Veni-beurzen voor dr. Kira Tiedge en dr. Kostia Gorobets
Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend: Ariane Gayout, Kira Tiedge, Michelle Bruijn, Kostia Gorobets, Arpan Rijal, Amaury de Vicq de Cumptich, Lars de Wildt, Merel Semeijn, Tycho Dekkers en Valerie Wiersma. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn gericht op excellente onderzoekers die onlangs gepromoveerd zijn.
dr. Kira Tiedge en dr. Kostia Gorobets zijn fellows van de Rudolf Agricola School.
NWO selecteert onderzoekers op basis van de wetenschappelijke kwaliteit en het innovatieve karakter van het ondezoeksvoorstel, de wetenschappelijke en/of maatschappelijke impact van het voorgestelde project en de kwaliteit van de onderzoeker. Veni maakt, samen met Vidi en Vici, onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma. Landelijk heeft de NWO aan 174 onderzoekers een Veni-financiering toegekend.
Designing crops for a salty future
Kira Tiedge, Faculty of Science and Engineering
Over de hele wereld worden landbouwgebieden bedreigd door een toename van zout in de bodem. Deze verzilting heeft grote gevolgen voor welke plantensoorten daar kunnen groeien en vormt daarmee een ernstige bedreiging voor onze voedselvoorziening. Dit project onderzoekt hoe van nature aanwezige stoffen in planten gebruikt kunnen worden om de weerbaarheid van gewassen tegen verzilting te vergroten. De resultaten helpen bij het ontwikkelen van nieuwe gewasvariëteiten die bestand zijn tegen huidige en toekomstige klimaat gerelateerde stressoren om duurzame gewasproductie en voedselzekerheid mogelijk te maken.
Alternative Legalities: how the Russian invasion of Ukraine fractures international law
Kostia Gorobets, Faculteit Rechtsgeleerdheid
Rusland rechtvaardigt de invasie van Oekraïne niet door te wijzen op bijzondere regels en verdragen, maar door middel van historische voorbeelden en mythen: een beroep op de expansie van de NAVO en veroordeling van westerse hypocrisie gaan gepaard met verwijzingen naar Ruslands soevereiniteit, haar roemrijke verleden en de uniciteit van de Russische beschaving. Daarmee wordt een parallelle juridische realiteit geconstrueerd waarin regels niet langer een centrale rol spelen en waarmee inbreuk gemaakt wordt op het internationale recht als een universeel normenstelsel voor het gedrag van staten. Dit rechtsfilosofische onderzoeksproject analyseert hoe deze alternatieve versie van het internationaal recht wordt geconstrueerd.
Laatst gewijzigd: | 21 augustus 2024 12:01 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...