HAICu
Beeld en Geluid, het Geheugen van Nederland, Beeldbank Groningen: erfgoedcollecties zijn massaal online beschikbaar. Het zijn cruciale informatiebronnen voor allerlei verhalen. Wat nou als je die collecties met één zoekterm door kunt spitten en daarbij noodzakelijke context krijgt om een goed verhaal te vertellen?
Daar wil onderzoeksproject HAICu met behulp van kunstmatige intelligentie(KI)-tools voor zorgen! Ook moet het project een belangrijke bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van KI. Hoogleraar Lambert Schomaker leidt de operatie, waarvoor de Nationale Wetenschapsagenda de komende jaren maar liefst 10,3 miljoen euro vrijmaakt.
In het HAICu-project werken AI- en Digital Humanities-onderzoekers samen met erfgoedprofessionals en geïnteresseerde burgers. Samen proberen ze wetenschappelijke doorbraken in grootschalige multimodale (tekst, beeld, geluid, etc.) digitale erfgoedcollecties te ontsluiten. Daarvoor werken de onderzoekers aan koppelingen tussen de datasets, zodat de verschillende informatiebronnen samen geanalyseerd kunnen worden en de experts passende context kunnen geven.
De uitzonderlijke uitdagingen van het cultureel erfgoed bieden een unieke kans om de grenzen van KI te verleggen. Toekomstige technieken moeten buiten het laboratorium gebruikt kunnen worden, leren van zo klein mogelijke datasets en continu leren van gebruikers. Deze technieken moeten rekening houden met de maatschappelijke vraag naar verantwoorde en verklaarbare methoden voor het maken van multimodale verhalen over ons cultureel erfgoed die verder reiken dan de huidige grote taalmodellen.
Laatst gewijzigd: | 07 februari 2025 11:17 |