Skip to ContentSkip to Navigation
Aletta Jacobs School of Public Health
Together for more healthy years
Aletta Jacobs School of Public Health

De COVID-19 pandemie en de evolutie van het internationaal gezondheidsrecht

Wanneer:do 05-10-2023 15:30 - 17:30
Waar:Rölinggebouw, Oude Boteringestraat 18, Singer-Dekkerzaal (1217.0071)

Op 5 oktober organiseren we een gemodereerde paneldiscussie met twee vooraanstaande experts op het gebied van wereldwijde gezondheidswetgeving. We zullen de volgende twee onderwerpen bespreken.

Prof. Gian Luca Burci: De COVID-19-pandemie en de evolutie van het wereldwijde gezondheidsrecht
De COVID-19-pandemie heeft het wereldwijde bestuur en het internationaal recht op hun grondvesten doen schudden. Het heeft de internationale gemeenschap ook gedwongen zich te buigen over de complexe interacties tussen de mondiale gezondheidswetgeving en governance en andere wettelijke en beleidsregelingen. De huidige WHO-onderhandelingen over een nieuw "pandemieverdrag" en een herziening van de Internationale Gezondheidsregeling hebben deze complexiteit in grimmige termen aan het licht gebracht en dreigen de vooruitgang tot stilstand te brengen. Prof. Burci zal de voortgang van de onderhandelingen bekijken en enkele van de meest cruciale en complexe kwesties bespreken, zoals One Health, toegang tot pathogenen en het streven naar gelijkheid. Deze kwesties zullen in de bredere context van andere overlappende of concurrerende wettelijke en beleidsregimes worden geplaatst.

Prof. Amandine Garde: De implementatie van de WHO-aanbevelingen voor voedselmarketing 13 jaar na hun goedkeuring: een groeiende kloof tussen retoriek en praktijk?
Deze sessie zal zich richten op de recente WHO-richtlijnen en aanvullende beleidsrichtlijnen voor de bescherming van kinderen tegen de schadelijke gevolgen van voedselmarketing, gepubliceerd in juli. Deze sessie zal reflecteren op deze instrumenten en de bestaande (misschien zelfs groeiende) kloof tussen discours en praktijk bespreken.

Het evenement wordt gevolgd door een receptie.

Gian Luca Burci is adjunct-professor internationaal recht aan het Geneva Graduate Institute en directeur van de Joint LLM on Global Health Law and Governance met Georgetown Law School. Zijn expertisegebieden strekken zich uit van mondiaal gezondheidsrecht en governance tot het recht van internationale organisaties en internationale immuniteiten. Tussen 2005 en 2016 was hij juridisch adviseur van de WHO. Hij is de auteur van het toonaangevende Engelstalige boek over de WHO (2004) en vele artikelen en boekhoofdstukken over verschillende onderwerpen van internationaal recht.

Amandine Garde is hoogleraar rechten aan de Universiteit van Liverpool. Ze heeft een specifieke expertise ontwikkeld in de juridische aspecten van de preventie van obesitas en andere risicofactoren van niet-overdraagbare ziekten (NCD) en heeft uitgebreid gepubliceerd over de rol die juridische instrumenten kunnen spelen bij de preventie daarvan. Ze adviseert regelmatig de Wereldgezondheidsorganisatie en andere VN-organisaties, evenals overheden en niet-gouvernementele organisaties wereldwijd. Ze is stichtend directeur van de Law and NCD Unit. Ze is ook Senior Editor van Cambridge University Press's European Journal of Risk Regulation en Series Editor voor Elgar's Health and the Law series.


Programma

15:30 – 15:35 Introductie door prof. Brigit Toebes

15:35 – 16:15 Paneldiscussie met prof. Gian Luca Berci en prof. Amandine Grade, gemoderdeerd door Meaghan Beyer

16:15 – 16:30 Open Q&A

16:30 – 17:30 Receptie

Prof. Brigit Toebes

Hoogleraar Health Law in a Global Context, Rijksuniversiteit Groningen

Groningen Centre for Health Law

Wetenschappelijk Directeur Aletta Jacobs School of Public Health

Meaghan Beyer

Universitair Docent Internationaal Recht, Rijksuniversiteit Groningen

Groningen Centre for Health Law

View this page in: English