prof. dr. L.B. (Louise) Meijering
Onderzoek
Louise heeft een leerstoel in Gezondheidsgeografie ('Health Geography') en leidt een onderzoeksprogramma over welbevinden van ouderen, in relatie tot mobiliteit en plaatsverbondenheid. Haar belangrijkste bijdragen tot dusver zijn op het gebied van mobiliteit van ouderen; ervaringen van plaats en identiteit na niet-aangeboren hersenletsel; en de meervoudige dimensies van welbevinden bij ouderen. Haar werk is interdisciplinair, op het snijvlak van geografie, gerontologie en volksgezondheid.
Vanaf april 2019 werkt ze aan een prestigieus Europees project getiteld Meaningful Mobility, samen met haar onderzoeksteam. Het doel van dit project is om een nieuwe benadering te ontwikkelen en gebruiken om de mobiliteit van ouderen te verklaren, in relatie tot hun welbevinden. Het project gaat over beweging binnenshuis en buitenshuis; van gezonde ouderen en mensen met gezondheidsproblemen; in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en India. Dit project wordt gefinancierd vanuit een ERC Starting Grant, door de European Research Council (ERC) onder het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie (subsidieovereenkomst 802202).
Verder leidt ze het Nederlandse deel van het COORDINATEs project, wat gaat over de leefomgeving van oudere mensen met geheugenproblemen. Dit is een internationale samenwerking tussen universiteiten en bedrijfsleven in Canada en Zweden. Het wordt gefinancierd door ZonMw, vanuit het Joint Programming Initiative More Years, Better Lives .
Louise heeft bijgedragen aan verschillende andere extern gefinancierde onderzoeksprojecten. Voorbeelden zijn: Coaching in Home & Place Making (Kwaliteit van Zorg 2018-2020; ZonMw), over de zorgondersteuning van mensen met niet-aangeboren hersenletsel tot in de eigen leefomgeving, en IROHLA (2012-2015; EU, FP7) over de gezondheidsvaardigheden van oudere mensen.
Onderwijs en management
Louise geeft onderwijs in het honours college van de Bacheloropleidingen Sociale Geografie en Planologie (SG&P) en Technische Planologie (TP), in de Masteropleiding Population Studies, en in de Onderzoeksmaster Spatial Sciences. In haar onderwijs probeert ze de verbinding met haar eigen onderzoek te leggen; tijdens colleges, maar ook in de onderwerpen die ze begeleidt. Ze begeleidt studenten bij het doen van onderzoek zoals in het Bachelorproject en de Master thesis, op thema's als mobiliteit, welzijn en plaatsbeleving van ouderen en andere kwetsbare groepen.
Louise heeft de Onderzoeksmaster Spatial Sciences gecoordineerd. Ook was ze vice-secretaris van de facultaire Examencommissie en heeft ze verschillende rollen vervuld in Opleidingscommissies en de Faculteitsraad.
Eerdere ervaring
Louise studeerde Regionale Geografie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar scriptie ging over een kwalitatief onderzoek over de ervaringen van transnationel Indiase IT-ers in Duitsland. Nadat ze haar Master had behaald in Augustus 2001, werd ze promovendus bij de Basiseenheid Culturele Geografie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar promotieonderzoek ging over de ontwikkeling van leefgemeenschappen in Noord-West Europa. De studie omvatte een kwantitatieve inventarisatie van leefgemeenschappen in de Westerse wereld, en een kwalitatieve case studie over de levensloop van acht leefgemeenschappen in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Duitsland en Nederland. Dr. Bettina van Hoven was haar co-promotor, en Professor Paulus P.P. Huigen haar promotor. Louise nam deel aan de activiteiten van onderzoeksschool Nethur. Op 14 december 2006 promoveerde ze aan de Rijksuniversiteit Groningen. De volledige titel van haar (Engelstalige) proefschrift is: ‘Making a place of their own. Rural intentional communities in Northwest Europe’.
Na haar promotie heeft Louise deelgenomen aan diverse (toegepaste) onderzoeksprojecten. Ze deed bijvoorbeeld een proces evaluatie van vier pilot projecten van integrale planning voor de Provincie Drenthe in Assen. In het voorjaar van 2007 ging ze als vrijwilliger naar Ghana. Daar nam ze deel aan een onderzoek naar de mogelijkheden voor het opzetten van een 'pro-poor' toerisme project in een klein dorp in Noord-Ghana. Ook gaf ze les in Engels en Aardrijkskunde op een middelbare school. Na haar terugkeer in Nederland deed ze een postdoc onderzoek over de economische effecten van agrarisch natuurbeheer in de Noordelijke Friese Wouden, een regio in Noord-Friesland. In 2008 werkte ze op de afdeling Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Uppsala, Zweden. In 2009 keerde ze terug naar de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen, waar ze ging werken als Universitair Docent.
Laatst gewijzigd: | 19 juni 2024 11:54 |