Vijf keer raak voor Groningse chemici
Vijf chemici van de Rijksuniversiteit Groningen hebben een onderzoekssubsidie binnengehaald bij NWO Chemische Wetenschappen. Twee ontvingen een TOP-subsidie van EUR 780.000, bedoeld om innovatief onderzoek binnen een gevestigde groep uit te bouwen. Drie anderen ontvangen een ECHO-subsidie, gericht op het uitwerken van creatieve, risicovolle ideeën, die de kiem kunnen zijn voor onderzoeksthema’s van de toekomst. In totaal zijn 5 TOP-subsidies en 28 ECHO subsidies toegekend, ter waarde van 11 miljoen euro.
TOP-subsidie
Prof. dr. S.J. Marrink – “Celmembranen bestudeerd met virtuele microscopie” Om binnen in een biologische cel te kijken, met atomaire resolutie, is virtuele microscopie nodig. Met een virtuele microscoop, een computer cluster waarop multi-schaal simulaties draaien, kunnen onderzoekers cellulaire processen in detail ontrafelen.
Prof. dr. ir. A.J. Minnaard – “Palladiumkatalyse maakt Chemische Biologie mogelijk”
Het selectief modificeren van grote biomoleculen zoals koolhydraten en eiwitten is een enorme uitdaging in de organische chemie. Daarvoor zullen nieuwe palladium-gebaseerde katalysatoren worden ontwikkeld. Selectieve oxidatie en verdere modificatie van bestaande aminoglycoside- en glycopeptideantibiotica moet de bestaande bacteriële resistentiemechanismen kunnen omzeilen. Daarnaast zal er een chemische methode worden ontwikkeld om eiwitten te fosforyleren en sulfateren.
ECHO-subsidie
Prof. dr. E.J. Boekema – “Een dynamisch fotosysteem-supercomplex in de fotosynthese”
Fotosynthese is van wereldwijd belang. De eiwitcomplexen Fotosysteem 1 en 2 en Cytochroom b6f zijn verantwoordelijk voor de eerste stappen waarin energie uit zonlicht wordt gefixeerd. Met
elektronenmicroscopie willen we onderzoeken hoe in planten een supercomplex van Fotosysteem 1-Cytochroom b6f in elkaar zit en hoe dit efficiënt functioneert in membranen.
Dr. A.K.H. Hirsch en prof. dr. L. Dijkhuizen – “Nieuwe moleculen als magisch tandpasta additief om cariës te voorkomen”
Cariës wordt veroorzaakt door bacteriën, die zuren produceren die het tandglazuur oplossen, en die zich aan het tandoppervlak hechten via een polysaccharidelaag. Wij gaan nieuwe moleculen ontwerpen die de vorming van deze polysaccharidelagen tegengaan. Toevoeging van zulke moleculen aan tandpasta kan een effectieve aanpak zijn om cariës te voorkomen.
Prof. dr. S.R. Harutyunyan –“Katalytische asymmetrische methodieken voor de synthese van diarylalcoholen, diarylamines en aminoësters met quaternaire stereocentra”
Hydrofobe diarylmethylalcoholen en diarylmethylamines zijn veelgevraagd in de farmaceutische industrie vanwege hun toepassing als remmers van een scala aan doelen. De katalytische systemen die in dit project ontwikkeld zullen worden, beloven nieuwe methodieken te ontsluiten voor de synthese van kleine, enantiopure moleculen relevant voor industriële synthese en de farmaceutische industrie.
Laatst gewijzigd: | 17 oktober 2017 11:39 |
Meer nieuws
-
21 november 2024
NWA subsidie voor onderzoek om klimaatbeleid te verbeteren
Michele Cucuzzella en Ming Cao zijn partners in het onderzoeksprogramma 'Behavioural Insights for Climate Policy'
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?
-
13 november 2024
Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Emergentie in de kosmologie - Het doel van het onderzoek is oa te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht.