Virtual Hackathons
Hoe kunnen we met elkaar een duurzame stad/campus bouwen? Hoe kunnen we een gezond dieet aantrekkelijk maken voor jongvolwassenen? Dit zijn een aantal voorbeelden van complexe vraagstukken die in onze huidige maatschappij spelen en die om een oplossing vragen. Een inclusieve en innovatieve methode om een antwoord te vinden is een hackathon.
Hackathons werden oorspronkelijk alleen binnen de ICT-wereld gebruikt. De techniek leent zich ook goed voor het oplossen van maatschappelijke challenges, zoals de energietransitie, gezond eten, of biodiversiteit. Tijdens de challenge gaan teams in een korte tijd op creatieve wijze op zoek naar een innovatieve oplossing voor een voorgelegd probleem.
Virtual hackathons in het onderwijs!
Virtual hackathons is een 2-jarig EU-Erasmus+-project (van 2021 tot 2023) dat het gebruik van virtual hackathons wil promoten als innovatieve onderwijsmiddel in het Hoger Onderwijs. De Rijksuniversiteit Groningen is een van de partners, vertegenwoordigd door Science LinX, ISEC (instituut voor wetenschapseducatie en -communicatie) en PIE (professionalisering en innovatie van onderwijs). Het consortium bestaat uit 8 partners uit vijf landen (Spanje, Cyprus, Griekenland, Duitsland en Nederland) en wordt gecoördineerd door de Technische Universiteit van Valencia.
Het consortium bouwt aan het ontwikkelen van:
- Trainingsmateriaal voor het organiseren van een (virtuele) hackathon
- Een digitaal platform waarmee deelnemers in regionale, nationale en internationale sfeer kunnen werken aan technologische en sociologische uitdagingen.
Glow-in-the-Dark Zernike Challenge
Hoe kunnen we lichtvervuiling op de Zernike Campus verminderen?
Dat is de centrale vraag van de challenge waar we in een multidisciplinaire team van studenten, onderzoekers en betrokken stakeholders in het weekend van 7-9 oktober 2022 mee aan de slag gaan.
Nederland is nog steeds één van de meest verlichte landen ter wereld. Dit is één van de keerzijden van onze 24-uurs economie.
Kunstverlichting is ook een probleem op onze campus. Als je ’s avonds over Zernike Campus wandelt, kun je de omgeving duidelijk zien. Het lijkt bijna alsof het dag is. Het licht dat je ziet, komt van de honderden lampen die ’s nachts blijven branden en samen veel energie verbruiken.
Lichtvervuiling op onze campus zorgt niet alleen voor een hoger energieverbruik. De sterke kunstmatige verlichting heeft ook invloed op de onderzoeksresultaten van bijvoorbeeld sterrenkundigen en biologen. Zo zijn de sterren en maan minder goed te zien vanuit de telescoop op de Bernoulliborg en verstoort de nachtelijke kunstverlichting het bioritme van de dieren in de dierverblijven. Echter het licht helemaal uitdoen ’s nachts kan ook niet; licht geeft een veilig gevoel als je in het donker over de Campus loopt.
Laatst gewijzigd: | 03 maart 2023 15:40 |