Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

In search of light therapy to optimize the internal clock, performance and sleep

Promotie:Mw. M. Geerdink
Wanneer:29 september 2017
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. D.G.M. Beersma, prof. dr. R.A. (Roelof) Hut
Copromotor:dr. M.C.M. (Marijke) Gordijn, PhD
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
In search of light therapy to optimize the internal clock,
performance and sleep

Avondmensen slapen beter na lichttherapie in de ochtend

Licht is niet alleen van cruciaal belang voor ons ‘zien’, maar ook van invloed op de de biologische klok, slaap en welzijn. De biologische klok in onze hersenen loopt zonder voldoende licht uit de pas met het dagelijks leven en daardoor slapen en functioneren we slechter. Toch slaapt de samenleving vaak niet in fase met de licht-donker cyclus. Later slapen in het weekend is vaak een gewoonte. Door de tegenstrijdige slaaptijden op werkdagen en op vrije dagen ervaren veel mensen een zogenoemde wekelijkse ‘sociale jetlag’.

Een manier om de slaap aan te passen naar vroegere tijden is door het vervroegen van de biologische klok. Het juiste gebruik van licht en donker lijkt de sleutel om dit doel te bereiken. Hoewel lichttherapie al wordt toegepast, is het niet duidelijk hoe we dit optimaal kunnen doen. Het tijdstip waarop we het licht moeten zien, de duur en de kleur van het licht zijn belangrijk.

In onze ‘thuis’-onderzoeken bleek dat je met korte lichtpulsen van 30 minuten, goed getimed en van de juiste kleur, de biologische klok van late slapers kan verschuiven. De slaapkwaliteit en het functioneren overdag gingen niet achteruit, terwijl dat in de controlegroep die zonder het juiste licht werd verschoven, wel het geval was. In ons laboratoriumonderzoek bleek dat meer licht op een werkdag de kwaliteit van de slaap in de daaropvolgende nacht kan verbeteren. De belangrijkste conclusies: Licht kan helpen bij het verbeteren van slaap en functioneren, maar het juiste licht moet wel op het juiste moment gegeven worden.

Zie ook de video over dit onderzoek: Avondmensen slapen beter na lichttherapie in de ochtend