Kandidaat-notaris – Mariska Enzerink
Mijn naam is Mariska Enzerink, ik ben 26 jaar en ik woon in Amsterdam samen met mijn vriend (ook een alumnus van de Faculteit Rechtsgeleerdheid).
Wat heeft u gestudeerd?
Ik heb notarieel recht gestudeerd van 2007 tot 2013.
Wat heeft u naast uw studie gedaan?
Ik ben actief geweest bij de notariële studievereniging Vevonos; hier heb ik het lustrum georganiseerd en maakte ik onderdeel uit van de symposiumcommissie. Daarnaast heb ik deelgenomen aan de eerste lichting van de Topclass Notariaat; een samenwerking tussen de RUG en de universiteit van Nijmegen waarbij een klein groepje studenten de kans krijgt om zich extra te verdiepen in juridische vraagstukken onder leiding van aansprekende docenten uit zowel de academische wereld als de praktijk. Een aanrader. Tot slot heb ik enkele maanden stage gelopen bij een klein notariaat op Curaçao.
Wat houdt uw huidige werk in? Welke competenties zijn het meest belangrijk in deze baan?
Ik werk sinds maart 2013 bij De Brauw Blackstone Westbroek N.V. in Amsterdam als kandidaat-notaris. Hier houd ik mij bezig met het juridisch en toezichtsrechtelijk adviseren van (beheerders van) beleggingsinstellingen, waarbij ik mij vooral focus op de opzet van fondsstructuren, herstructureringen daarvan en governance aspecten. Kort gezegd gaat het om ondernemingsrecht met een extra sausje, namelijk de Wet op het financieel toezicht.
Het leukste aan het werken op een groot kantoor vind ik niet alleen de complexiteit van zaken, maar ook de grote variëteit aan collega's. Iedereen heeft verschillende sterke en zwakke punten, het totaalplaatje wordt beoordeeld bij een sollicitatie. Naar mijn mening zijn de meest belangrijke basisvaardigheden dat je (i) juridische interesse hebt en (ii) communicatief vaardig bent. De praktijk is zo anders dan de theorie; inhoudelijk is het daarom lastig voorbereiden op wat je te wachten staat. Met juridische interesse (en natuurlijk enig inzicht) kom je een heel eind!
Waar je je wel goed op kan voorbereiden, is de internationaliteit van een baan bij een groot kantoor. Veel wordt in het Engel s gedaan; het is daarom goed om te zorgen dat je Engelse taalvaardigheid een bepaald basisniveau heeft.
Daarnaast is het van belang dat je ook buiten gebaande paden kan denken; niet krampachtig vasthouden aan je wetboek, maar ook proberen met een voor een cliënt praktische oplossing te komen die voldoet aan de wettelijke vereisten. Cliënten zitten niet (meer) te wachten op een juridische verhandeling, maar willen vooral een praktisch advies dat ze direct kunnen toepassen in hun praktijk. Ook als kandidaat-notaris moet je daarom businesswise zijn.
Hoe bent u op die plek gekomen? Hoe ziet uw loopbaan eruit?
In mijn bachelor heb ik een student-stage gelopen bij De Brauw. Wat me gelijk aansprak waren niet alleen de leuke juridische zaken, maar vooral ook de open sfeer en gezelligheid binnen kantoor. Hierna heb ik nog wat andere stages en business courses gedaan, maar niets sprak me zo aan als De Brauw. Voor mijn scriptie ben ik daarom teruggegaan naar De Brauw; daarna heb ik gesolliciteerd.
Bij de Brauw begin je in de Brauwerij, de interne opleidingssectie van kantoor. De Brauwerij gaat twee keer per jaar van start, en bestaat uit ongeveer 25 advocaten en kandidaat-notarissen. In dit halfjaar doe je niet alleen ervaring op in dossiers, maar wordt ook de basis gelegd voor je netwerk binnen kantoor. Dit interne programma van een half jaar maakt De Brauw zeer onderscheidend ten opzichte van de rest van de grote(re) kantoren. Na een half jaar gaat iedereen naar zijn/haar sectie toe, waar je je verder gaat specialiseren.
Heeft u loopbaantips voor onze studenten?
Zorg dat je bij verschillende kantoren binnen kijkt zodat je een goed beeld kan vormen van de dagelijkse praktijk. Mijn ervaring is dat juist tijdens zo'n kennismaking duidelijk wordt welk rechtsgebied en welk kantoor bij je persoonlijkheid past. Voor een handvol tweemaandse stages is in het huidige opleidingsprogramma weinig ruimte, maar veel kantoren bieden ook de mogelijkheid van een verkorte stage, business course of meeloopdagen. Doe hier je voordeel mee!
Een groot deel van je dag ben je op je werk; het is ontzettend belangrijk dat je plezier in je werk, maar ook plezier met collega's hebt.
Laatst gewijzigd: | 16 oktober 2024 14:59 |