Duits
Een profielwerkstuk voor het vak Duits kan over van alles gaan! Van de val van de Berlijnse muur tot de naamvallen: er valt een hoop te onderzoeken. Maar hoe pak je dit aan? Er zijn verschillende manieren van onderzoek doen. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar hoe Duits als tweede taal ligt opgeslagen in je hoofd. Dit wordt meestal gedaan aan de hand van een experiment. Met dit experiment verzamel je data, en aan de hand van de data probeer je je hoofdvraag te beantwoorden.
Als je wilt kijken naar hoe mensen spreken, wat voor soort woorden ze gebruiken en of dat bijvoorbeeld is veranderd over de laatste paar jaar kun je kijken naar een corpus. Een corpus is een hele grote verzameling aan data die vaak online (gratis) beschikbaar is. Je kunt een corpus ook gebruiken om te kijken of kinderen van een bepaalde leeftijd al de naamvallen toepassen, of om te onderzoeken welke woordcombinaties vaak samen voorkomen.
Je kunt natuurlijk ook op andere manieren onderzoek doen. Denk bijvoorbeeld aan het afnemen van een interview. Wanneer je meer te weten wil komen over meningen, gevoelens of motieven van mensen en je deze informatie niet hebt kunnen vinden in de beschikbare literatuur kun je een interview afnemen. Wanneer je iemand interviewt bedenk je van te voren geschikte vragen en maak je gebruik van bepaalde onderwerpen die je aan bod wil laten komen. Een interview kan erg waardevol zijn maar het uitwerken van een interview kost veel tijd. Meer informatie over de interviews.
Wanneer je geïnteresseerd bent in de gedachten, motieven of sentimenten van een grote groep mensen is het afnemen van een enquête een goede optie. Bij een enquête heb je een duidelijke doelgroep voor ogen die je vervolgens allemaal dezelfde vragen stelt. Je kunt een enquête op verschillende manieren afnemen. Het voordeel van een enquête is dat je deze niet persoonlijk bij iedere deelnemer hoeft af te nemen: het kan dus tijd schelen! Wel kost het uitwerken opnieuw veel tijd. Bekijk voor meer tips over enquêtes deze pagina.
Ook kun je literatuuronderzoek doen aan de hand van een primaire bron. Dit kan één zin uit een toneelstuk zijn, een gedicht, een hoofdstuk, een heel boek of zelfs twee boeken die je met elkaar vergelijkt. Zodra je een primaire bron hebt gekozen ga je deze lezen en vorm je hier een mening over. Het is belangrijk om eerst je eigen mening te vormen voordat je literatuur over je bron gaat lezen, anders kan de literatuur je mening kan sturen. Als je dit hebt gedaan ga je op zoek naar secundaire literatuur: literatuur over jouw bron. Dit doe je om te kijken wat er al is geschreven over jouw bron, en of jouw interpretatie iets kan toevoegen aan het debat. Kies daarom geen stuk waar al duizenden interpretaties van zijn, het is vrij moeilijk om dan nog een originele interpretatie te geven.
Vervolgens ga je aan de slag met het opbouwen van een argument van jouw interpretatie. Dit doe je aan de hand van citaten die je uitlegt. Je zou bijvoorbeeld een werk van een schrijver voor de Tweede wereldoorlog, en na de Tweede wereldoorlog kunnen vergelijken en kijken of er een verschil is stijl. Ook kun je kijken of je kunt ontdekken of de schrijver bijvoorbeeld zijn of haar politieke voorkeur heeft verstopt in je primaire bron. Of onderzoek waarom Die Leiden des jungen Werthers een zelfmoordgolf veroorzaakte. Kortom keuze genoeg!
Voorbeeldonderwerpen
Om je een beetje op weg te helpen hebben we verschillende voorbeeldonderwerpen opgesteld. Zie de lijst van voorbeelden hieronder.
Laatst gewijzigd: | 14 november 2023 11:48 |