Skip to ContentSkip to Navigation
Rudolf Agricola School for Sustainable Development
Bringing sustainability science forward
Rudolf Agricola School Nieuws & Evenementen

Lees het tot nadenken stemmende interview met Marc Pauly over de kracht van dialoog met anderen en de natuur

25 januari 2023
‘De tegenstellingen in de samenleving zijn groot. Die kloof moeten we overbruggen, en de ik-jij houding kan daarbij helpen. Het gaat om een echte ontmoeting tussen twee personen, en met die insteek kunnen mensen nader tot elkaar komen.’

Lees het prikkelende interview met Marc Pauly door Thomas Vos over de kracht van dialoog met anderen & de natuur, op de website van de Rijksuniversiteit. Pauly is lid van ons D&G-thema.

Samenvatting:

Marc Pauly is onderzoeker bij de faculteit Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is gepromoveerd in logica met een focus op informatica, en studeerde en doceerde aan Stanford University. Zijn missie is om meer begrip te kweken tussen mensen, en tussen mens en natuur. Hij ziet kennis als een manier om de samenleving te helpen, of het nu gaat om veiligheid en overlast in een wijk in Groningen of om de manier waarop we anno 2023 met de natuur omgaan. De filosofische theorie geeft een belangrijk aanknopingspunt.

Pauly's achtergrond is interdisciplinair. Hij specialiseerde zich in logica die deels wiskunde en deels filosofie is. Gaandeweg veranderden zijn interesses echter en stapte hij over van computersoftware naar sociale software, waarbij hij nadacht over hoe mensen algoritmen gebruiken om de samenleving te organiseren.

Pauly kwam in 2008 naar Groningen en richtte zich op sociaal-politieke filosofie. Hij ging aan de slag met een deliberatief onderzoek naar veiligheid en overlast in de Groningse wijk De Wijert. Dit was in die tijd een nieuwe benadering in Nederland. Bij dergelijke peilingen wordt met een aselecte steekproef een aantal mensen gekozen. Vervolgens worden zij goed geïnformeerd over de verschillende aspecten van een thema. Hierna maken zij een keuze die een representatief resultaat oplevert. In de Wijert kwamen na selectierondes en interviews uiteindelijk 100 bewoners naar een speciale bijeenkomst, waarin ze in kleine groepen praatten over voorstellen voor meer veiligheid en minder overlast in de wijk. Wijkbewoners kwamen zo samen tot een gematigder oordeel over de aanpak van veiligheid en overlast, terwijl referenda juist polariserend kunnen werken.

Ook past Pauly de filosofie toe van Martin Buber, die onderscheid maakte tussen twee zaken: de ik-het-relatie, gebaseerd op het beeld van andere mensen als mensen met objectieve kenmerken, zoals haarkleur, geslacht of leeftijd en de ik-jij-relatie wat het belang benadrukt van echte, face-to-face interacties tussen twee individuen, als een manier om begrip en empathie op te bouwen.

Laatst gewijzigd:02 juni 2023 14:31
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024