Onderzoeksverslag
Een onderzoeksverslag is een academisch tekstgenre waarin academici hun onderzoek en bevindingen documenteren en met vakgenoten delen. Het moet bijdragen aan de uitbreiding van kennis, doordat het aanvulling geeft op wat bekend is over het onderzochte verschijnsel of hier een nieuw licht op werpt. Op die manier kan een onderzoeksverslag ook aanzetten tot discussie. Daarbij kan een onderzoeksverslag als doel hebben andere wetenschappers te stimuleren verder onderzoek naar het onderwerp te doen of het onderzoek te herhalen.
Structuur van een onderzoeksverslag
De structuur van een onderzoeksverslag kan al naargelang de wetenschapsdiscipline meer of minder rigide zijn. Algemeen geldt dat de volgorde en de invulling van de structuur van een onderzoeksverslag bij de natuurwetenschappelijke disciplines tamelijk vast ligt. In de geesteswetenschappen kan de indeling vrijer zijn.
Onderzoekers schrijven hun verslagen van wetenschappelijk onderzoek doorgaans volgens het zogenaamde IMRD-model. IMRD staat voor een vierledige argumentatiestructuur met als onderdelen Inleiding, Methode en materialen, Resultaten en Discussie. In het onderstaande schema (vrij naar Penrose and Katz 1998) kun je zien welke functie deze delen hebben in het geheel van het verslag.
Onderdelen van het onderzoeksverslag en hun functies
Omringende tekstdelen
De globale IMRD-structuur wordt omsloten door omringende tekstdelen.
Vooraan
-
omslag/titelblad met een functionele titel/ondertitel; auteur(s)naam/namen; instituut, opleiding/cursus, naam begeleider(s) en eventuele assistenten, plaats en jaar
-
eventueel een 'woord vooraf' met korte schets van de context van het onderzoek en dankwoord aan mensen die het onderzoek mede mogelijk hebben gemaakt
-
eventueel een inhoudsopgave (voor teksten langer dan ongeveer 6 A4).
Achteraan
-
bibliografie: overzicht van alle gebruikte literatuur volgens het in jouw vakgebied gangbare notatiesysteem.
-
eventueel bijlagen: informatie die voor het direct begrijpen van het verslag niet noodzakelijk is, maar er wel aan ten grondslag ligt (bijvoorbeeld weergave van interviews, ruwe data, tabellen die de basis vormen voor de grafieken in het verslag)
Laatst gewijzigd: | 06 januari 2025 12:43 |