Groninger Bestuursconferentie 2024: 'Duurzaam herstel van maatschappelijke crises'
Wanneer: | vr 15-11-2024 10:45 - 17:00 |
Waar: | House of Connections, Grote Markt 21, Groningen |
Groningen is geconfronteerd met verschillende crises, zoals de aardbevingen door gaswinning. Deze hebben naast de fysieke leefomgeving, het politiek vertrouwen en de mentale gezondheid van de inwoners aangetast. Voor het herstel en de duurzame ontwikkeling van Groningen liggen er kansen en uitdagingen voor de komende jaren. Dit vraagt onder meer om langetermijndenken en zorgvuldige betrokkenheid van inwoners en partners bij planvorming en uitvoering.
Tijdens de tweede editie van de Groninger Bestuursconferentie komen bestuurders, volksvertegenwoordigers, ambtenaren en wetenschappers samen om te spreken over duurzaam herstel van maatschappelijke crises. De conferentie biedt ruimte om ervaringen uit de praktijk te combineren met wetenschappelijke inzichten. Hiermee willen we de samenwerking tussen het openbaar bestuur en de universiteit verder versterken.
We hopen u te verwelkomen!
Programma
10:45 - Inloop in het House of Connections met koffie, thee en koek + inschrijving voor de werksessies
11:00 - Opening en introductie door dr. Frans Sijtsma (RUG)
11:15 - Prof. dr. Karen van Oudenhoven - van der Zee, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), bespreekt de gevolgen van overheidshandelen tijdens en na crises op de veerkracht en het vertrouwen van burgers in de politiek en de overheid. Welke lessen zijn hier voor de overheid uit te leren?
Coreferaat door prof. dr. Tom Postmes (RUG)
12:00 - Lunch
13:30 - 1e werksessie
14:30 - Pauze
14:45 - 2e werksessie
15:45 - Samenvatting van de workshops door workshopleiders
16:00 - Sluiting door Commissaris van de Koning in Groningen René Paas
16:15 - Netwerkborrel
Onderwerpen van werksessies
1. Kunstmatige intelligentie en burgerparticipatie
Hoe kunnen we met de inzet van AI burgers zorgvuldig betrekken bij de verdeling van publiek geld?
2. Brede welvaart in het Noorden
Dialoog en kennisuitwisseling over het vergroten van de levenskwaliteit en het doorbreken van intergenerationele armoede in de regio.
3. Demografische ontwikkelingen en democratische dilemma’s
Hoe kan men bij besluitvorming rekening houden met demografische verschillen tussen en binnen stedelijke en rurale gebieden?
4. De rol van de overheid bij herstel na crises
Dialoog en kennisuitwisseling over hoe overheden effectief kunnen bijdragen aan crisisherstel, gebaseerd op onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau.