Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Coronawetenschapsnieuws

Coronablogs

Coronacrisis vergroot sociaal-economische verschillen in sport en bewegen; waarschijnlijk blijvende impact

Sport
Sport

18 oktober - Van personen met een lage opleiding was al bekend dat zij minder vaak bewegen dan die met een hoge opleiding. Dit geldt ook voor verschillen tussen inkomensgroepen. Uit het nieuwe onderzoek, gedaan aan de hand van data uit het grootschalige Lifelines coronaonderzoek, blijkt dat de coronacrisis deze sociaal-economische verschillen in bewegen flink heeft vergroot. Het is waarschijnlijk dat dit effect niet tijdelijk is, maar ook na de pandemie blijvende gevolgen heeft. Lees meer.

Meer dan een tijdelijke maatregel: thuiswerk en de positieve impact ervan

Shuye Yu
Shuye Yu

30 juli - Als gevolg van de COVID-19-crisis is thuiswerken voor veel bedrijven en banen de norm geworden. Werknemers van sommige tech-giganten, waaronder Facebook en Twitter, hebben zelfs het recht om na deze pandemie permanent thuis te werken. Dit feit lijkt te impliceren dat thuiswerken niet alleen een tijdelijke maatregel is voor de huidige pandemie, maar ook in de toekomst een gangbare werkregeling zal zijn. Lees de blog van Shuye Yu.

Hybride werken - winst voor de kantoortijgers ten koste van de thuiswerkers?

29 juni - Organisaties denken momenteel hard na over de geleerde lessen van al dat thuiswerken. De meeste organisaties lijken op zoek naar een mengvorm, en komen uit op zogenaamd ‘hybride werken’. Hierbij worden de voordelen van thuiswerken gecombineerd worden met die van het kantoor. Zo’n ‘gulden middenweg’ klinkt als een fijne, vanzelfsprekende win-winsituatie, en dat kan het misschien ook best worden. Maar er liggen nogal wat gevaren op de loer, vooral voor leidinggevenden. Afgezien van allerlei ingewikkelde coördinatie- en technologische vraagstukken, hebben die vooral te maken met hun eigen gedrag.
Lees het blog van Janka Stoker

Leven met COVID-19: Praktische geschiedenislessen

Illustration: Anonymous, 'Kermis of geen Kermis?' (1849), Rijksmuseum Amsterdam
Illustration: Anonymous, 'Kermis of geen Kermis?' (1849), Rijksmuseum Amsterdam

10 juni - ‘Kermis of geen Kermis?’ dat was de vraag in het cholerajaar 1849. De illustratie toont de vreugde bij het jaarlijkse evenement aan de linkerkant en de verpletterende consequenties van het feestgedrag tijdens de cholera-epidemie aan de rechterzijde. De belangrijskte waarschuwing was natuurlijk dat de kermis met zijn wilde dansen (‘Hosse! Hosse! Hosse!’) uiteindelijk zou leiden tot een 'danse macabre' en een vroegtijdig graf.

Na bijna anderhalf jaar COVID-19 komt de afbeelding ons griezelig bekend voor. Net als de verwijzing naar dansen als de ultieme representatie van de gevaren en uitdagingen van de epidemie.
Lees meer

Interview met ontwikkelaars van de Corona Barometer

Henry Wiersma en Robert Warmerdam
Henry Wiersma en Robert Warmerdam

17 mei - Sinds het Lifelines Corona-onderzoek vorig jaar van start is gegaan zijn er 20 vragenlijsten ingevuld. Om al deze data inzichtelijk te maken is de Corona Barometer ontwikkeld. Het geeft inzicht in de resultaten van het onderzoek en laat zien hoe de crisis zich ontwikkelt. Henry Wiersma en Robert Warmerdam werken beiden bij het UMCG als wetenschappelijk programmeur voor het corona-onderzoek en de Barometer. "Hiermee laten we zien dat de wetenschap ook heel direct kan bijdragen aan actuele vraagstukken.''
Lees meer

Zullen de lockdowns babyboomers veroorzaken? Een demografisch kijk op de pandemie.

Coronavirus kind met mondmasker
Coronavirus kind met mondmasker

12 mei - Het coronavirus dat momenteel onze kostbare wereld teistert, is in de eerste plaats een gezondheidsprobleem. Onderzoekers op het gebied van de medische wetenschappen hebben dan ook de opdracht gekregen een vaccin tegen het virus te vinden en de verdere incidentie van de ziekte te beperken. Maar wat kunnen onderzoekers uit andere wetenschapsgebieden over deze pandemie leren? In dit artikel gaat Jonne na wat het vakgebied demografie ons tot dusver over de pandemie kan vertellen en speculeert zij over de mogelijke gevolgen ervan voor toekomstige studies in de sociale wetenschappen.
Lees meer (Engels)

Laatst gewijzigd:02 maart 2023 12:21
View this page in: English