Kunst in collegezalen
De kunst in de collegezalen in de gang op de begane grond (gebouwdeel 1312) wordt geleend van gallerie Ann's Art uit Groningen.
Vanaf april 2013 kunt u in deze zalen werk zien van de volgende kunstenaars:
Arjan van Arendonk
Arjan van Arendonk (1957) volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie in Den Bosch. In 1990 ontving hij de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst. In plaats van een neutrale ondergrond is het repeterende patroon van bedrukte stof, vaak bestaande uit bloem-, dier- en / of vruchtmotieven, de basis van de schilderijen van Van Arendonk. Het patroon blijft, na een proces van wegschilderen en uitsparen, duidelijk zichtbaar en speelt een belangrijke rol in het uiteindelijke schilderij.Ritme, isolatie en de beweging en opheffing van symmetrie zijn de belangrijke en steeds terugkerende aspecten in het werk van de kunstenaar.
Patrick Bergsma
Patrick Bergsma (1965) genoot zijn opleiding aan Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij maakt grafiek, aquarellen en schilderijen met afbeeldingen van gewone dingen die je overal kunt tegenkomen. Die alledaagse voorwerpen plaatst hij echter in een ongewone situatie. Zo maakt hij stillevens waarin voor- en achtergrond even belangrijk zijn. Perzische tapijten en Delfts aardewerk zijn daarbij favoriete onderwerpen. Patrick Bergsma werkt zijn ideeën eerst uit op de computer. Daarna voert hij zijn ontwerpen uit in litho, zeefdruk, aquarel of olieverf. Door de combinatie van oude en nieuwe technieken en het gebruik van humor en ironie blaast hij zijn onderwerpen nieuw leven in.
Anne van Borselen
Anne van Borselen (1937) geboren in Surabaya- Indonesië studeerde af aan de kunstacademie te Rotterdam.
Overal ter wereld doet ze haar ideeën op voor haar schilderijen en bronzen. Regelmatig reist ze naar haar familie in Indonesië wat duidelijk te zien is in de Aziatische thematiek en het kleur- en materiaalgebruik van haar werk.
Haar manier van schilderen is heel direct, ze uit haar gedachten vaak rechtstreeks op doek. Nieuws over een orkaan in Zuid Amerika, een slapende reiziger in een trein en haar eigen kaketoe, zijn voor haar een directe inspiratiebron. De schilderijen, meestal in olieverf, zijn bijna geabstraheerd, maar de vorm blijft altijd staan. Het dynamische werk is een afspiegeling van Anne haar energieke natuur. Dans en beweging zijn dan ook in bijna alle schilderijen terug te vinden.Elmar Gille
Van tijd tot tijd bereist Elmar Gille Italië, in het bijzonder boeit hem het Toscaanse landschap.
Hierdoor ontstaan prenten die aan de vroege renaissance doen denken.
De merkwaardige gelijkvormige kale heuvels, lichtoker van kleur tegen donkere strakke luchten, hier en daar een enkel blokje van een huis, een schaarse boom, soms onderbroken door lange torenachtige vormen.
Door de platen zo te tekenen dat ze in willekeurige volgorde op elkaar kunnen aansluiten, is een grote variatie in landschappen mogelijk.
Betty Scheer
Betty Scheer volgde haar schilder en tekenopleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.
In haar werk heeft het stilleven altijd een belangrijke plaats ingenomen. Vooral alledaagse, bijna banale voorwerpen zoekt ze als onderwerp. Deze voorwerpen worden altijd in een vierkant geplaatst omdat deze vorm zo streng symmetrisch is, wat weer problemen oplevert met de compositie. Hieraan wordt in haar werk dan ook zeer veel aandacht besteed: het moet in balans zijn. De kleuren zijn in haar werk van essentieel belang. Ze speelt hiermee om voorwerpen sterker naar voren te plaatsen of naar de achtergrond te laten verdwijnen.
Paul de Vries
Paul de Vries (1969), behoort tot een klein gezelschap van kunstenaars die de aquareleerkunst tot een belangrijk deel van hun oeuvre maakt en er een onovertroffen meesterschap in vertoont.
In zijn zeefdrukken legt de Vries dezelfde dynamische expressie als in zijn aquarellen. Het zijn geen kopieën van de aquarellen maar autonome kunstwerken die ontstaan tijdens het drukproces. Het onderwerp is hetzelfde als bij de aquarellen: een roos, tulp, orchidee of de Hawaïaanse bloem 'Bird of Paradise'. De zeefdruk wordt opgebouwd door afwisselend transparante en dekkende kleuren over elkaar aan te brengen. Het aantal drukgangen, of kleuren, varieert tussen de twintig en dertig per zeefdruk.
Vincent van Ojen
Vincent van Ojen (1960) genoot zijn opleiding aan de Koninklijke Academie der Beeldende Kunsten te
's-Hertogenbosch.
Van Ojen is een echte specialist op het gebied van de kleuren houtsnede.
Door vijf tot zeven houtplaten steeds verder uit te snijden en tussendoor steeds de gereedgekomen kleur af te drukken, bereikt hij een veelkleurig en opvallend resultaat. Het afdrukken gebeurt op origineel Japans rijstpapier.
Van Ojen heeft een geheel eigen beeldtaal ontwikkeld door middel van de karakteristiek uitgegutste lijnen, de houtnerven en vooral door de elkaar overlappende kleuren. Hij stemt deze kleuren zeer zorgvuldig op elkaar af voordat hij ze over elkaar heen afdrukt.
Dit leidt tot een zeer helder kleurgebruik.
De collegezalen zijn afgesloten wanneer ze niet gebruikt worden. Wilt u deze kunstwerken eens bekijken, neem dan contact op met Loek Heida.
Laatst gewijzigd: | 21 januari 2016 10:33 |