Student Chris Kobelke nam deel aan de 'Multigenerational Hackathon on Sustainable Development'
De eerste Hackathon van de Rudolf Agricola School is net afgerond. In vier groepen werd er gewerkt aan vier verschillende challenges. Een van de challenges werd ingebracht door de gemeente Groningen: ‘Hoe kunnen we studenten stimuleren om meer plantaardig te eten?’ Vijf studenten werkten aan deze challenge. Chris Kobelke is een van hen.
Lees ook ons interview met Hilde Lavell, Yvet Panjer van de gemeente Groningen, en met Emma Zaal, mentor van de studenten.
De Duitse psychologiestudent Chris Kobelke heeft meegedaan aan de challenge 'Embed more plant-based protein sources in students' eating habits'.
Chris: 'De hackathon duurde een maand, maar het voelde heel kort. We gingen van brainstormen en onderzoek naar implementatie, en het vloog voorbij. Ik kwam bij de groep omdat mijn vriendin mee wilde doen aan de hackathon, en ik dacht: 'Hé, dat klinkt leuk!' Ik wilde al heel lang iets zinvols doen. En het bleek leuk te zijn, zowel inhoudelijk als qua groep. We deden onderzoek met vijf studenten. We werden begeleid door Emma Zaal, en natuurlijk was er contact met de opdrachtgever, de gemeente Groningen zelf.'
Chris komt uit Duitsland maar besloot in Groningen te gaan studeren nadat hij Groningen had bezocht en zich er meteen thuis voelde:. “Als groep hadden we veel vergaderingen en videogesprekken. We zochten naar papers over het onderwerp en interviewden veel studenten. We onderzochten overtuigingen, gedrag en intenties. Het hielp dat ik al wat voorkennis had door mijn studie en interesses. We waren met vijf studenten met zeer verschillende achtergronden. Sommigen hadden al dingen gedaan voor de Green Office van de Rijksuniversiteit Groningen, dus ze wisten veel over milieukwesties. Eén student wist veel over communicatie, wat handig was voor onze campagne, en een andere had uitgebreide feitenkennis over voeding.
We kwamen op het idee dat mensen beïnvloed kunnen worden door 'vertrouwde beïnvloeders'. Mensen nemen gemakkelijk ideeën over van mensen die ze aardig vinden en vertrouwen. Als beïnvloeders van studenten zouden we bijvoorbeeld kunnen samenwerken met Kei-leiders tijdens de Kei-week. Volgens de theorie staan mensen het meest open voor het veranderen van eetgewoonten als ze in een nieuwe omgeving komen. Daarom denken we dat het effectief kan zijn om studenten te benaderen tijdens de Keiweek.
Er is ook een app die mensen kan helpen met informatie; de app brengt in kaart hoeveel 'uitstoot' bepaald voedsel produceert. Tot slot hebben we als 'prototype' gesproken met de coördinator van Edanz, een soort alternatief centrum, om te kijken of we daar kooklessen konden geven aan studenten. Ze reageerden enthousiast: laten we het proberen!
Dat is een van de dingen die deze hackathon zo leuk maakt; je begint met niets, en opeens heb je iets concreets waar de gemeente Groningen waarschijnlijk iets mee gaat doen. Je doet het echt voor een doel.
Toen we begonnen had ik het vooroordeel dat de gemeente misschien conservatief zou zijn en niet open zou staan voor nieuwe ideeën, maar dat bleek helemaal niet het geval. Ze reageerden heel open, prettig en enthousiast op onze inbreng. Ze hebben ons veel vertrouwen gegeven, dus we zijn benieuwd wat er nu gaat gebeuren.
Laatst gewijzigd: | 04 juni 2024 16:16 |
Meer nieuws
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...
-
21 mei 2024
Uitslag universitaire verkiezingen 2024
De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!