Skip to ContentSkip to Navigation
Kunst in de Harmonie Expositie 2013-2014

Kunst in bibliotheken

De kunstcommissie Harmonie heeft gastkunstenaars uitgenodigd om hun werk te exposeren in de Rechten- en Letterenbibliotheek. U treft hier werk aan van de volgende kunstenaars:

Rob Strick (bovenverdieping Letterenbibliotheek)

Rob Strick is in 2009 afgestudeerd aan de AKI/Artez academie voor beeldende kunst en vormgeving te Enschede.
Zijn
medium is tekenen, in deze werken gebruikt hij Oost-Indische Inkt, potlood en textiel.
In deze tentoonstelling komt werk te hangen wat hij gemaakt heeft aan de hand van foto’s die voornamelijk komen uit anonieme bron.
Anoniem, “found footage”.
De beelden van deze mensen krijgen een nieuwe plek in de wereld. Zonder dat ze het weten zijn ze tot kunst verheven.
Het werk “hardop denken” is een verwijzing naar de ironie van het leven.
Rob Strick vindt het daarnaast
belangrijk dat de aanschouwer ervan geniet en er zijn of haar eigen interpretaties op na kan laten.
Voor meer informatie en contact: Rob Strick

e-mail

Rob Strick
Rob Strick

Marja Hagenauw (bovenverdieping Letterenbibliotheek)

Marja houdt van dwalen door steden. Ze moeten wel van enig formaat zijn. Urenlang en dagen achtereen heeft ze door de steegjes, straatjes, langs fonteinen, pleintjes, kerken, paleizen en woonwijken van onder andere Berlijn. Parijs, Londen, New York, Damascus, Beiroet, Istanbul en Rome gedwaald. Zonder plattegrond laat ze zich verdwalen in de stad. Net zoals de situationisten onder leiding van Guy Debord dat deden in de jaren 60 in Parijs of de “flaneur” waar Baudelaire over schreef: “a person who walks the city in order to experience it”.
marjahagenauw.nl

Marja Hagenauw
Marja Hagenauw

Renée Luth (benedenverdieping Letterenbibliotheek)

Renée Luth (’79, Eibergen), studeerde vorig jaar als autonoom kunstenaar af aan Minerva. Ze specialiseerde zich vooral in fotografie en film. Haar werk was o.a. te bewonderen in Museum Belvedere. Luth is tevens werkzaam als dichter en redacteur.

‘Mensen zijn als de maan. Je ziet enkel dat deel waar licht op schijnt en ze kaatsen slechts de hoeveelheid licht terug die er op ze schijnt’

Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in mensen die zich buitengesloten voelen en in isolement verkeren. Ik heb me altijd afgevraagd hoe het mogelijk is dat mensen binnen een gemeenschap vereenzamen of zelfs worden verstoten.
Nu grijp ik terug op die vroegere fascinatie en ben ik (mede uit persoonlijke beweegredenen) begonnen met het fotograferen van mensen in een sociaal isolement. Voor de serie “Interbellum” portretteerde ik mensen in hun meest vertrouwde omgeving – daar waar ze zich veilig voelden, ze troost vonden zich niet hoefden te verschuilen achter een façade van sociaal wenselijk gedrag. Ik ving ze in het licht waarin ik ze aan trof. Dat kon het laatste restje daglicht zijn, een schemerlamp of spotlight.

In de reeks heb ik vooral geprobeerd het isolement waarin ze verkeerden te verbeelden door hen te omhullen met duisternis. Het sterke licht-donkercontrast verwijst naar de schilderkunst. Tegelijkertijd appelleert het aan het onbehaaglijke of soms onheilspellende van dat wat onzichtbaar is. Net als eenzaamheid onzichtbaar kan zijn maar je gevangen kan houden. Die spanning tussen het zichtbare en dat wat verborgen blijft probeer ik zoveel mogelijk op te voeren. Ze bepaalt uiteindelijk de dramatiek van mijn foto’s.

Renee Luth
Renee Luth

Vivian Brinkgreve (benedenverdieping letterenbibliotheek)

Kleindochter van Marinus Brinkgreve, dochter van Jan Brinkgreve.
Vivian Brinkgreve is geboren in 1988 in Heerenveen en nu woonachtig in Groningen. Na de Vrije School ín Groningen studeerde zij aan de Academie Minerva in de richting Autonome Beeldende Kunst. Naast het schilderen toonde zij grote interesse in fotografie, het vakgebied waarin zij in 2012 afstudeerde.

Vivian Brinkgreve heeft meegedaan aan verscheidene projecten waaronder het ‘Project Praediniussingel (2010-2012)’, het project van de sloop en opbouw van een pand aan de Praediniussingel, gefotografeerd op eigen wijze en met een eigen verhaal. Dit heeft geleid tot een expositie (feb. 2011) en het realiseren van een boek (jun. 2012). Ook deed zij mee aan het ‘Project Grand Theater Groningen’ (2011), een fotografisch project naar aanleiding van een voorstelling in het Grand theater. Haar foto werd als winnende foto gekozen voor dit project en gepubliceerd in de krant van het Grand Theater, mei/juni-editie 2011. Daarnaast is zij in 2012 als fotograaf uitgekozen om het Groninger landschap binnen de muren van het Martini Ziekenhuis in Groningen te brengen. Eind juni is haar werk te zien in Galerie Noord te Groningen .

Vivian Brinkgreve wil tot in de kern van het onderwerp, dat zij in beeld vastleg, doordringen. Het gaat om wezenlijke waarnemingen en een intense ontmoeting. De werkelijkheid wordt nooit helemaal gezien en dit wordt in haar beelden tot uitdrukking gebracht. Het hoeft niet direct duidelijk te zijn wat zich voor de camera afspeelt. Er blijft ruimte voor vragen. Dit wordt versterkt door het licht-donker contrast in haar beelden. Zij wil als fotograaf dichtbij komen, zonder de vastgelegde wereld te doorbreken. De echtheid van het moment moet voor haar in de foto terug te zien zijn. In haar werk heeft zij onder anderen de ontmoeting met haar vader in zijn wereld in verbinding met de natuur vastgelegd.
www.vivianbrinkgreve.nl

Vivian Brinkgreve
Vivian Brinkgreve

Jitske Hagens (Boekenrij Letterenbibliotheek)

Jitske Hagens laat zich inspireren door het dagelijks leven en de interactie tussen mens en omgeving. Zo creëert ze een tijdelijk illusionaire wereld waarin natuur regelmatig een belangrijke rol speelt. Het werk is experimenteel waarin de fotografe op zoek gaat naar zowel menselijke aanwezigheid als afwezigheid die vaak raadselachtig oogt.
www.wijzijnkees.nl

werk van Jitske Hagens
werk van Jitske Hagens

Christof Beukema (1946-2011) (Letterenbibliotheek)

Het werk van Beukema ontleent zijn kracht aan de eigen waarde van compositie, kleuren, lijnen en structuren die alle een eigen sfeer uitstralen, zowel in het abstracte als in het figuratieve. Zijn schilderijen bevatten, wanneer je er langer naar kijkt, een rijkdom aan details. Beukema liet zich inspireren door landschap en cultuur uit eigen omgeving en vertaalde dit op een heel eigen wijze. Hij hield zich bezig met verval, vergankelijkheid, herinnering en toekomst. In zijn beeldtaal probeerde Beukema flarden van herinnering aan een vervlogen tijd weer te geven. Het zijn verbeeldingen van een verloren nabijheid tot de mensen en dingen uit zijn jeugd, maar met een eigen toekomstperspectief.

Werk van wijlen Christof Beukema
Werk van wijlen Christof Beukema

Anna-Maria Koy (Rechtenbibliotheek)

‘Het spel van de spraakverwarring’ is het thema dat de fotografe met hulp van verschillende stijlrichtingen in haar fotoserie weergeeft. Het Duits als haar moedertaal heeft haar geïnspireerd de verwarringen tussen de Duitse taal en het Nederlands op een visuele manier te tonen. Zo laten zich in elk foto ‘valse vrienden’ symbolisch terug vinden. Valse vrienden zijn woorden die in twee talen een overeenkomstige vorm, maar een andere betekenis hebben. Echt foute vertalingen dus - en typische valkuilen voor Nederlanders die het Duits niet zo goed beheersen, of juist andersom zoals in haar geval.

Anna-Maria Koy werd in 1987 in Achim, Duitsland geboren. In 2009 begon ze haar studie Kunsten, Cultuur en Media aan de Rijksuniversiteit Groningen. Inmiddels is zij bezig met afstuderen en tevens de Marketing Coördinator Offline in het Dagelijks Bestuur van Cultureel Studentencentrum Usva. In haar functie is zij fotografe en hoofdredactrice van Stage. Het magazine van Usva. Koy leeft en werkt in Groningen.

De fotoserie “Das wollte ich net sagen” vond in mei 2012 als onderdeel van het Festival van de Geest in de Nieuwe Kerk in Groningen plaats. In januari 2013 hingen de canvassen drie weken in de Usva-galerie aan de Munnekeholm 10.

Als inspiratie diende een artikel van Marion Huizing uit de Volkskrant van 9 augustus 1999 met de titel ‘’Das wollte ich net sagen’’(valse vriend: net/nett). Wat Koy beweegt om te fotograferen blijkt uit haar Artist Statement.

Een extract:
Ik ben vooral gefascineerd door de schoonheid en uitdrukkingskracht van mensen, de zogenaamde ,mooie uitstraling’. Mensen zijn voor mij belangrijker dan gebouwen, dingen enz.
In deze fotoserie was ik gevraagd om woorden in beelden te vertalen. Ik koos voor het artikel van Marion Huizing om inspiratie te krijgen voor de foto’s. Dat maakte het makkelijk om een concept te bedenken tussen de tal van mogelijkheden. Ik heb geprobeerd de misverstanden uit het artikel te representeren. Ik was meteen zeker van het idee, dat ik hier met mensen zal gaan werken. Het frame hiervoor was het aantal beelden in poster formaat. Daardoor wist ik dat ik portretten zou gaan maken om zo de emoties het best over te kunnen brengen.

De foto’s zijn op aanvraag te koop.

"Wollen Sie etwas Deftiges oder lieber etwas Leichtes" - Anna-Maria Koy
"Wollen Sie etwas Deftiges oder lieber etwas Leichtes" - Anna-Maria Koy

Sabina Theijs (studiezaal Rechtenbibliotheek)

Sabina Theijs studeerde fotografie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sinds haar afstuderen werkt zij zowel in opdracht als aan vrij werk, bestaande uit portretten en fotoseries met een documentair karakter. Vrijwel al haar eigen projecten zijn tijdsdocumenten waarin een veranderende leefsituatie van mensen centraal staat .

Theijs’ werk is door heel Nederland geëxposeerd en is o.a. gepubliceerd in American Photography 23, GUP magazine, Rooilijn, Blauwe Kamer en Noorderbreedte. Zij werkte als assistent van Dana Lixenberg en volgde een masterclass bij Rob Hornstra. In opdracht van Stichting Wereld Pers Foto Groningen maakte zij een fotoserie voor een nevenexpositie van World Press Photo 2009. Zij was jurylid bij o.a. de Post Middendorp Opdracht, de Fotomarathon en de Fotogram Trofee. Daarnaast werkt Sabina als mentor en docent op de Fotoacademie in Groningen.

Voor In Search of Americans trok Theijs in 2008 samen met journalist Eva Kelder en ‘een backpack vol vooroordelen’ dwars door de VS om de Amerikaanse identiteit te onderzoeken. Het tijdstip van hun road trip was cruciaal en eindigt na 9000 km in New York City, op de dag dat Obama wordt gekozen tot nieuwe president van Amerika.

In Search of Americans is een crossmediaal project, bestaande uit mini-documentaires voor en een DocBlog bij documentairekanaal Holland Doc, foto-exposities, een boek (met voorwoord van Charles Groenhuijsen) en een evenement in De Balie met muzikale optredens, de vertoning van In Search of Americans mini-docu’s en een debat met politici, journalisten, VS-deskundigen en Amerikanen.

Alle foto’s die worden geëxposeerd zijn te koop in diverse formaten en uitvoeringen. Prijsvoorbeelden:
Losse print 20 x 30 cm                                       €   60,-
Losse print 40 x 60 cm                                       € 150,-
Losse print 50 x 75 cm                                       € 195,-

Foto 50 x 75 cm geplakt op aluminium met 25 mm aluminium ophangprofiel           € 395,-
Foto 50 x 75 cm geplakt op 2 mm dibond, voorzien van 2 mm Diasec (glans) en 25 mm aluminium ophangprofiel               € 495,-

Ook het boek ‘In Search of Americans: met een backpack vol vooroordelen door de VS’ (€ 21,95) is te verkrijgen via de fotograaf.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sabina Theijs.

Sabina Theijs
Sabina Theijs
Laatst gewijzigd:01 juli 2024 13:15