RUG-studenten gooien hoge ogen op WK Schaatsen voor studenten
Van 10 tot en met 13 maart vond in Amsterdam het WK Schaatsen voor studenten plaats op de Jaap Eden IJsbaan. Maar liefst zeventig studenten uit zeventien verschillende landen gingen de strijd met elkaar aan. Onder de deelnemers waren drie studenten van de Rijksuniversiteit Groningen: Sanneke de Neeling (Biomedical Engineering), Femke Beuling en Sterre Jonkers (beiden Geneeskunde).
De studenten behaalden alle drie het podium. Zo werd Sanneke op de 1.000 meter wereldkampioen en ging Femke er op die afstand vandoor met het brons. Sterre won zilver op de 3.000 meter en de 1.500 meter. Bovendien werd zij met het Nederlands team wereldkampioen op de ploegenachtervolging.
Topsporter én student
Sanneke combineert haar schaatstrainingen in Thialf met haar studie Life Science and Technology. Dat gaat haar goed af, want vorig jaar heeft ze niet alleen de Wereldkampioenschappen afstanden en sprint gereden, maar ook het Bindend Studieadvies (BSA) gehaald.
Topsportregeling
‘Ik ben al ruim vijf jaar schaatsprof. Momenteel woon ik in Heerenveen, omdat ik in Thialf train, maar oorspronkelijk kom ik uit Rotterdam. De Rijksuniversiteit Groningen was voor mij de meest voor de hand liggende keuze omdat ik wilde gaan studeren en blijven schaatsen. Het is in de buurt van Thialf en de studierichting die ik op wil, wordt aangeboden. Bovendien had ik goede verhalen gehoord van teamgenoten over de topsportregeling van de RUG’, vertelt Sanneke over het combineren van haar schaatscarrière met een studie in het wetenschappelijk onderwijs.
Een Olympische en maatschappelijke droom
‘Ik kan mijn studie goed combineren met het schaatsen doordat ik extra verlof krijg, extra mogelijkheden om tentamens bij uitzondering te verplaatsen of op een ander moment te herkansen en ik kan practica vaak op andere dagen inhalen. Soms is het wel erg druk, stressvol en weet ik even niet meer waar ik het zoeken moet. Maar als ik dan alles gehaald heb, geeft dat een heel goed gevoel! Mijn droom is om ooit op de Olympische Spelen te staan. Op maatschappelijk vlak wil ik graag werken in de bio technology. Ik zou het gaaf vinden om protheses te ontwerpen.’
Laatst gewijzigd: | 30 oktober 2023 11:47 |
Meer nieuws
-
20 januari 2025
Een waterbestendige sensor die zichzelf herstelt
Het rekt, plakt, herstelt zichzelf als er een scheurtje ontstaat, het is water- en vorstbestendig, en het geleidt elektriciteit. PhD-student Zeyu Zhang heeft een zogenaamde hydrogel ontwikkeld onder begeleiding van Patrizio Raffa, hoogleraar Slimme...
-
16 januari 2025
€16,5 miljoen subsidie voor onderzoek naar effect CAR T-cellen bij terugkerende beenmergkanker
Het UMCG gaat specifieke CAR-T cellen produceren om patiënten met terugkerende beenmergkanker te behandelen. Samen met Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam gaat het UMCG de effectiviteit van deze mogelijk nieuwe behandeling onderzoeken. Voor het...
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.