Avondmensen slapen beter na lichttherapie in de ochtend
De bi ologische klok van avondmensen kan worden vervroegd door hen in de ochtend gedurende dertig minuten bloot te stellen aan blauw licht. Dat is een van de conclusies van Moniek Geerdink, die vrijdag 29 september promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Door het vervroegen van de biologische klok kan het slaapritme van avondmensen beter worden afgestemd op de gangbare kantoortijden. Avondmensen kunnen daardoor langer slapen voordat ’s ochtends de wekker gaat. Bovendien voelen zij zich na blootstelling aan het blauwe licht alerter in de ochtend,’ zegt Geerdink.
In onderstaande video geeft Geerdink drie tips voor een goede nachtrust.
Meer informatie
-
Contact: Moniek Geerdink, via de Afdeling Communicatie
-
Lees een uitgebreide samenvatting van het proefschrift: In search of light therapy to optimize the internal clock, performance and sleep
-
Zie ook: de onderzoeksgroep Chronobiologie van het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences
-
Zie ook de eerdere video over het onderzoek van Geerdink: Wat doet licht met slaap?
Laatst gewijzigd: | 14 december 2023 13:44 |
Meer nieuws
-
25 april 2025
Topwetenschapper Arnold Driessen gelauwerd
Op 25 april 2025 ontving Arnold Driessen (Horst, 1958) een Koninklijke Onderscheiding. Driessen is hoogleraar Moleculaire Microbiologie en voorzitter van de onderzoeks- en basiseenheid Moleculaire Microbiologie bij de Faculteit Science & Engineering...
-
24 april 2025
Uitgelichte publicaties april 2025
Het malaria-geneesmiddel mefloquine kan ook helpen tegen genetische ziekten zoals taaislijmziekte, Duchenne spierdystrofie of sommige vormen van kanker.
-
22 april 2025
Microplastics: wat doen ze met ons?
Prof. Barbro Melgert heeft ontdekt hoe microplastics de longen aantasten en kan uitleggen hoe we onze blootstelling kunnen verkleinen.