Groningen: onderzoek over stad en regio
'Van Laauwerszee tot Dollart tou,
Van Drìnthe tot aan t Wad,
Doar gruit, doar bluit ain wonderlaand
Rondom ain wondre stad.'
Grönnens Laid, Geert Teis Pzn (1919)
Maak kennis met de 'wondre stad Groningen', een historische stad met een blik op de toekomst. Ontdek hoe stad en regio samenwerken op allerlei gebieden, zoals natuur, gezond leven en duurzame ontwikkelingen.
Video's
Groningse taal
Martijn Wieling bijzonder hoogleraar Nedersaksische/Groningse taal en cultuur
Oftewel: Martijn Wieling is op 1 juli 2018 gestart als 'biezunder hoogleroar Grunneger toal en cultuur'. Als expert in de kwantitatieve variatielinguïstiek richt Wieling zich op de verschillen en overeenkomsten tussen de taalvarianten in het Nedersaksische en daarbinnen weer in het bijzonder het Groningse taalgebied. Een ander belangrijk thema binnen Wieling's onderzoek zijn de veranderingen in het gebruik en in de verspreiding van streektaal. Velen van Wieling's generatiegenoten zijn namelijk geen moedertaalsprekers van de streektaal.
Lees meer
Goffe Jensma over de Grunneger Toal
Goffe Jensma is hoogleraar Fries aan de RUG, maar houdt zich ook bezig met het Gronings. Een van de projecten waar zowel Martijn Wieling als Goffe Jensma mee bezig zijn is Woordwaark. Het Centrum Groninger Taal en Cultuur is heeft een digitale taalinventarisatie van het Gronings in zijn mondelinge en schriftelijke uitingen opgezet. In onderstaande video vertelt Jensma over de Dag van de Grunneger toal en hoe het met het Gronings gaat?
De regio
'Verliesgevoelens bepalen stemgedrag’
‘We dachten altijd dat de regionale verschillen in Nederland niet zo groot waren. Ik constateer dat die verschillen voor een deel niet zichtbaar waren, vanwege ons systeem van evenredige vertegenwoordiging. Dus geen vertegenwoordigers gebonden aan bepaalde regio’s. Daarnaast blijkt uit statistische data dat er hier wel degelijk flinke regionale variaties zijn in welvaart. [..] Wanneer de ongelijkheid te groot wordt, tussen groepen en regio’s, tast dat op den duur de politieke en economische eenheid van een land aan.’
Lees meer
Wageningen en Groningen onderzoeken samen natuurinclusieve landbouw in Noord-Nederland
Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Wageningen University & Research (WUR) hebben besloten nauwer te gaan samenwerken op het gebied van natuurinclusieve- en kringlooplandbouw en de daaraan gerelateerde plattelandsontwikkeling in Noord-Nederland. Noord-Nederland is aangemerkt als de regio met inspirerende proefgebieden, om met bestaande en nieuwe kennis de transitie [in de landbouw] in de praktijk vorm en inhoud te geven.
Lees meer
Dirk Strijker, de doorgewinterde expert op het gebied van plattelandsvraagstukken
Dirk Strijker is bijzonder hoogleraar Plattelandsontwikkeling en bekleder van de Mansholtleerstoel van de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen aan de RUG. In de loop der jaren is Strijker erin geslaagd om het Groningse plattelandsonderzoek internationaal op de kaart te zetten. Zo voert zijn onderzoeksgroep een diepgravend, interdisciplinair onderzoek uit naar overerfbare armoede in de Veenkoloniën.
Lees meer op RTV-Noord
Fietsen
Alle remmen los voor een groene universiteit
Figuurlijk gesproken: rustig peddelen en vertrouwen op de ondersteuning van een opgevoerde elektrische fiets is er niet bij voor Dick Jager, programmamanager integrale duurzaamheid. Stevig doortrappen is het devies. Jager wil zich de komende jaren graag hardmaken voor meer groen in de stad en op Zernike. ‘Meer bomen bijvoorbeeld. Of een ander beheer van ons gras en de struiken om te kijken of we de diversiteit kunnen terugbrengen in onze flora en fauna.’
Lees meer
Met nudging de fietsenchaos te lijf
De stad Groningen is onlosmakelijk verbonden met de grote hoeveelheid fietsers die elke dag door de stad crossen. Door het praktisch autovrije centrum en de vele studenten struikel je in de binnenstad van Groningen soms letterlijk en figuurlijk over de grote hoeveelheid geparkeerde of neergekwakte fietsen. Koen Bandsma onderzoekt hoe nudging - verleiden om iemand bepaald gedrag te laten vertonen - ervoor kan zorgen dat het probleem beperkt blijft.
Lees meer
Waddenzee
Waddenzee sleutel tot succes rosse grutto
De hoeveelheid voedsel in de Waddenzee bepaalt of rosse grutto's met succes op en neer kunnen vliegen naar hun broedgebied in Siberië. Tot die conclusie komen NIOZ-onderzoeker dr. Eldar Rakhimberdiev en collega’s in het tijdschrift Nature Communications. Rakhimberdiev analyseerde de gegevens over de hoeveelheid wadpieren in de bodem van de Waddenzee in relatie tot de overlevingskansen van de rosse grutto’s op hun trek naar de broedgebieden en terug. "Deze vogels moeten door het veranderende klimaat steeds vroeger in hun Siberië aankomen, om te profiteren van de piek in het aantal insecten. Of dat lukt of niet, dat blijkt in ónze Waddenzee te worden bepaald", aldus Rakhimberdiev.
Lees meer
Project Waddenmozaïek van start met monsterklus onder water
In februari 2019 is het project Waddenmozaïek gestart met het bemonsteren van de bodem onder de zeespiegel van de Waddenzee. In totaal worden 1.500 hapjes uit de wadbodem genomen. Het is voor het eerst dat op deze schaal en zo integraal de onderwaternatuur in kaart gebracht wordt. Het bemonsteren is onderdeel van een project van Natuurmonumenten, het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee en Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Daarnaast worden manieren uitgeprobeerd om de natuur onder water te herstellen.
Lees meer
Eerste onderzoeksresultaten Waddenplastic.nl
Begin januari lanceerden onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen de webapp Waddenplastic.nl om samen, met iedereen die maar wil helpen, in kaart te brengen waar en hoeveel kleine plastic korrels zijn aangespoeld nadat de MSC Zoe ca. 345 containers verloor op de Noordzee. Na ruim twee maanden lieten de resultaten zien dat de hoogste concentraties microplastic op het Noordzeestrand van Schiermonnikoog liggen, gevolgd door de Groningse Waddenkust en de stranden van de onbewoonde Rottums.
Lees meer
Kleine stapjes, grote sprongen - hoe helmgras duinen bouwt
In Europa zijn ze hoog en smal, in Amerika laag en breed: vorm en hoogte van duinen verschillen wereldwijd sterk. Dit komt mede doordat planten duinen bouwen met verschillende ‘bewegingsstrategieën’ waarmee ze de vorm van de duin bepalen, vonden ecologen van de Radboud Universiteit, het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en de Rijksuniversiteit Groningen in een nieuwe studie. Deze informatie zou goed van pas kunnen komen in herstelprojecten van kustlandschappen.
Lees meer
Kaarten van Groningen
De Geodienst heeft onderzoek gedaan naar de straatnamen in Groningen. Een paar van de conclusies:
- 28,9 procent van de Groningse straten is vernoemd naar een persoon
- Verreweg de meeste straten zijn vernoemd naar personen die geboren zijn in de negentiende eeuw
- Een op de tien straten die vernoemd is naar iemand, is vernoemd naar een vrouw
Bekijk de interactieve viewer
Fotoreportage: de Kaartentovenaar
Gek op kaarten - zo omschrijft Leon van der Meulen zichzelf. Maar wie is dat niet? Bijna iedereen kijkt graag naar (oude) kaarten. Van der Meulen is een van de weinige gelukkigen die er ook echt mee werkt. Bij de Geodienst van de RUG maken hij en zijn collega’s kaarten ter ondersteuning van onderzoek, op basis van open geografische bronnen.
Laatst gewijzigd: | 27 juli 2021 12:15 |