Lustrum 410 achter de schermen
Het academische jaar is in 2024 begonnen en de Rijksuniversiteit Groningen vierde in mei 2024 haar 410e verjaardag. Via deze blog een kijkje achter de schermen bij de organisatie van het Lustrum.
Bij een verjaardag hoort… Taart!
Terwijl de Rijksuniversiteit Groningen zich opmaakt voor haar 410-jarige jubileum mag er één belangrijk onderdeel niet ontbreken: taart (eten)!
Op dinsdag 21 mei om 15:00 op het Academieplein (Broerstraat 5) zal er een Bake Off plaatsvinden. Studenten, medewerkers en Stadjers zullen hun aller lekkerste en mooiste versierde bakwerk presenteren aan de jury. Dit zal gebeuren direct na de opening van het Lustrum dat op hetzelfde plein plaatsvindt!
De winnaar van de vorige editie in 2019, tijdens het 405-jarig jubileum, was Jasper Hidding.
Hij versierde zijn taart met rode marsepein en het lustrumlogo. De binnenkant liet alle kleuren van de regenboog zien. “De ultieme jubileumtaart”, aldus juryvoorzitter Sarena Solari, die erg enthousiast was over de smaak en het uiterlijk van de taart. “Een lichte en romige boterkoek, die lastig is precies goed te krijgen”
Word jij de opvolger van Jasper? Meld je aan via de link!
We dagen je uit om een taart te bakken die niet alleen heerlijk is, maar ook het verhaal vertelt van het thema van dit jaar: ‘Making Connections’.
Laat je inspireren door de verbinding tussen verschillende culturen en mensen die de universiteit maken tot wat ze is!
Een jury van kenners
De creaties worden beoordeeld door een panel van deskundige juryleden: Inge Sikkens-Derks (deelnemer Heel Holland Bakt 2022), Lenka Duongova (student en kok bij Premealing), Remco Kouwenhoven (Hoofd Alumni relaties), en Ruben Wagenvoort (Studentassessor).
Zij zullen op zoek gaan naar de taarten die uitblinken in smaak, presentatie en natuurlijk de mooiste interpretatie van het thema.
De Hoofdprijs: Een roze Kitchenaid
De winnaar van de Bake Off zal niet met lege handen naar huis gaan. De hoofdprijs is een prachtige roze Kitchenaid mixer - de droom van elke thuisbakker en een kleurrijke aanvulling op elke keuken, aangeboden door één van onze sponsors.
Kom langs!
Ben je geen ster in het bakken van taarten, maar proef je ze liever? Ook dan ben je van harte welkom op de Bake-Off. Bezoekers kunnen gratis de taarten komen proeven of snoepen van andere lekkernijen zoals petit fours en macarons.
Eerdere blogartikelen
Making (International) Connections
Internationale connecties en diversiteit zijn van onschatbare waarde. Tijdens de lustrumviering omarmen we dit met het thema ‘Making connections’. Maar wat is er tijdens de viering te doen als (internationale) student? En hoe is het als internationale student aan de Rijksuniversiteit Groningen? Lees hierover in de blog van deze maand.
Aan het begin van elk semester verwelkomt de Rijksuniversiteit Groningen nieuwe internationale bachelor- en masterstudenten in Groningen en Leeuwarden. De Welcoming Ceremony heeft dit jaar plaatsgevonden in de MartiniPlaza en het Lustrumbureau was er ook bij!
De aanwezigheid van internationale studenten draagt bij aan een verrijking van de intellectuele en culturele diversiteit. Daarnaast fungeren internationale studenten als culturele ambassadeurs die bruggen bouwen tussen verschillende landen en culturen, en daarmee internationale connecties van de universiteit versterken.
Evenement: Making Connections Lunch
Tijdens het lustrum zijn alle evenementen voor iedereen toegankelijk, dus je kunt bij elk evenement aanwezig zijn. Bovendien wordt er een Making Connections lunch georganiseerd. Wat is er nu beter dan mensen samen te brengen met een heerlijke maaltijd en een lekker drankje? De culturele lunch zal plaatsvinden in de tuin van het academiegebouw en zal diversiteit vieren door middel van voedselcultuur. Elke deelnemer brengt een maaltijd mee die voor hen betekenisvol is. In groepen van 6 zal elke persoon de maaltijd die ze hebben bereid presenteren en de betekenis ervan uitleggen. Deze lunch is de perfecte gelegenheid om nieuwe keukens te verkennen en mensen uit verschillende landen te ontmoeten!
Vrijwilligerswerk
Nieuwe mensen ontmoeten in een ander land kan een uitdaging zijn. Een van de manieren om deel te nemen aan de community én daarbij anderen te ontmoeten is door vrijwilligerswerk te doen! Voor het lustrum zijn wij op zoek naar vrijwilligers. Kan jij een paar uurtjes vrijmaken in de week tussen 21 en 25 mei? Meld je dan aan als student-vrijwilliger via deze link: www.rug.nl/lustrum/lustrum-volunteer-registration
Onze student-assistent Johanna vertelt je wat meer over het leven in Groningen als internationale student:
Kan je iets over jezelf vertellen?
Hoe is het om als internationale student in Groningen te studeren en te werken?
Wat is jouw taak binnen het lustrumbureau?
Hoe ziet een dag op het lustrumbureau eruit voor jou?
Welke activiteiten van het lustrumprogramma spreken jou het meest aan en waarom? |
Making connections in Sport en Spel
Het nieuwe (lustrum)jaar is van start! Namens het Lustrumbureau willen wij iedereen een gelukkig en gezond 2024 wensen.
Rondom de jaarwisseling kijken we terug en reflecteren we op het afgelopen jaar, maar we stellen ook goede voornemens en doelen voor het nieuwe jaar. “Meer sporten”,“dry january” en “fitter worden” zijn doelen die wij veelal in de wandelgangen horen. Sport, in welke vorm dan ook, is dan ook een vast ritueel in het dagelijks leven van menig Stadjer en student. Een sportactiviteit kan dus ook niet ontbreken aan het lustrumprogramma.
Sport- en spelactiviteiten sluiten namelijk perfect aan bij het lustrumthema ‘Making Connections’. Sport en spel zijn namelijk niet alleen goed voor je gezondheid en je humeur, maar ook voor je sociale contacten en je culturele bewustzijn. Door samen te sporten leer je nieuwe mensen kennen, je leert samen te werken, te communiceren en te respecteren. Sport is dus een uitstekende manier om verbindingen te maken tussen verschillende mensen en culturen.
Op woensdag 22 mei wordt er een sportevenement gehouden op de ACLO. Gedurende de dag heb je de mogelijkheid om je in te schrijven voor workshops over bijzondere sporten. Je kunt je zowel als groep als individu inschrijven, waardoor dit een ideaal moment is om een nieuwe sport uit te proberen!
In samenwerking met de Groninger Studenten Wieler Vereniging ‘Tandje Hoger’ zal op zaterdag 25 mei een fietsroute worden gereden door studenten en medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen. De 80 km durende route neemt je mee langs het Groningse landschap en bijzondere historische plekken, met onder andere de geboortestad van Aletta Jacobs.
Onze student-assistent Jorrit vertelt je meer over deze evenementen:
Wat is jouw taak binnen het lustrumbureau?
Kan je ons iets vertellen over de fietsroute?
Wie zijn Tandje Hoger?
Waar komt jouw passie voor wielrennen vandaan?
Wie kunnen meedoen met de fietsroute?
Naar welk lustrum evenement kijk je het meeste uit? |
Making Connections - Terugblik
(Scroll down for the English version)
We vieren dit jaar dat de Rijksuniversiteit Groningen 410 jaar bestaat, oftewel het 82e Lustrum. Veel vieringen zijn ons voorgegaan. In deze blogpost blikken we terug op eerdere lustra en vertellen we over de bijzondere connecties met personen en andere organisaties die we hebben opgebouwd gedurende ons 410-jarig bestaan.
Lustrum 80 & 81 (400 & 405 jaar)
In eerdere lustra is het thema ‘Making Connections’ al naar voren gekomen. Zo werkte de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) tijdens het 400-jarig jubileum samen met de Groningen City Club aan een fototentoonstelling. Onder leiding van fotograaf Sacha de Boer liet de tentoonstelling de verwevenheid zien tussen de universiteit, de stad en de regio. Er waren tien kunstfoto's en vijftien documentaire foto's te zien, met thema's als gezond ouder worden, energie en duurzaamheid. De foto's werden tentoongesteld in het stadscentrum en toonden zowel maatschappelijke kwesties als RUG400-evenementen die samen met regionale partners werden georganiseerd. Dit versterkte de toewijding van de universiteit om zinvolle verbindingen te leggen binnen de gemeenschap.
Tijdens het 405-jarige bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen is de internationale wetenschappelijke conferentie 'Growing together: celebrating diversity and fostering inclusion' georganiseerd. Het evenement had een sterke verbinding met het thema 'Making Connections' en benadrukte het belang van eenheid bij het tot stand brengen van maatschappelijke verandering. Het vierde de rijkdom die diversiteit met zich meebrengt en moedigde actieve waardering ervoor aan. Met sprekers van over de hele wereld bood de conferentie een spannend platform voor het verbinden van verschillende perspectieven. Door het bespreken van onderwerpen als sociale inclusie, diverse samenlevingen, ethiek, intersectionaliteit en inclusief onderwijs, moedigde de conferentie actief verbindingen, wederzijds begrip en een gedeelde inzet voor het creëren van een onderling verbonden en inclusieve academische gemeenschap en samenleving aan.
De Rijksuniversiteit Groningen reikt verschillende prijzen en toekenningen uit aan personen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de samenleving of de wetenschap, maar ook op academisch gebied en aan excellente studenten. Tijdens het lustrum wordt onder andere de Ben Feringa Impact Award uitgereikt en zal de Ceremony of Merits plaatsvinden op dinsdag 21 mei. Op vrijdag 24 mei zullen ook de eredoctoraten worden uitgereikt en op zaterdag 25 mei vieren we de Alumnidag!
Eredoctoraten
Eredoctoraten worden verleend aan personen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de samenleving, de wetenschap of de politiek. Het verlenen van eredoctoraten gaat ver terug in de geschiedenis. Het eerste eredoctoraat is in 1615 verleend, toen de universiteit nog de naam Provinciale Hogeschool (1614 - 1815) kende. In het Album Studiosorum Academiae Groninganae, uitgegeven in 1915 door het Historisch Genootschap te Groningen, staan alle eredoctoraten uit de beginjaren van de universiteit vermeld.
Vele bijzondere namen staan op deze lijst, waaronder Jantina ‘Tine’ Tammes. In 1911 werd Jantina Tammes de eerste vrouw die een eredoctoraat heeft gekregen van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze was de eerste vrouwelijke hoogleraar genetica van Groningen en daarmee ook de tweede vrouwelijke hoogleraar van heel Nederland. Tegenwoordig leeft haar naam binnen de universiteit voort onder de Jantina Tammes School of Digital Society, Technology & AI. Een community waar academici, onderzoekers en studenten van over de hele wereld samenwerken aan de oplossing van complexe vraagstukken op het gebied van digitalisering en technologische innovaties.
Alumni
De Alumni zijn oud-studenten en afgestudeerden van de Rijksuniversiteit Groningen. Jaarlijks wordt de Alumnus van het Jaar prijs uitgereikt. De prijs is zowel een uiting van waardering als aanmoediging. Dit jaar (2023) is Takudzwa S. (Taku) Mutezo, Alumnus van het Jaar. Na het behalen van de studie Environmental Law aan de Rijksuniversiteit Groningen is Taku werkzaam als milieujurist en zet zij zich in voor natuurbehoud, strijdt ze tegen natuurcriminaliteit op internationaal niveau én is ze duurzaam akkerbouwer met een eigen stadsboerderij in Zimbabwe. Een terechte winnaar van de Alumnus van het Jaar prijs!
Op zaterdag 25 mei van de lustrumweek wordt Alumni Dag gevierd. We moedigen Alumni van over de hele wereld aan om op deze dag terug te komen naar Groningen. Ga op bezoek bij je oude stamkroeg, studentenhuis en vereniging. Connect met je oude studiegenoten en professoren. Op deze dag wordt ook de Alumnus van het Jaar 2024 uitgereikt.
Ceremony of Merits
Tijdens de Ceremony of Merits reikt de Rijksuniversiteit Groningen jaarlijks prijzen uit aan studenten en onderzoekers die buitengewone academische prestaties hebben geleverd. Ook worden mensen in het zonnetje gezet die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de universiteit in het afgelopen jaar. De eerste Ceremony of Merits vond plaats in 2022, maar de prijzen bestaan al langer. Het evenement is een samenvoeging van twee eerdere evenementen, namelijk de Zomerceremonie en het Decemberdiner. Het Decemberdiner was bedoeld als blijk van waardering en dankbaarheid voor de inzet gedurende het afgelopen jaar, terwijl tijdens de Zomerceremonie de prijzen werden uitgereikt. Deze twee evenementen zijn nu samengevoegd tot de Ceremony of Merits. Onze Eventmanager, Samantha Janssen, is iemand uit ons team die alles weet over de Ceremony of Merits.
Hoe ziet een dag op het Lustrumbureau eruit voor jou? Elke dag is anders, als Eventmanager werk ik aan verschillende evenementen tegelijkertijd. De ene dag ben ik onderweg voor een locatiebezoek, de andere dag heb ik op kantoor een leuk gesprek met iemand die een bijdrage gaat leveren aan een van de evenementen, zoals de gastheren van de pubquiz of een internationale student die in de jury van de bakwedstrijd wil zitten.
Hoe worden de nominaties bepaald?
Waar kijk je het meest naar uit?
|
Making Connections - een studentenperspectief
Een lustrum is een evenement dat studenten gemiddeld maar één keer meemaken tijdens hun studententijd. Maar wat kunnen ze ervan verwachten?
Natuurlijk is het thema, Making Connections, niets nieuws voor studenten. Als student in een nieuwe stad leg je altijd nieuwe contacten. Je bouwt een nieuw sociaal leven op, wordt lid van een sport-, culturele en/of gezelligheidsvereniging en probeert ook een professioneel netwerk op te bouwen. Het lustrum kan daarom voor veel studenten een mooi moment zijn om stil te staan bij deze connecties en samen feest te vieren.
Daarnaast biedt het lustrum ook de mogelijkheid om uit je "studentenbubbel" te stappen. Je kunt studenten van andere faculteiten of leden van andere verenigingen ontmoeten, maar ook contacten leggen met professoren en andere medewerkers van de RUG en natuurlijk Stadjers. Het geeft studenten de kans om nieuwe kennis op te doen, hun eigen kennis te delen, maar misschien nog wel belangrijker, het geeft ze de kans om nieuwe ervaringen op te doen en nieuwe herinneringen te maken.
Lustrum student-assistent: Yasmin
Wie ben je en wat is jouw rol in het team?
Mijn naam is Yasmin, ik ben 24 jaar oud en studeer Rechtsgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Groningen. Mijn hoofdtaak bestaat uit het assisteren van de Lustrum-coördinator en eventmanagers. Zo ben ik op dit moment bezig met het opzetten van een Lustrum Pre-event Clothes Swop Market in samenwerking met USVA op zaterdag 18 mei en ben ik ook bezig met de organisatie van de Vintage Markt op dinsdag 21 mei, maar ik schrijf ook stukjes voor de blog. Tijdens het lustrum zelf ben ik hoogstwaarschijnlijk op elk evenement te vinden om te helpen bij de uitvoering.
Hoe ziet een dag op het Lustrumbureau eruit voor jou?
Mijn dagen variëren van vergaderingen met collega’s of externe relaties tot uren achter de computer, onderzoek doen en het draaiboek uitwerken. Op het Lustrumbureau is het nooit saai, ik houd ervan om creatief bezig te zijn en te brainstormen met mijn collega’s.
Waar kijk je het meest naar uit?
Ik ben misschien een beetje partijdig… maar ik kijk het meest uit naar het Pre-event en de Vintage Markt. Wetende welke leuke kraampjes, winkels en organisaties er op het evenement zullen zijn, heb ik er alle vertrouwen in dat het een gezellige middag gaat worden. Het Pre-event is in samenwerking met USVA, ze hebben een prachtig monumentaal cultureel centrum aan de Munnekeholm. Samen organiseren we een kledingruil en een DIY-hoek waarbij professionals helpen bij het upcyclen en pimpen van beschadigde kleding, maar bezoekers kunnen er ook voor kiezen om kleding te doneren aan het goede doel. In het café zal een DJ draaien en bezoekers kunnen een drankje doen aan de bar. Wij willen graag dat studenten en Stadjers langskomen en hun kleding op welke manier dan ook een Tweede Leven kunnen geven. In mijn vrije tijd ben ik zelf ook graag bezig met kleding en trends. Ik denk dat een kledingruil en het upcyclen of doneren van oude kleding een mooie duurzame manier is om kleding een nieuw leven te geven.
Wat is op dit moment je favoriete nummer?
Ik vind het heel lastig kiezen! Mijn muzieksmaak varieert enorm, ik luister naar vrijwel alle genres op basis van hoe ik me die dag voel. Onlangs kreeg ik al een voorproefje van ons Lustrumnummer! Het heeft een heel pakkend deuntje en zit vast in mijn hoofd.
Wie ben je en wat is jouw rol in het team?
Mijn naam is Frederika en ik vervul de rol van lustrumcoördinator. Dit betekent dat ik verantwoordelijk ben voor de planning van de inhoud, maar ook voor de implementatie en uitvoering van alle aspecten van het programma en ik moet natuurlijk het budget in de gaten houden. Het CVB heeft vijf jaar lang een bedrag opzij gezet om dit 410-jarig feest te organiseren. De lustrumcommissie is al in 2022 begonnen met het plannen van het programma en nu is het aan ons team om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Mijn taken bestaan voornamelijk uit de tactische aspecten, het is een uitdagende maar boeiende rol waar ik veel plezier aan beleef.
Hoe heb je het lustrumbureau samengesteld?
Ik had vooraf al een idee over een verdeling van verschillende taken en wat er moest gebeuren. Aan de hand van dat kader zijn we gaan zoeken naar de juiste mensen. Communicatie was belangrijk, maar ook creativiteit en kijken naar welke mensen elkaar goed zouden kunnen aanvullen. Je hebt mensen met ideeën nodig en mensen die goed kunnen organiseren, maar ook een eventmanager en input van (internationale) studenten. Het lustrum is voor iedereen! Studenten, medewerkers, Stadjers, alumni en onze relaties niet te vergeten. Diversiteit was daarom erg belangrijk, ons team bestaat daarom uit mannen en vrouwen van verschillende leeftijden en achtergronden.
Waar kijk je het meest naar uit?
Ik kijk eigenlijk uit naar alles! Het hele programma zit boordevol leuke dingen, en het is moeilijk om een specifiek hoogtepunt te kiezen. Elke dag belooft wel iets bijzonders te brengen, of het nu gaat om eredoctoraten, muziekoptredens, of bijvoorbeeld de vintagemarkt waar ik nu al naar uitkijk om mijn kleding te ruilen. Ik heb zin om overal aanwezig te zijn en van alles te genieten. Het wordt een gevarieerde en leuke week en ik kan niet wachten om het allemaal mee te maken!
Wat is op dit moment je favoriete nummer?
Abba - Super Trouper
Laatst gewijzigd: | 19 augustus 2024 11:58 |