Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Onderzoekers Meerburg, Dimastrogiovanni en Roest van het Van Swinderen Institute ontvangen 500.000 euro voor het onderzoeken van emergentie in de kosmologie. Ze zijn partner in het consortium 'Emergence at all scales' (EAAS) dat een NWA-ORC-subsidie is toegekend. Het doel van hun onderzoek is te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan, en hoe deze ‘ontspruitende’ aard van materie de evolutie van grootschalige kosmologische structuren beïnvloedt.
Emergentie
Emergentie kijkt naar wat er ontstaat als miljarden elementaire deeltjes, atomen, moleculen of stukjes van materialen, ‘lego met elkaar spelen’. Hoe organiseert materie zichzelf in verschillende fasen en met welke eigenschappen? Emergentie speelt op alle niveaus: van het allerkleinste moleculair niveau tot in levende systemen en het grootste niveau: het heelal.
Emergentie speelt niet alleen in de natuurwetenschappen maar ook in sociale en economische wetenschappen een rol.
Drie NWA-ORCs
Andere partners in het EAAS-consortium zijn onder andere Freudenthal Institute, New Scientist NL, Technische Universiteit Delft, en Technische Universiteit Eindhoven. De hoofdaanvrager is de Universiteit van Amsterdam.
Onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering, RUG, zijn betrokken in drie projecten die een NWA-ORC zijn toegekend: in twee als partner - PRELIFE en EEAS- en in het consortium CurveBend onder leiding van RUG-hoogleraar Han Olff dat een subsidie van €7.000.000 is toegekend.
Over de NWO-subsidie
De NWA-ORC komt voort uit financieringsinstrument Onderzoek op Routes door Consortia (ORC) van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Dit is erop gericht om interdisciplinair onderzoek en innovatie mogelijk te maken waarmee wetenschappelijke en maatschappelijke doorbraken binnen bereik komen. In de projecten werken onderzoekers samen met kennispartners en maatschappelijke organisaties. Dat zorgt voor een combinatie van veel verschillende expertises. De thema’s variëren van een nieuwe aanpak van biodiversiteitsherstel tot de gevolgen van het opschalen van offshore windparken.
Lees meer
Laatst gewijzigd: | 15 november 2024 14:39 |
Meer nieuws
-
18 december 2024
Hoe gebruik je machine learning als er weinig gegevens zijn?
Kerstin Bunte, hoogleraar machine learning, is een specialist in het werken met beperkte gegevens. Ze zwemt tegen de stroom in door niet alleen om meer te vragen.
-
17 december 2024
Een mens zou moeten beslissen als het gaat om zaken van leven of dood
Van medische diagnoses tot autonome wapens in het Midden-Oosten: ArtificiaI Intelligence (AI) neemt steeds meer beslissingen zelf, zonder dat er nog een mens aan te pas komt. Rineke Verbrugge, Hoogleraar Logica en Cognitie aan de Rijksuniversiteit...
-
16 december 2024
Grote financierings impuls om effectiviteit vaccins te verbeteren
Samen met internationale partners heeft professor Adri Minnaard 9,2 miljoen US dollar gekregen uit een programma van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NAID) van de Amerikaanse National Institutes of Health.