Prof. Brigit Toebes en Dominique Mollet (LL.M.) werken mee aan wetsevaluatie WMO
Prof. Brigit Toebes en Dominique Mollet (LL.M.) hebben meegewerkt aan een wetsevaluatie over de WMO (Wet Medisch-wetenschappelijk Onderzoek met mensen) en de CCMO (Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek). Op basis van het uitgevoerde onderzoek zijn aanbevelingen gedaan over het functioneren van de WMO en CCMO en de toekomstbestendigheid van het toetsingssysteem.
WMO en CCMO
De WMO beoogt proefpersonen te beschermen, zonder de voortgang van medisch-wetenschappelijk onderzoek onnodig te belemmeren. De CCMO geeft uitvoering aan de WMO. In het rapport waaraan Toebes en Mollet hebben meegewerkt, wordt naar beide aspecten gekeken. Er is onderzocht hoe de WMO functioneert en of de CCMO in de periode van 2017 tot 2022 haar taken doeltreffend en doelmatig heeft uitgevoerd.
Het onderzoek werd gefinancierd door ZonMw en is een samenwerking tussen onderzoekers van de Erasmus Universiteit, onderzoeksbureau Pro Facto, het LUMC, de Universiteit Leiden en de Rijksuniversiteit Groningen.
Conclusie en aanbevelingen
De conclusie uit het rapport is dat het huidige toetsingssysteem naar behoren functioneert, maar dat op een aantal punten verbeteringen nodig zijn. Op basis van het onderzoek zijn 21 aanbevelingen gedaan over het functioneren van de WMO, de CCMO en de toekomstbestendigheid van het toetsingssysteem. Demissionair minister Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft de onderzoeksresultaten inmiddels gedeeld met de Eerste en Tweede Kamer.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 02 januari 2024 12:23 |
Meer nieuws
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?