Presentatie uitvoeren
Een goed voorbereide presentatie met een sterke structuur zal niet goed uit de verf komen als op het 'moment suprème' de presentatietechniek tekort schiet. Er bestaat niet een kant-en-klare succesformule voor de perfecte presentatie. Als je je goed hebt voorbereid, een proefpraatje hebt gehouden en jezelf vooraf goed hebt opgewarmd, kan er in principe niet zoveel mis gaan. Onderstaande tips dragen bij aan een goede presentatietechniek.
Tips voor een goede presentatietechniek
- Neem een ontspannen, maar energieke lichaamshouding aan. Beweeg door de ruimte als je je daar prettig bij voelt.
- Maak zo veel mogelijk oogcontact met zo veel mogelijk mensen uit het publiek. Zorg ervoor dat je gezichtsexpressie past bij dat wat je vertelt.
- Doe overal een schepje bovenop:
- praat net iets langzamer en iets luider dan 'normaal'
- articuleer iets nadrukkelijker; denk daarbij vooral aan moeilijke woorden en afkortingen
- zorg voor een levendiger stemgebruik door meer afwisseling te brengen in intonatie en spreektempo
- let erop dat je niet bij alle zinnen omhoog gaat aan het eind, anders lijkt iedere zin die je uitspreekt een vraag
- Pas er wel voor op dat je je niet forceert tot gedrag dat niet bij je past; een presentatiestijl waar je je prettig bij voelt, zul je in de loop der tijd door te experimenteren wel ontdekken.
De draad kwijt?
Veel sprekers zijn bang dat ze tijdens de presentatie een black-out krijgen. Mocht dit gebeuren dan kun je onderstaande strategie gebruiken om de draad weer op te pakken.
- Stop en geef toe dat je de draad kwijt bent. Neem even de tijd om te bedenken op welk punt van de presentatie je was voordat je vast liep. Ga terug naar dit punt en probeer vanaf hier je presentatie weer op te pakken. Als dit niet lukt:
- Gebruik het materiaal dat je bij je hebt (aantekeningen, steekwoorden, transparanten) om te kijken waar je bent gebleven. Als dit niet lukt:
- Vraag het publiek waar je bent gebleven. Als dit niet werkt:
- Sla het punt dat je zou gaan vertellen over en ga verder met het eerstvolgende punt dat je je voor de geest kunt halen.
Bronnen
- Bovenjager, J. (2002). English course 02. Groningen: Scheikunde, RUG
© 2002 | RUG, Faculteit der Letteren, project Communicatieve Vaardigheden
Laatst gewijzigd: | 25 augustus 2023 09:40 |