Alumnus aan het woord: Keimpe Anema
Datum: | 24 juni 2021 |
Waar komen onze alumni terecht? In de blogreeks 'Alumnus aan het woord' spreekt een alumnus over de mogelijkheden als afgestudeerd juridisch bestuurskundige. In deze blog: Keimpe Anema, onderzoeker en strategisch analist binnen het sociaal domein bij het Fries Sociaal Planbureau.
'Vraag een willekeurig iemand waar hij of zij aan denkt bij ‘openbaar bestuur’ en de kans is groot dat het gesprek gaat over ingewikkelde procedures, de (onvrede over) politici, ambtenaren en de Belastingdienst. Het is niet altijd even zichtbaar, maar vrijwel iedereen komt vroeg of laat in aanraking met het openbaar bestuur. In sommige situaties heeft de overheid zelfs een grote impact op het alledaagse leven, zoals bij pech of tegenslag. Daarbij kun je denken aan iemand die zijn baan kwijtraakt, te maken heeft met een ziekte of die door een handicap moeite heeft om goed mee te doen aan de samenleving. In zo’n situatie zijn mensen vaak – tijdelijk of voor lange tijd – afhankelijk van bijvoorbeeld een bijstandsuitkering, hulp in het huishouden, individuele begeleiding of hulp bij het vinden van (ander) werk. Wat doet het openbaar bestuur voor deze mensen en hoe steekt dit juridisch én bestuurskundig in elkaar? Om hier een antwoord op te krijgen heb ik gekozen voor de specialisatie Sociale Zekerheid in de master Juridische Bestuurskunde.
Als onderzoeker bij het Fries Sociaal Planbureau (FSP) probeer ik te duiden wat de veranderende samenleving betekent voor de inwoners van Friesland. Deze veranderingen breng ik als onderzoeker in beeld met feitelijke gegevens zoals cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het aantal mensen dat in armoede leeft of zorg nodig heeft. Tegelijkertijd breng ik samen met mijn collega’s ook in beeld hoe mensen hier subjectief naar kijken met panelonderzoeken en interviews. Bij maatschappelijke veranderingen denk je misschien meteen aan technologie of vergrijzing en minder aan de overheid. Toch hangen veel onderwerpen nauw samen met ‘dé overheid’ die zelf óók aan het veranderen is. Zo hebben gemeenten meer taken gekregen en doen zij belangrijk werk als het gaat over wonen, onderwijs, maatschappelijke ondersteuning, verduurzaming, leefbaarheid en sociale inclusie. Steeds vaker is daarbij de ambitie om samen op te trekken met verenigingen, ondernemers, vrijwilligersorganisaties, zorginstellingen, burgerinitiatieven et cetera.
De veranderende wereld en overheid maakt dat je (soms) anders moet kijken naar maatschappelijke problemen, met soms andere oplossingen of spelregels. Daarbij is de kunst om de wereld van het openbaar bestuur en recht te vertalen naar de praktijk en andersom. Ongeachte welke functie je later hebt: inhoudelijke kennis en expertise over bepaalde dossiers zoals het sociaal domein is niet genoeg. Het is steeds belangrijker om de bredere beleidscontext voor ogen te hebben. Wie zijn er betrokken bij het maatschappelijk vraagstuk? Wat zijn de gangbare ideeën over oorzaken en oplossingen? Wat wordt er verwacht van dé overheid, van inwoners of van andere partijen zoals werkgevers en sociale ondernemers? In hoeverre rijmen deze verwachtingen met eerder beleid en de feitelijke veranderingen in onze samenleving? De opgedane kennis, inzichten en ervaringen vanuit de studie Juridische Bestuurskunde met de specialisatie Sociale Zekerheid helpen mij om deze vragen begrijpelijk en hanteerbaar te maken voor beleidsmakers en bestuurders. Dit is nuttig in mijn huidige werk als onderzoeker, maar komt ongetwijfeld ook goed van pas in andere functies zoals een beleidsadviseur of consultant die zich bezig houdt met sociale zekerheid.
Wil je meer weten of eens kennismaken? Stuur gerust een mail naar kanema fsp.nl'