige ontwikkelingen daarvan. Hoe verhoudt de infrastructuur binnen de RUG zich tot het ecosysteem van HPC en AI in Nederland en in Europa? Welke keuzes maken andere instituten en hoe verhoudt dat zich tot het beleid van de RUG?
In break-outsessies wordt er op interactieve wijze gesproken over verschillende technologische ontwikkelingen. Jaco van Dijk, de oprichter van ILSE-Lab bij Dell, zal het concept van een gedecentraliseerde AI-fabriek verkennen, terwijl Huib Hansma van Dell inzichten in opkomende technologieën zal delen. Ook zal vanuit CogniGron worden verteld over hun onderzoek en gaat het HPC cluster verschillende hardware zal demonstreren.
Het evenement sluit af met een netwerkborrel, waar ruimte is om anderen te ontmoeten die zich bezighouden met AI technologie in hun werkzaamheden. The Hardware That Fuels the AI Revolution vindt plaats op dinsdag 8 april 2025 van 15:00 tot 17:45 in House of Connections. Aanmelden kan via de website van de Jantina Tammes School of Digital Society, Technology and AI.
Laatst gewijzigd: | 08 april 2025 15:29 |
Meer nieuws
-
24 maart 2025
RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst
De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...
-
05 maart 2025
Vrouwen in de wetenschap
De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. In de podcast gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden...