Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Profiel Feiten en cijfers Duurzaamheid

Sustainability Week 2024

Vanaf:ma 07-10-2024
Tot en met:za 12-10-2024
Waar:Verschillende locaties
decoratieve afbeelding

In oktober is het zover, dan bestaat de Green Office 10 jaar (!) en organiseren we wederom de Sustainability Week. Vier samen met de Universiteit en de Green Office het 10-jarig bestaan van het duurzaamheidsprogramma van de RUG. Laat je inspireren door sprekers van binnen en buiten de Universiteit, ga op pad om de natuur in de stad beter te leren kennen, kom naar de première van de animatiefilm Sauvages in het Forum of test je kennis tijdens de Great Green Pub Quiz.

Met trots kunnen we ook bekend maken dat onze keynote lezing op de maandag wordt verzorgd door bijzonder hoogleraar duurzaam bankieren Sandra Phlippen! De keynote wordt dit jaar georganiseerd in samenwerking met Studium Generale.

decoratieve afbeelding

Informatie over het hele programma vind je verderop op deze pagina.

Tickets

Het Green Office team stelt elk jaar met liefde en aandacht een mooi programma samen. Om no-shows bij onze evenementen te voorkomen werken we dit jaar met een nieuw systeem. Je kunt je niet langer voor evenementen aanmelden via een formulier. Vanaf nu werken we daarom met tickets. Onze evenementen blijven uiteraard wel gratis te bezoeken. Je ticket wordt gescanned op het evenement.

Goed om te weten: tickets voor de keynote lezing van Sandra Phlippen en het kenniscafé zijn verkrijgbaar via Studium Generale!


Duurzame foto van het jaar wedstrijd

Om te vieren dat de Green Office in oktober 10 jaar bestaat, organiseren we naast het lustrum de ‘duurzame foto van het jaar'-wedstrijd. Iedereen kan meedoen! Om studenten en medewerkers te betrekken bij duurzaamheid en bewust te maken van duurzaamheid in onze omgeving, nodigen we iedereen uit scherp te kijken. Welk verhaal hoort er volgens jou bij duurzaamheid? Wat valt jou op?


Electrolytes

Misschien zijn de tekeningen in en om de Linnaeusborg, op de muren, de vloer en in de buitenruimte je al opgevallen? Dit is het werk van Richard Bolhuis. Bolhuis (NL/UK) creëert transdisciplinaire installaties waarin meditatieve soundscapes en organische tekeningen een prominente rol spelen. Mysterie en intuïtie zijn de primaire elementen in zijn praktijk.

Tijdens de Sustainability Week wordt er een extra dimensie toegevoegd aan de installaties. De werken zijn dan de hele week te ervaren in combinatie met licht en soundscapes in de binnentuin van de Energy Academy!

decoratieve afbeelding
decoratieve afbeelding

Wandeling | Biodiversiteit in het Noorderplantsoen


De achteruitgang van de biodiversiteit in ons land is alarmerend. Het goede nieuws is dat we er allemaal iets aan kunnen doen! Bomen kunnen hierin een grote rol spelen. Peter Kruijt loopt van boom naar boom in het Noorderplantsoen en vertelt over bomen als levensredders. Ga mee met de Green Office op deze wandeling en leer alles over de biodiversiteit en ecologie van het Noorderplantsoen en de binnenstad.

Wegens omstandigheden wordt Peter Kruijt dit jaar vervangen door Jan Doevendans, hij is een van de eerste zelfstandige stadsecologen in Groningen en Nederland. De locatie voor deze wandeling blijft gelijk!

Maandag 7 oktober, 12:00-13:00 uur (beperkt aantal tickets beschikbaar!)
Noorderplantsoen


Kick-off | Ambassadeurs & Sustainability Sounding Board + Daily lecture door Lisa Herzog


Wil jij actief een bijdrage leveren aan het duurzamer maken van de Universiteit? Meld je dan aan voor de kick-off! Tijdens het evenement krijg je informatie over hoe je als student of medewerker betrokken kunt zijn bij het verduurzamen van de Universiteit en kom je te weten wat er binnen de RUG al gebeurt op dit gebied. De kick-off start met een lezing van Lisa Herzog. Na afloop is er de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten tijdens een borrel.

Daily lecture: What kind of sustainability should we want?

Als je ‘duurzaamheid’ hoort, denk je vaak in de eerste plaats aan het milieu en het klimaat. Hoe belangrijk deze thema's ook zijn, deze lezing zal pleiten voor een bredere notie van duurzaamheid, waarbij ook de sociale en organisatorische dimensies ervan serieus worden genomen. Sterker nog, je zou kunnen zeggen dat het bereiken van ecologische duurzaamheid het beste bereikt kan worden door ook voor de andere dimensies van duurzaamheid te vechten. Het bereiken van duurzaamheid vereist, zo betoogt Lisa Herzog, een fundamentele heroverweging van wat voor soort economisch systeem en wat voor soort werkorganisaties we willen.

De lezing is ook apart toegankelijk. Op de ticketpagina vind je de mogelijkheid om alleen voor de lezing te kiezen.

Maandag 7 oktober, 15:30-17:30 (Daily lecture: 15:30-16:30)
House of Connections


Keynote | Red de economie, begin bij de planeet!

Sandra Phlippen


Blijven we op onze handen zitten, of gaan we iets doen aan de klimaatverandering? In het eerste geval zal de wereldeconomie, door overstromingen, verdroging en ontwrichting, met 20% afnemen. In het tweede geval – als we volledig inzetten op de energietransitie – kost het 2% van de wereldeconomie. Een makkelijke keuze, of toch niet? 

In de Sustainability Week zal socioloog en econoom Sandra Phlippen in haar Keynote Lezing ingaan op de gevolgen van klimaatverandering voor de welvaart. Hoe staat het ervoor met de transitie in Nederland, Europa en de wereld? Wat betekent het voor de lange termijn dat de huidige regering wil inzetten op een haalbare en betaalbare transitie? En hoe kunnen we onze angst voor de kosten en onzekerheden voor de energietransitie de baas worden. Want voor Phlippen staat één ding vast: willen we onze welvaart hoog houden, dan zetten we in op transitie.

Sandra Phlippen werd per 1 januari 2023 benoemd tot bijzonder hoogleraar Duurzaam Bankieren aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) van de RUG.

Maandag 7 oktober, 20:00-21:30 (inloop 19:45)
Aula, Academiegebouw
In samenwerking met Studium Generale

decoratieve afbeelding

Wandeling | Wildplukken op de Zernike Campus


Als Sanne Scheltena (cultureel antropoloog en wildplukster) om zich heen kijkt ziet ze overal eetbare planten. Voor de meeste mensen is dit vergeten kennis. We hebben vaak geen idee wat er allemaal om ons heen groeit en wat daarvan eetbaar is. Tijdens deze wandeling neemt ze jou mee op pad om de vergeten kennis over eetbare wilde planten te delen.

Dit evenement is vol!

Dinsdag 8 oktober, 12:00-13:00 uur
Zernike Campus


Daily lecture | Reflections on the IPCC cycle: the good, the bad, and the ugly

Klaus Hubacek


Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) publiceert uitgebreide beoordelingsrapporten met de nieuwste inzichten uit de klimaatwetenschap. De bevindingen en aanbevelingen van deze rapporten helpen het internationale klimaatbeleid te sturen, en vorm te geven aan collectieve verplichtingen om de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd te verminderen. RUG-hoogleraar Klaus Hubacek was als hoofdauteur betrokken bij het zesde assessmentrapport (AR6) en verantwoordelijk voor paragrafen over CO2-voetafdruk en ongelijkheid. Tijdens zijn lezing zal Klaus vertellen over de fijne kneepjes van het opstellen van een IPCC Assessment Report, en hoe wetenschappers van over de hele wereld samenwerken om rapporten met zo'n groot internationaal belang te produceren.

Dinsdag 8 oktober, 16:00-17:00
Energy Academy 5159.0029
In samenwerking met de New Energy Academy


Evenement | Great Green Pub Quiz


Bereid je voor op de Great Green Pub Quiz! Kun jij ecofeiten scheiden van ecofictie? Weet jij alles van zonnepanelen, biodiversiteit of klimaatverandering? Zorg dan dat je erbij bent en versla je collega's, vrienden of mede-studenten!

De quiz bestaat uit drie spannende trivia-rondes: algemene kennis, lokale duurzaamheidskennis en muziekvragen. Mis deze kans niet voor een leuk uitje én om meer te leren over dit cruciale onderwerp.

Dinsdag 8 oktober, 20:00-22:00
Café De Toeter

decoratieve afbeelding

Wandeling | City Safari


Ga mee op een City Safari door Groningen en ontdek onder begeleiding van stadsecoloog Jan Doevendans hoe de natuur floreert in de stad. Tijdens deze wandeling leer je waar en hoe verschillende vogelsoorten in Groningen leven, maar ook over het bestaan van stadsdieren zoals marters en vleermuizen. Ontdek de verborgen natuur in de bebouwde omgeving en beleef wat er nog meer te vinden is in de stedelijke jungle van Groningen.

Jan Doevendans is een van de eerste zelfstandige stadsecologen in Groningen en Nederland.

Woensdag 9 oktober, 12:00-13:30
Centrum Groningen, locatie volgt


Daily lecture | Van pilletje tot milieuprobleem

Team Milieu van Politie Noord Nederland

In metingen in het riool worden steeds meer sporen van drugs gevonden. Drugsgebruikt neemt dus toe, vooral in de grote steden. Nu gaat het vaak over de negatieve gezondheidseffecten van drugs, maar heb jij wel eens nagedacht over de grootschalige milieuproblematiek die ontstaat door het produceren ervan? Op woensdagmiddag komt Team Milieu van Politie Noord Nederland langs om het precies hierover te hebben!

Tijdens de eerste helft van de lezing kom je alles te weten over het Team Milieu en waar zij dagelijks mee te maken hebben, zoals plasticvervuiling, asbest, vuurwerk en de bescherming van wildlife. Vervolgens verschuift de focus naar drugsafval en de effecten van recreatieve drugs op het milieu, een groot en actueel probleem. Heb je tijdens de lezing vragen? Er is ruimte om deze tijdens en na afloop van de lezing te stellen.

Woensdag 9 oktober, 16:00-17:00
Rölinggebouw, Lokinzaal


Film | première Sauvages


Dit jaar hebben we voor het eerst een filmpremière in de duurzame week, in samenwerking met het Forum: Sauvages! Een stop-motion film van Claude Berras over ontbossing en het lot van inheemse culturen. 

In Sarawak op het eiland Borneo vangt het stadsmeisje Kéria, dat haar moeder verloren heeft, een orang-oetangbaby op wiens moeder is gedood. Kéria zet zich zodanig in om deze liefde in beide richtingen in stand te houden dat ze haar jonge neef Selaï verwaarloost. Deze trok rond in het bos maar is nu bij haar ingetrokken om te ontsnappen aan het conflict tussen zijn familie en de houtkapbedrijven die zijn leefgebied vernielen. Uiteindelijk vlucht hij weg, maar hij neemt de aap mee. In haar zoektocht zal Kéria de banden met de familie van haar moeder opnieuw aanhalen en de waarheid over haar afkomst ontdekken.

De film wordt ingeleid met een voorwoord door Carol Garzon Lopez, Assistant Professor of Earth and Environmental Sciences aan de multidisciplinaire faculteit Campus Fryslân.

Woensdag 9 oktober, 19:00-20:45
Forum Groningen

decoratieve afbeelding

Wandeling | UniverCity walk


Er zijn zoveel duurzame initiatieven, winkels en plekken in de stad Groningen dat er altijd wel een paar aan je aandacht ontsnappen. Weet jij waar je plasticvrij boodschappen kunt doen? Of misschien wil je meer weten over wat de gemeente doet om de binnenstad groener te maken.

Op donderdag 10 oktober organiseert de Green Office twee rondleidingen door de binnenstad om verschillende groene plekken te laten zien. Ga met Daan Lijdsman op stap om de stad vanuit een groen oogpunt te ontdekken. De rondleiding is inclusief een klein gerechtje!

Donderdag 10 oktober, 12:00 + 13:30
Startpunt: AMD, Visserstraat 49


Daily lecture | Consequences of climate change in the Arctic

Maarten Loonen

"In het noordpoolgebied is klimaatverandering al decennialang een belangrijk onderwerp en duidelijk zichtbaar. Niet alleen wordt het warmer, maar er zijn voorspellingen en onverwachte gebeurtenissen waaraan dier en mens zich moeten aanpassen. Het prachtige, majestueuze, koude landschap verandert snel door onze verslaving aan fossiele brandstof. Na jaren waarin ontkenners van klimaatverandering de bewustwording frustreerden, is inmiddels voor iedereen duidelijk dat onze manier van leven niet houdbaar is. Wat eerst leek op een verre toekomst, speelt nu al een rol. We moeten verduurzamen én veranderen. Dat blijkt allebei lastig. Door de veranderingen die ik met eigen ogen op Spitsbergen heb gezien met jullie te delen, hoop ik iedereen te overtuigen dat we sneller in actie moeten komen."

Donderdag 10 oktober, 16:00-17:00
Academiegebouw, Heymanszaal


Kenniscafé | It’s electrifying!


Zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto’s: de energietransitie is in volle gang. De ‘elektrificatie’ van de maatschappij neemt exponentieel toe, maar loopt tegelijkertijd ook tegen allerlei grenzen aan: het elektriciteitsnet is overvol, de opslag van energie is nog niet efficiënt en de groeiende berg data verbruikt vreselijk veel stroom. 

In dit kenniscafé gaat moderator Jelte Posthumus o.a. in gesprek met hoogleraar Materiaalchemie Moniek Tromp en promovendus Marije Miedema over de paradox van de energietransitie. Moeten we wel ruimte maken op het net voor al die nieuwe elektrische apparaten? Waar blijven de (Europese) superbatterijen? En hoe groot is jouw digitale afdruk eigenlijk?

Donderdag 10 oktober, 20:00-22:00
Forum, Rabo zaal
In samenwerking met Studium Generale

decoratieve afbeelding

Walk | Zernike Safari


Met Guido Lek (IVN). Meer informatie volgt!

Vrijdag 11 oktober, 12:00-13:00
Zernike Campus


Evenement | Community meeting + award ceremony Green Labs


Water preken terwijl je wijn drinkt. Universiteiten lopen al decennia voorop in de klimaatwetenschap, maar nemen vaak zelf geen drastische klimaatactie in de eigen bedrijfsvoering. In de afgelopen twee jaar is bij de Faculty of Science and Engineering een groep wetenschappers en ondersteunend personeel begonnen met de werkgroep Green Labs FSE om afval in laboratoria te verminderen. Door de introductie van het LEAF-programma worden serieuze stappen gezet om bewustwording te vergroten en ons afval te verminderen.

Tijdens deze bijeenkomst zullen meerdere presentaties worden gegeven over het verder verduurzamen van onze natte en droge laboratoria. Er zal ook een prijsuitreiking plaatsvinden voor laboratoria die het afgelopen jaar een LEAF-accreditatie hebben behaald. Het doel van dit evenement is om meer inzicht te krijgen in ons afval en ideeën en best practices uit te wisselen over hoe we afval kunnen verminderen, hergebruiken en recyclen.

Dit evenement staat open voor iedereen die geïnteresseerd is, ook voor mensen die niet in laboratoria werken! Na afloop is er een borrel.

Vrijdag 11 oktober, 15:00-17:00 (inclusief borrel)
Linnaeausborg, 5171.0415 (Het Oog)


Lustrum | 10 jaar Green Office


In oktober is het zover, dan bestaat de Green Office - en daarmee het integrale duurzaamheidsprogramma van de RUG - 10 jaar! Op het programma staat o.a. een welkomstwoord van Dick Jager (programmamanager duurzaamheid vanaf het prille begin), een prikkelende lezing, muziek van Willie Darktrousers en een borrel om te netwerken. Tijdens het lustrum wordt ook de Sustainability photo of year 2024 bekendgemaakt. Vier jij met ons de duurzaamheid?

Keynote van de avond: natuurinclusief schrijven, spreken, denken en doen door Femke Kramer (universitair docent in o.a. ecokritiek en ecolinguïstiek).

Vrijdag 10 oktober, 19:30-22:30
USVA

decoratieve afbeelding

Excursie | Lichtvervuiling in de Waddenzee


Ga op Excursie met de Green Office naar het Lauwersmeergebied.
Meer informatie volgt!

Zaterdag 12 oktober, 20:00-23:00 (inclusief vervoer!)
Vertrekpunt volgt

decoratieve afbeelding
View this page in: English