Skip to ContentSkip to Navigation
Rudolf Agricola School for Sustainable Development
Bringing sustainability science forward
Rudolf Agricola School Nieuws & Evenementen

Veranderdialoog: Bedrijfsvormen voor de toekomst

Wanneer:do 12-09-2024 16:00 - 18:00
Waar:House of Connections, Grote Markt 21, Groningen
decoratieve afbeelding

Met ons team van Hanzehogeschool, NHL Stenden, en de RUG gaan we weer aan de slag met de Veranderdialogen, onze gesprekken tussen onderzoekers en praktische pionieren over de duurzame transformatie. 

Op 12 September willen we in gesprek over bedrijfsvormen die een sociale en duurzame bedrijfsvoering op lange termijn mogelijk maken. Kan dit met de bestaande rechtsvormen of hebben we hiervoor nieuwe soorten van bedrijven nodig? Hoe kan bijvoorbeeld de „purpose“ van een bedrijf in de kern van een bedrijfsvorm verankerd worden? Welke inspraakmogelijkheden moeten medewerkers, maar ook andere stakeholders, hebben? Maar ook: hoeveel maakt de bedrijfsvorm eigenlijk uit? Kunnen goede doelen met elke bedrijfsvorm gerealiseerd worden of zijn er specifieke beperkingen? Of zijn in de toekomst rechtsvormen überhaupt nog relevant? Daarover gaan we in gesprek met een aantal collega’s uit theorie en praktijk. Meer informatie volgt na het zomerreces, aanmelden kan nu al via deze link


Programma

Deelnemers aan deze veranderdialoog zijn o.a. Maarten van Brussel (Voys, zakelijke telefonie) en Margreet Boersma (Hanze):

decoratieve afbeelding
Maarten van Brussel
Bij ondernemen hoort geld verdienen, maar ook teruggeven aan en waarde creëren voor de maatschappij.

Maarten van Brussel is opgeleid als accountant en werkt sinds 2018 bij Voys, een bedrijf voor zakelijke telefonie die niet alleen geld wil verdienen maar ook maatschappelijke waarde wil creëren. Hij is cirkel lead finance en vanuit die rol intensief betrokken bij de overstap van het bedrijf naar Steward Ownership. Hij houdt zich ook bezig met CO2 - neutraliteit, als Captain Planet die met een team van collega’ de CO2-uitstoot in kaart brengt en projecten implementeert om die te verlagen. 


Dr. Margreet F. Boersma-de Jong
Dr. Margreet F. Boersma-de Jong
Aandeelhouderschap blokkeert een duurzame toekomst. Dat kan en moet anders. Stewardship (rentmeesterschap) is het alternatief.

Dr. Margreet F. Boersma-de Jong is een toonaangevende expert in duurzaam ondernemen en een duurzame economie.

Gedurende haar twaalfjarige lectorschap heeft zij zich gericht op het blootleggen van de kernredenen waarom het ons niet lukt om de wereld om te vormen tot een groene en vreedzame planeet. Haar diepgaande analyse heeft zij o.a. toegankelijk gemaakt voor studenten in het Basisboek Duurzame Economie. Ze is daarnaast aanjager en bestuurder van Het KANNN: een netwerkplatform voor mkb-ers die hun bedrijf willen verduurzamen.