Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Onderwijs Praktische informatie Voorlichting
Header image Juridische Bestuurskunde

Wat is Juridische Bestuurskunde?

Datum:03 april 2021
Wat is Juridische Bestuurskunde?
Wat is Juridische Bestuurskunde?

In deze blog lees je de belangrijkste informatie over Juridische Bestuurskunde.  De opleiding Juridische Bestuurskunde leidt juristen op met uitgebreide kennis over de manier waarop het (openbaar) bestuur functioneert en is georganiseerd.

Brede oriëntatie op het recht

Juridische Bestuurskunde biedt naast juridische kennis en vaardigheden, ook inzichten over de omgeving waarin het recht functioneert. Door vakken zoals bestuurskunde, beleidswetenschappen, sociologie, politicologie en organisatietheorie wordt de werking van juridische regels in de praktijk bestudeerd.

Juist deze bredere oriëntatie op het recht in de samenleving zorgt dat juristen goed voorbereid zijn op hun toekomstig werk. De problemen waar juristen mee in aanraking komen zijn steeds complexer, waardoor het meerwaarde heeft de vaardigheden en kennis van het recht aan te vullen met basiskennis en academische vaardigheden vanuit de sociale wetenschappen. De praktijk, waaronder de advocatuur, vraagt ook om deze verbreding.

Deze combinatie van kennis en vaardigheden wordt - behalve in Groningen -  in geen andere reguliere juridische opleiding in Nederland op deze manier aangeboden. Juridische Bestuurskunde in Groningen is dus een unieke opleiding in Nederland!

Veelzijdig

Bij Juridische Bestuurskunde houd je je altijd bezig met een concreet maatschappelijk probleem. Een bestuurskundige analyseert problemen en kijkt daarbij naar de rol van de overheid. Daarbij kan een bestuurskundige vanuit verschillende invalshoeken vragen stellen: politicologische, juridische, sociologische, organisatiekundige en economische vragen. Juridische Bestuurskunde is een veelzijdige studie, waarin je leert problemen van alle kanten te bekijken. Je leert vooral ook te denken in oplossingen! De overheid kent enorm veel variatie (van lokale, landelijke en Europese overheden tot internationale instellingen (VN, NAVO) en semi-publieke instellingen (zoals de politie, zorgverzekeraars, woningcorporaties, welzijnsinstellingen, en onderwijsinstellingen). Daarom biedt de studie je de mogelijkheid je met veel uiteenlopende, interessante vraagstukken bezig te houden.

Kleinschalig onderwijs

De meeste colleges worden gegeven midden in de gezellige binnenstad, in het Rölinggebouw aan de Oude Boteringestraat 18 en in het Academiegebouw. Voor grotere groepen wordt soms gebruik gemaakt van een bioscoop in het centrum of de grote collegehal in Zernike. De vakken van Juridische Bestuurskunde worden over het algemeen gevolgd door groepen variërend tussen tien en maximaal vijftig studenten. Je maakt dus onderdeel uit van een relatief kleine groep, zeker na het eerste jaar. Daardoor is het contact tussen docent en student vaak intensiever, is er veel ruimte voor interactie en krijg je meer op maat gerichte begeleiding. Dat is zeker het geval bij het Bestuurskundig Onderzoeksproject of het Seminaar Beleidsanalyse. En, uiteraard, tijdens het schrijven van je scriptie.

Vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde

De docenten van de bachelor en master Juridische Bestuurskunde zijn werkzaam aan de rechtenfaculteit, bij de vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde. Geestelijk vaders van deze vakgroep zijn de oud-staatssecretaris en regeringscommissaris Awb Michiel Scheltema en de oud-Nationale ombudsman Marten Oosting. In hun traditie verrichten de medewerkers van de vakgroep nog steeds onderzoek met maatschappelijke relevantie op het snijvlak van overheid, bestuur en samenleving. Daarbij worden juridische en sociaal-wetenschappelijke perspectieven afgewisseld. Het gaat daarbij om onderzoek naar het functioneren van de rechtspraak in ons land, om evaluaties van wetten, zoals de Wet bescherming persoonsgegevens, de Voetbalwet of de Crisis- en Herstelwet, maar ook onderzoeken op het terrein van het omgevingsrecht, sociale zekerheid en migratierecht.

Master Juridische Bestuurskunde (Recht en Bestuur)

De master Juridische Bestuurskunde (Recht en Bestuur) heeft tot doel je vertrouwd te maken met de toenemende complexiteit van het openbaar bestuur. De maatschappelijke opgaven waarvoor de overheid zich gesteld ziet, tonen steeds meer vertakkingen en onderlinge samenhang. Bij de oplossingen zijn steeds vaker veel instanties, meer bestuurslagen en externe actoren betrokken en de verantwoordelijkheid voor beleidsprocessen en keuzen raakt steeds meer gespreid. Door de combinatie van onderwijs en onderzoek op publiekrechtelijk en bestuurskundig terrein krijg je een goed begrip van de bestuursprocessen en ontwikkel je analytische vaardigheden om vraagstukken te kunnen bestuderen. Je kunt je in de master specialiseren in het openbaar bestuur, de sociale zekerheid of het omgevingsrecht. Het is ook mogelijk deze specialisaties te combineren.

'Meester in de rechten'

Rechten en bestuurskunde vormen een logische combinatie. Toch is de richting Juridische Bestuurskunde in Groningen uniek. Het is de enige bestuurskundige studie in Nederland die studenten de titel ‘meester in de rechten’ oplevert. Dat illustreert de kwaliteiten van onze afgestudeerden: zij zijn jurist én bestuurskundige. Een uitstekende combinatie voor tal van beroepen, zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven.

De studie biedt ruime mogelijkheden voor verdere ontwikkeling. De opzet van de studie maakt het mogelijk om je nog verder te specialiseren of te verbreden. Bijvoorbeeld door het volgen van vakken in een bepaalde richting of extra rechtenvakken om het zogenaamd ‘civiel effect’ te halen. Civiel effect is nodig om togaberoepen (advocatuur, openbaar ministerie en rechterlijke macht) uit te oefenen. Deze aanvulling van het civiel effect is relatief gemakkelijk te halen.

Bekijk het bachelorprogramma en het masterprogramma voor meer informatie over het curriculum van Juridische Bestuurskunde. Voor vragen over Juridische Bestuurskunde kun je contact opnemen met Opleidingscoördinator Juridische Bestuurskunde Barbara Brink via b.brink@rug.nl. 

Tags: Algemeen