Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Integrated Research on Energy, Environment and Society | IREES News

Start project voor energie-oplossingen 'PHAETON' in Cyprus

10 oktober 2023
decoratieve afbeelding
Prof. Klaus Hubacek

Morgen gaat het Horizon Europe 'Teaming for Excellence' project PHAETHON van start. De onderzoeksgroep IREES van Prof. Klaus Hubacek van het Energy and Sustainability Research Institute Groningen ( ESRIG ) neemt deel aan dit project dat eerder dit jaar een financiering van EUR 15 miljoen van de EU heeft gekregen. Het team van de Rijksuniversiteit Groningen wordt gefinancierd met EUR 1,5 miljoen.

Het PHAETHON-project heeft als doel een directe impact te hebben op de onderzoeks- en innovatiecyclus op het gebied van energie in Cyprus, de omliggende regio en wereldwijd, om zo de uitdagingen van de Europese Green Deal voor het koolstofvrij maken van de energiesector aan te gaan.

Partners

Het project wordt gecoördineerd door de Universiteit van Cyprus. Naast ESRIG maakt ook de Wubbo Ockels School for Energy and Climate deel uit van het Groningse team. Andere partners in het project zijn de Technische Universiteit van Denemarken, Cyprus FOSS Research Centre for Sustainable Energy en het Centre for Entrepreneurship and Innovation Cyprus Seeds.

Expertisecentrum

Onderdeel van het project is het opwaarderen van het FOSS Research Centre for Sustainable Energy van de Universiteit van Cyprus tot een autonoom en zelfvoorzienend Expertisecentrum voor intelligente, efficiënte en duurzame energieoplossingen. De onderzoeksprioriteiten van PHAETHON omvatten zowel technologische als sociale, milieu- en economische aspecten.

Horizon Europe samenwerkingsprojecten

Horizon Europe is het belangrijkste financieringsprogramma van de EU voor onderzoek en innovatie. Het pakt klimaatverandering aan, helpt de Sustainable Development Goals van de VN te realiseren en stimuleert het concurrentievermogen en de groei van de EU. Samenwerkingsprojecten creëren nieuwe of moderniseren bestaande kenniscentra in widening landen (landen met een lage deelname aan eerdere projecten) door middel van strategische partnerschappen met toonaangevende instellingen in het buitenland.

Laatst gewijzigd:18 januari 2024 13:35
View this page in: English

Meer nieuws

  • 20 januari 2025

    Een waterbestendige sensor die zichzelf herstelt

    Het rekt, plakt, herstelt zichzelf als er een scheurtje ontstaat, het is water- en vorstbestendig, en het geleidt elektriciteit. PhD-student Zeyu Zhang heeft een zogenaamde hydrogel ontwikkeld onder begeleiding van Patrizio Raffa, hoogleraar Slimme...

  • 06 januari 2025

    Even sparren met een medische AI-assistent

    Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.

  • 06 januari 2025

    Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt

    Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...