Sustainable food systems
De huidige manier waarop we voedsel produceren, verwerken, vervoeren, verkopen en consumeren legt een grote druk op de draagkracht van onze planeet en op onze gezondheid. Daarom is het essentieel om onze voedselsystemen snel én ingrijpend te veranderen. Alleen zo kunnen de schadelijke gevolgen worden beperkt en de leefomgeving voor toekomstige generaties worden veiliggesteld.
Dat vraagt om een gezamenlijke aanpak van de hele voedselketen. We moeten uiteenlopende vraagstukken met elkaar verbinden, zoals: bodemgezondheid en -kwaliteit, de teelt van nieuwe gewassen, biodiverse landschappen, nieuwe verdienmodellen voor boeren, productie van nieuwe (regionale) producten, duurzame logistiek en detailhandel, veranderende eetpatronen, bewuste consumentenkeuzes uit een gezond voedselaanbod en een circulaire verwerking van resterend afval. Dit is waar wij ons op richten.
Ambities
Deze transformatie van ons voedselsysteem zal wereldwijd impact hebben. Daarom zijn wij internationaal actief, met initiatieven, grootschalige projecten en samenwerkingen die plaatsvinden op verschillende continenten. Zo dragen wij bij aan de wereldwijde inzichten en veranderingen in het voedselsysteem van de toekomst.
Tegelijkertijd, en dichter bij huis, kent het Noorden van Nederland een lange en rijke agrarische traditie. Er zijn veel lokale initiatieven die aansluiten bij deze uitdaging. Ook daar leveren wij een groeiende bijdrage in diverse regionale netwerken (zoals AReNA, Oogst van Groningen en de Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw). Wij ontwikkelen daarvoor een snelgroeiend transdisciplinair platform, waarin onderzoekers samenwerken met praktijkpartners, met een sterke focus op kennis voor de toekomst en directe toepasbaarheid.
Door inhoudelijke samenwerking, nieuwe activiteiten, bundeling van middelen met andere partijen, versterken wij gezamenlijk de regionale transitie. Onze regionale ambitie is een substantiële bijdrage te leveren aan gezonde, duurzame en regionale voedselketens in Noord-Nederland, samen met onze partners.
Contact - Academic Leads
Dr. Kees van Veen (Faculteit Gedrags- & Maatschappijwetenschappen)
-
Tel.: 31 50 36 33866
-
E-mail: k.van.veen rug.nl
Prof.Dr. Pablo Tittonell (Faculteit Science and Engineering)
-
E-mail: p.a.tittonell rug.nl
Prof. Joana Falcao Salles (Faculteit Science and Engineering)
-
E-mail: j.falcao.salles rug.nl
Leden
-
Dr. Stefania Boscari (FEB)
-
Prof. Klaus Hubacek (FSE)
-
Dr. ir. Raymond Klaassen (FSE)
-
Dr. Clemens Mayer (FSE)
-
Prof. dr. Han Olff (FSE)
-
Dr. Helena Posthumus (CF)
-
Dr. Daphne Ribbers (FEB)
-
Dr. Eugenia Rosca (FEB)
-
Prof. dr. Bert Scholtens (FEB)
-
Dr. Rieneke Slager (FEB)
-
Dr. Kira Tiedge (FSE)
-
Prof. dr. ir. Martijn van der Heide (FSS)
-
Dr. Henny van der Windt (FSE)
-
Dr. Hans van Veen (FSE)
-
Prof. Rafael Wittek (FBSS)
-
Dr. Jorien Zevenberg (FSE)
Lees Meer
-
the quality of soil and plant/animal produce: a systematic review. By: Verónica El Mujtar, Bárbara Prack McCormick, Joana Falcao Salles, Kira Tiedge, Pablo Tittonell, Kees van Veen (2024)
-
Toekomst voor de natuurinclusieve landbouw. ‘Gebiedsgericht’ als wenkend perspectief? By: Henny van der Windt, Raymond Klaassen, Kees van Veen en Gert Noordhoff (2024)