Skip to ContentSkip to Navigation
Rudolf Agricola School for Sustainable Development
Bringing sustainability science forward
Rudolf Agricola School Nieuws & Evenementen

Staatsbosbeheer en Rudolf Agricola School bundelen krachten voor wetenschappelijk onderzoek naar duurzame natuur- en landschapsontwikkeling

05 oktober 2023
Jesler Kiestra - Head of Staatsbosbeheer in the province of Groningen - and director Frans J. Sijtsma of the Rudolf Agricola School for Sustainable Development.
Jesler Kiestra - Hoofd Staatsbosbeheer in de provincie Groningen - en directeur Frans J. Sijtsma van de Rudolf Agricola School for Sustainable Development.

Donderdag 5 oktober zetten Jesler Kiestra en Frans J. Sijtsma hun handtekeningen onder  een samenwerkingsovereenkomst (Memorandum of Understanding) tussen Staatsbosbeheer en de Rudolf Agricola School for Sustainable Development van de Rijksuniversiteit Groningen.

Beide partijen zien een dringende maatschappelijke behoefte aan wetenschappelijke inzichten op het gebied van duurzaamheid en natuurbehoud, beheer- en ontwikkeling.

  • Jesler Kiestra is Hoofd Staatsbosbeheer in de provincie Groningen

  • Frans J. Sijtsma is directeur van de Rudolf Agricola School for Sustainable Development.

Kiestra benadrukt het belang van nieuwe wetenschappelijke kennis voor Staatsbosbeheer:  

‘In de praktijk van het natuurbeheer en in de grote programma’s en projecten is bij Staatsbosbeheer regelmatig behoefte aan nieuwe kennis voor bijvoorbeeld innovaties en transities in beleid en governance, voor ecologische veranderingen als gevolg van klimaatverandering,  het omgaan met milieudruk, het watervraagstuk en de verbinding met de dynamiek in sector landbouw en voedsel.’

Sijtsma voegt eraan toe:

‘Fellows van de Rudolf Agricola School for Sustainable Development van de Rijksuniversiteit Groningen werken als wetenschappers vanuit verschillende disciplines aan wetenschappelijk onderzoek op het gebied van natuur en landschap. De urgente behoefte vanuit de maatschappij aan wetenschappelijke inzichten op het gebied van duurzaamheid is een belangrijke katalysator voor hun samenwerking, met elkaar, en met maatschappelijke partners. 'Belangrijke onderwerpen waar SBB en Agricola samenwerking zoeken zijn overgangsgebieden in het landschap rondom natuurgebieden enerzijds en landschapsversterking rondom stedelijk gebied anderzijds. ’

 

Langdurige onderzoeksprojecten

De samenwerking is gericht op langdurige onderzoeksprojecten met name in de noordelijke regio. Samen zullen de organisaties zich richten op thema's zoals het opzetten van 'new commons,' duurzame landschapsontwikkeling, financiële borging van natuur en landschap, 'living labs' rond Nationale Parken Nieuwe Stijl en in Groeningen.

De komende jaren werken Rudolf Agricola en Staatsbosbeheer ook samen in promotieonderzoek naar nieuwe financiële instrumenten voor landschapsbehoud. Een promovendus wordt begeleid door een interdisciplinair team van Agricola fellows waarbij Staatsbosbeheer de nauwe samenwerking met de Nationale Parken organiseert.

Daarnaast zal Rudolf Agricola Staatsbosbeheer betrekken bij lopende projecten, onder andere door het koppelen van 'living labs' aan gebiedsontwikkeling, wetenschappelijk advies te bieden, en deel te nemen aan expertmeetings.

Staatsbosbeheer zal Rudolf Agricola toegang geven tot onderzoekslocaties, experimenteerruimte, netwerken en deelneming aan strategisch advies.

Rudolf Agricola: interdisciplinair Onderzoek

De Rudolf Agricola School for Sustainable Development is gespecialiseerd in Interdisciplinair Onderzoek. De School brengt wetenschappers samen vanuit heel verschillende disciplines om onderzoek te doen naar duurzaamheid.

De School heeft vier thema’s. Binnen de School richt het thema Sustainable Landscapes  zich op praktijkgericht onderzoek op de gebieden ecologie, socio-economie, politiek en beleid, cultuurhistorie en ruimtelijke ordening, en heeft sterke banden met de praktijk van natuur- en landschapsbeheer.

Staatsbosbeheer: 120 jaar ervaring

Staatsbosbeheer, met meer dan 120 jaar ervaring, staat middenin de samenleving en speelt een vooraanstaande rol bij het concretiseren van maatschappelijke opgaven zoals natuurbeheer- en ontwikkeling, de ontwikkeling van nationale parken, de groene metropool, natuur-inclusieve landbouw, het klimaatrobuust maken van natuur of natuur in en om de stad

Laatst gewijzigd:26 oktober 2023 15:35
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024