Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs Master en PhD opleidingen Juridische Bestuurskunde
Header image Juridische Bestuurskunde

Juridische Bestuurskunde

Wil jij ontdekken hoe het openbaar bestuur werkt? Lijkt het je leuk om een verschil te maken in de maatschappij door de uitdagingen waar onze overheid mee te maken heeft aan te pakken? Dan is deze master écht iets voor jou!

De master Juridische Bestuurskunde heeft als doel om jou vertrouwd te maken met de complexiteit van de publieke sector. We gaan diep in op de vele maatschappelijke uitdagingen waarmee de overheid wordt geconfronteerd, en laten je zien hoe deze uitdagingen met elkaar verweven zijn. Denk aan opgaven binnen de jeugdzorg, het veiligheidsbeleid of bij de impact van de economische ontwikkelingen op een (natuur)gebied. Door deze complexiteit raakt de verantwoordelijkheid voor beleid steeds meer gespreid.

De opleiding is een combinatie van (interactief) onderwijs en door jou uitgevoerd onderzoek, op zowel publiekrechtelijk als bestuurskundig terrein. Dat geeft je niet alleen een goed begrip van bestuurlijke en beleidsmatige processen, maar zorgt er ook voor dat je vaardigheden ontwikkelt om beleidsvraagstukken te analyseren en erover te adviseren. De juridische kant van de studie stelt je in staat om tal van juridische functies te verrichten. De bestuurskundige vorming geeft je de intellectuele bagage om door te groeien naar adviserende en leidinggevende functies.

Wil je meer weten? Kijk dan ook op onze weblog.

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
LLM in Recht en Bestuur
Type opleiding
Master
Duur
12 maanden (60 ECTS)
Croho code
66461
Voertaal
Nederlands
Start
Faculteit
Rechtsgeleerdheid
Waarom dit programma in Groningen?

Juridische Bestuurskunde is de enige bestuurskundige studie in Nederland die je de titel 'meester in de rechtsgeleerdheid' oplevert. Dat betekent dat je een meester in het recht én een deskundige op het gebied van bestuurskunde wordt

Met een multidisciplinaire invalshoek, waarin naast het recht ook organisatietheorie, economie en sociologie een belangrijke rol spelen, zijn afgestudeerde juristen van de opleiding Juridische Bestuurskunde erg gewild bij op de arbeidsmarkt. Onze alumni zijn erg gewild, of het nu gaat om posities binnen de overheid of in het bedrijfsleven.

Het onderwijs is kleinschalig en interactief opgezet, waardoor ruimte is voor discussie en feedback. Hierdoor bouw je met je medestudenten aan een levendige academische gemeenschap waarin jouw stem belangrijk is!
Programma

Om jou vertrouwd te maken met de vraagstukken binnen de collectieve sector en je vaardigheden te laten ontwikkelen gericht op de aanpak daarvan, biedt deze master een mix van juridische en multidisciplinaire vakken.

Je volgt de kernvakken Beleidswetenschap, Beleidsanalyse, Modern publiek management, Toezicht & rechtshandhaving en Overheid & Privaatrecht. Daarnaast kies je een specialisatie, Openbaar bestuur, Sociale zekerheid of Omgevingsrecht. Binnen je specialisatie volg je twee specialisatievakken, zoals Publiekrecht en duurzaamheid, Politicologie of Vreemdelingenrecht, en schrijf je je scriptie.

Als je na je juridische bachelor nog extra vakken nodig hebt om aan de eisen voor het civiel effect te voldoen, kun je extra vakken volgen.

Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Beleidswetenschap (6 EC)
Omgevingsrecht (6 EC, facultatief)
Recht Decentrale Overheden (6 EC, facultatief)
Social security law (6 EC, facultatief)
Seminaar Beleidsanalyse (6 EC)
Scriptie (18 EC)
Overheid en Privaatrecht (6 EC)
Politicologie (6 EC, facultatief)
Socialezekerheidsrecht (6 EC, facultatief)
Modern Publiek Management (6 EC)
Publiekrecht en duurzaamheid (6 EC, facultatief)
European Environmental Law in a Global Context (6 EC, facultatief)
Staats- en Bestuursrecht in Europees perspectief (6 EC, facultatief)
Toezicht en rechtshandhaving (6 EC)
Vreemdelingenrecht (6 EC, facultatief)
Programma-opties
Openbaar Bestuur (specialisatie)

De specialisatie Openbaar Bestuur wordt gebruikt om de kennis over de inrichting en het functioneren van het openbaar bestuur te verdiepen.

Hier staan onderwerpen centraal, zoals de decentralisatie van de jeugdzorg, de wijze waarop overheden trachten vorm te geven aan de participatiesamenleving en de gevolgen van fragmentatie en differentiatie in de politiek voor de bestuurskracht van overheden.

Sociale Zekerheid (specialisatie)

.

De specialisatie Sociale Zekerheid richt zich op het deel van het rechtssysteem dat is ontworpen om bescherming te bieden aan groepen in kwetsbare posities, zoals migranten en mensen met een laag inkomen.Je kunt hierbij denken aan de toegang tot de Nederlandse samenleving en de sociale rechten die daarbij horen. Maar ook de fundamenten van de verzorgingsstaat, waarbij het gaat om de bescherming van kwetsbare burgers, maar ook het stimuleren van participatie en de keuzes voor het opleggen van verplichtingen in ruil voor bescherming.

Omgevingsrecht (specialisatie)

Bij de specialisatie Omgevingsrecht verdiep je je in het milieurecht, de bouwregelgeving en de ruimtelijke ordening.

Actuele thema's zijn bijvoorbeeld de werking van het Programma Aanpak Stikstof (PAS), de komst van de omgevingsdiensten om de handhaving van het omgevingsrecht te verbeteren en de Omgevingswet die eisen stelt aan participatie van burgers bij de totstandkoming van concrete overheidsbesluiten. Hier komt ook komt de spanning tussen duurzaamheid en economische ontwikkelingen aan de orde.

Studeren in het buitenland

  • Studeren in het buitenland is aanbevolen
  • Voor gemiddeld 20 weken
  • Maximaal 30 EC

De Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen heeft met meer dan 50 universiteiten wereldwijd uitwisselingsovereenkomsten.

Toelatingseisen

Doorstroommogelijkheden

Doorstromen vanaf..

VooropleidingOrganisatieInstroom
Bestuurskunde/Overheidsmanagementnhlstenden

Via een pre-master van maximaal 60 EC

Extra informatie:

Afhankelijk van de gekozen minoren.

Integrale VeiligheidnhlstendenVia een pre-master van maximaal 60 EC
VooropleidingOrganisatieInstroom
Sociaal-Juridische DienstverleningHanzehogeschool GroningenVia een pre-master van maximaal 60 EC
HBO - RechtenHanzehogeschool Groningen

Via een pre-master van maximaal 50 EC

Extra informatie:

Je bent toelaatbaar tot het pre-masterprogramma van 50 EC wanneer je tijdens deze HBO opleiding de specialisatie Recht & Overheid hebt gevolgd.

VooropleidingOrganisatieInstroom
Bestuurskunde/OverheidsmanagementSaxionVia een pre-master van maximaal 55 EC
Integrale VeiligheidskundeSaxionVia een pre-master van maximaal 55 EC
HBO - RechtenSaxionVia een pre-master van maximaal 55 EC
VooropleidingOrganisatieInstroom
RechtsgeleerdheidRijksuniversiteit Groningen

Drempelloze toelating

Extra informatie:

De afstudeerrichting Juridische Bestuurskunde binnen de brede bachelor Rechtsgeleerdheid geeft een drempelloze toelating. Andere afstudeerrichtingen binnen de brede bachelor Rechtsgeleerdheid dienen aangevuld te worden met essentiële instroomvakken. Neem daarvoor contact op met de studieadviseur.

Nederlands RechtRijksuniversiteit GroningenVia een pre-master van maximaal 35 EC
IT-rechtRijksuniversiteit GroningenVia een pre-master van maximaal 40 EC
SociologieRijksuniversiteit GroningenVia een pre-master van maximaal 55 EC
International Relations and International OrganizationRijksuniversiteit GroningenVia een pre-master van maximaal 60 EC
VooropleidingOrganisatieInstroom
Public AdministrationUniversiteit TwenteVia een pre-master van maximaal 35 EC

Toelatingseisen

Toelatingseisen schakelprogramma: Studenten met de Bachelor Rechtsgeleerdheid, specialisatie Juridische Bestuurskunde zijn direct toelaatbaar. Dit geldt ook voor studenten die het geïntegreerde premasterprogramma gevolgd hebben tijdens hun Bachelor Integrale Veiligheid, Bestuurskunde of HBO-Rechten aan NHL-Stenden.

Voor alle overige studenten met een afgeronde juridische of bestuurskundige/sociaalwetenschappelijke hbo- of wo-bachelor, zoals Rechtsgeleerdheid, Bestuurskunde, Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie en Sociologie, bestaat de mogelijkheid om een schakelprogramma te volgen. Op basis van een overzicht van de door jou eerder gevolgde vakken wordt na een persoonlijk gesprek beoordeeld of dit voor jou van toepassing is. Neem voor meer informatie contact op met een van de studieadviseurs. Kijk voor alle contactinformatie onder 'Contact'.

Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2024-2025€ 2530voltijd
EU/EER2025-2026€ 2601voltijd

Praktische informatie voor:

Na je studie

De juridische kant van de studie stelt je in staat om tal van juridische taken in de publieke sector te verrichten, terwijl je ook de intellectuele bagage hebt om door te groeien naar adviserende en leidinggevende functies. De ervaring heeft uitgewezen dat er in de bestuurlijke praktijk veel behoefte is aan deze combinatie van kwalificaties.

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is voor onze afgestudeerden altijd al gunstig, maar is de afgelopen jaren nog interessanter geworden. Een gevolg is dat detacheringsbureaus intensief werven onder nog niet afgestudeerde studenten met mooie beloften over leaseauto's en gevarieerd werk. Het kan de moeite waard zijn wat verder te kijken door na te denken over een organisatie die je interessant vindt om te werken. En als je dat niet weet er eens met docenten of potentiële werkgevers een gesprek over te voeren.

Er zijn op dit moment bij veel 'klassieke overheden' volop vacatures. Die passen vaak verrassend goed bij het profiel van onze afgestudeerden. Gemeenten, provincies en ook ministeries zoeken juridisch medewerkers met competenties die verder gaan dan alleen kennis van het positieve recht. Ze zoeken beleidsmedewerkers met een stevige bestuurskundige achtergrond, die ook de ins en outs van ons juridisch systeem begrijpen. Werken bij de overheid was al nooit saai, wat het merkwaardige 'frame' is waarin veel mensen denken, maar met de huidige uitdagingen op het terrein van woningbouw, klimaatverandering en duurzaamheid, stikstoftransitie en natuurbehoud - en dat zijn nog maar een paar actuele thema's - is het spannender dan ooit.

Ben je meer commercieel ingesteld? Ook in de consultancy en bij adviesbureaus worden afgestudeerden zoals jij veel gevraagd!

Potentiële beroepen

  • Manager van een ambtelijke organisatie
  • Beleidsmedewerker of -adviseur
  • Bestuurder
  • Bestuursjurist
  • Gemeenteraadslid
  • Wethouder
  • Burgemeester
  • Minister
Onderzoek

Onderzoek Juridische Bestuurskunde

Zowel studenten als docenten voeren onderzoek uit op het terrein van de Juridische Bestuurskunde. Studenten krijgen de kans om onderzoek te doen als onderdeel van de master, bijvoorbeeld tijdens het seminar Beleidsanalyse en bij het schrijven van hun scriptie. Daarnaast kunnen ze zich ook bezighouden met extra-curriculaire activiteiten zoals student-assistentschappen of stageprojecten.

Voorbeelden van onderwerpen waarin onderzoek wordt verricht, zijn onder meer de autonomie van toezichthouders, het effect van een stop op intensieve veehouderij in Groningen, en de procedurele rechtvaardigheid bij bezwaarschriftprocedures in het sociaal domein.

Docenten dragen ook bij aan onderzoek binnen dit vakgebied. Ze delen hun bevindingen met de academische wereld door middel van publicaties en presentaties op congressen. Daarnaast voeren ze vaak praktisch onderzoek uit in opdracht van de overheid, wat de directe relevantie van hun werk onderstreept.

Het onderzoek van stafmedewerkers, die betrokken zijn bij de opleiding Juridische Bestuurskunde, vindt voornamelijk plaats binnen het programma Public Trust and Public Law. Hierbij wordt onder andere bestudeerd hoe het bestuursrecht kan bijdragen aan het versterken van het vertrouwen tussen burgers en overheid. Dit onderzoek vindt plaats in een multidisciplinaire setting, waar verschillende disciplines zoals bestuursrecht en sociale wetenschappen deel van uitmaken.

Recentelijk is er bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar handhaving in de sociale zekerheid. Hierbij lag de focus niet alleen op het perspectief vanuit de overheid ('bovenaf'), maar ook op dat van de betrokken burgers ('onderop'). Dit omvatte een breed scala aan methoden, waaronder enquêtes onder uitkeringsgerechtigden, observaties bij uitvoeringsinstanties, interviews met uitvoerders en een grondige analyse van het beleid.

Kijk voor meer informatie bij het onderzoeksprogramma Public Trust and Public Law.

Onderzoekers in beeld:

Testimonial prof. Albertjan Tollenaar (directeur Groningen Graduate School of Law):

'Hoe worden wettelijke regels toegepast door ambtenaren? Hoe kan het dat handhavingsinstrumenten (boetes, dwangsommen) niet worden benut? Wat maakt dat een burger tevreden terugkijkt op een bezwaarschriftprocedure? Naar deze en andere vragen is door mij en door mijn collega's onderzoek gedaan. De uitkomsten van dat onderzoek en vooral ook de achterliggende wetmatigheden, komen uitgebreid aan de orde in de studie juridische bestuurskunde, onder meer in het bachelorvak bestuur en recht.'

Nu aanmeldenBrochureEvenementenContact
Een dag student RechtenOude Boteringestraat 18Meer informatie
Een dag student RechtenOude Boteringestraat 18Meer informatie
Een dag student RechtenOude Boteringestraat 8Meer informatie

Contact

Bekijk deze video

Studieverenigingen

Dorknoper

J.B.S.V. Dorknoper is de studievereniging voor de afstudeerrichting juridische bestuurskunde en de masters recht & bestuur en staats- & bestuursrecht van de faculteit rechtsgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Bij de vereniging worden tal van activiteiten, uiteenlopend van studiegerelateerde evenementen, zoals congressen, lezingen, excursies, tot de typische gezelligheidsactiviteiten georganiseerd. Naast het organiseren van deze studiegerelateerde activiteiten, verzamelt J.B.S.V. Dorknoper ook verschillende vacatures voor haar leden zodat studenten tijdens hun studie praktijkervaring op kunnen doen of na hun studie kunnen beginnen aan hun carrière. Dit met als doel om studenten bij zowel de staats- en bestuursrechtelijke als bij de bestuurskundige praktijk te brengen.
https://www.dorknoper.nl/home
Lees meer
Studentprofiel

Als student Juridische Bestuurskunde ben je maatschappelijk betrokken en nieuwsgierig. Je hebt kennis en vaardigheden op het gebied van het recht en de bestuurskunde en vraagt je continu af hoe deze kennis een bijdrage kan bieden aan (het verbeteren van) de aanpak van maatschappelijke problemen. De wetenschappelijke opleiding biedt jou vaardigheden om vraagstukken grondig te analyseren en om met reële adviezen te komen.

Studiebegeleiding

Kenmerkend voor de opleiding Juridische Bestuurskunde zijn de korte lijnen tussen de studenten en de docenten, wat zorgt voor een persoonlijke aanpak. Mocht je daarnaast vragen hebben over je studie, je studievoortgang, je manier van studeren of persoonlijke omstandigheden, dan kun je terecht bij een van onze studieadviseurs.

Volg ons!