Nu online: Masterclass Groninger aardbevingen no. 8. 'De gezondheidsimpact.' Door: prof. dr. Michel Dückers
Onze achtste Masterclass over de Groninger aardbevingen staat nu online. Hierin behandelt prof. dr. Michel Dückers de gezondheidsproblematiek die het gevolg is van de gaswinning, de Groninger aardbevingen en vooral van de manier waarop de afhandeling van de aardbevingsschade plaatsvindt.
Experts van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) houden zich intensief met de problemen rond de gaswinning en de aardbevingen bezig. Deze kennis stellen wij graag ter beschikking van iedereen die meer wil weten over de achtergronden van de aardbevingsproblematiek. De masterclasses zijn toegankelijk voor iedereen, maar zijn vooral interessant voor mensen die de diepte in willen, die willen weten 'hoe het echt zit.'
De aardbevingsproblematiek duurt al zo lang dat er kennis verloren kan gaan door het wisselen van de groep mensen die zich ermee bezig houdt. Denk daarbij aan lokale en regionale bestuurders, belangenvertegenwoordigers en klachtenafhandelaars.
Acht films
In onze acht films leggen professoren uit wat er op hun vakgebied speelt. Zo gaat een masterclass over de oorsprong en de geologische samenstelling van het Groningen gasveld. Ook belicht een professor de juridische kant van de mijnbouwschadeproblematiek en komt de vraag voorbij of de energietransitie in Groningen een probleem is of een kans.
De masterclasses zijn ontwikkeld door Sustainable Society van de RUG in samenwerking met Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen en zijn hier te vinden.
Hier vindt u een overzichtspagina met alle acht masterclasses
Samenvatting Masterclass Groninger Aardbevingen no. 8
Hoe houd je op een onafhankelijke manier zicht op de psychosociale impact van de gaswinningsproblematiek? Door belanghebbenden vanuit beleid, praktijk en wetenschap te betrekken bij de opzet, uitvoering en duiding van het onderzoek en doorlopend in gesprek te blijven.
Vanuit dit uitgangspunt is het onderzoeksteam Gronings Perspectief vanuit de Rijksuniversiteit Groningen doorlopend in gesprek over het onderzoek.
Gronings Perspectief voert interviews en vragenlijstmetingen uit en analyseert data, inspelend op actuele ontwikkelingen en behoeften. Inmiddels is er veel bekend over de effecten van de gaswinningsproblematiek op het welzijn, fysieke en mentale gezondheid, veiligheidsgevoelens onder bewoners en het vertrouwen dat zij hebben in overheden en instanties.
Verschillende aspecten van de problematiek (schade, wachttijd, procedures, instanties) spelen hierin een rol. Inmiddels zijn er allerlei overeenkomsten en verschillen te benoemen tussen de voortdurende situatie in Groningen en andere rampen en crises. Daar moeten we van leren.
Prof. dr. Michel Dückers
Michel Dückers is hoogleraar Crises, Veiligheid en Gezondheid aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Zijn bijzondere leerstoel is ingesteld door de universiteit in samenwerking met ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, Nederlands Instituut Publieke Veiligheid, Nivel en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
De leerstoel beoogt bij te dragen aan theorievorming, onderzoek, onderwijs en kennisverspreiding over gedachten, gevoelens en gedrag van mensen rondom dreigingen en crises.
De focus ligt op het begrijpen van gevolgen en effectieve oplossingen. Dit vormt ook zijn referentiekader als één van de onderzoeksleiders van Gronings Perspectief, het onderzoeksteam dat sinds 2016 vinger aan de pols houdt van de psychosociale impact van de gaswinningsproblematiek.
Prof. dr. Michel Dückers: Masterclass Groninger aardbevingen. De gezondheidsimpact van de gaswinningsproblematiek - Wat we kunnen leren van Groningen en omgekeerd.
Laatst gewijzigd: | 02 juni 2023 14:31 |
Meer nieuws
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...
-
21 mei 2024
Uitslag universitaire verkiezingen 2024
De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!