Eindverslag van het project
>> download het volledige eindverslag <<
Zorgcapaciteit geoptimaliseerd door innovatieve planningstool
Door Covid-19 en daarbij geldende 1,5 meter-regel kunnen ziekenhuizen minder patiënten in hun wachtruimtes toelaten en daardoor minder poliklinische afspraken inplannen. Met een innovatieve tool ontwikkeld door de Rijksuniversiteit Groningen zijn afdelingen van het Martini Ziekenhuis erin geslaagd ondanks de restricties toch weer op volle capaciteit te draaien.
“De tool maakt een optimale planning voor afsprakenschema’s maar biedt ook inzicht in het effect van praktische en organisatorische maatregelen”, vertelt Justin Drupsteen, manager integraal capaciteitsmanagement bij het Martini Ziekenhuis. “Het is de combinatie van een tool, de juiste set maatregelen én de flexibele houding van artsen die ervoor zorgen we dat we weer op het niveau van voor corona zitten.”
Bij het maken van afsprakenschema’s proberen ziekenhuizen zoveel mogelijk patiënten te helpen, rekening houdend met beschikbaarheid van artsen, verpleegkundigen en behandelkamers. Nu met Covid-19 echter is de wachtkamer leidend en dat vraagt om een andere manier van plannen. “Het wiskundig model is echt nieuw maar aan de basis staan bekende elementen die ook op andere terreinen binnen de logistiek worden toegepast”, vertelt hoogleraar Iris Vis die het project vanuit de Rijksuniversiteit Groningen heeft geleid. “Het is geweldig om te zien dat we de inspiratie uit de logistiek hebben kunnen inzetten voor dit project.”
Laatst gewijzigd: | 29 januari 2021 17:39 |