Kunst in bibliotheken
De kunstcommissie Harmonie heeft gastkunstenaars uitgenodigd om hun werk te exposeren in de Rechten- en Letterenbibliotheek. U treft hier werk aan van de volgende kunstenaars:
Monique van Heerwaarden (bovenverdieping Letterenbibliotheek)
Monique van Heerwaarden (Texel, 1976) is beïnvloed door de pop-art.
Het werk is grafisch en overdreven lineair.
Het doet sterk denken aan Andy Warhol, strips en Dick Bruna. Ze maakt iconische collages met een verfrissend karakter, verrassend herkenbare thema's en een grappige kwinkslag.
Voor meer informatie en contact: euqinom52 hotmail.com
Hannah Botma (benedenverdieping Letterenbibliotheek)
Toen ik 17 was had ik besloten industrieel ontwerper te worden, een zeer treurige theepot van gips heeft mij overtuigd dat dit geen goed idee was. Na een snuffelcursus en vooropleiding op Artez in Arnhem ben ik naar Groningen gegaan om illustrator te worden. Wat mij het meest heeft beïnvloed is mijn uitwisseling naar Nieuw-Zeeland in 2010. Hier is de basis gelegd voor de manier waarop ik nu nog graag werk. Met een kleine inktpen en plakkaatverf.
Qua onderwerpen ben ik altijd geïnspireerd geweest door dagelijkse taferelen en nostalgie. Vroeger tekende ik meer mensen dan dieren, maar tijdens mijn stage en afstuderen ontdekte ik dat kwetterende, waterige en pluizige wezentjes een zeer geschikt onderwerp zijn voor mijn krabbeltjes. Mijn doel en waarom ik teken is om iemand even vast te grijpen, op te laten gaan in details en hopelijk een glimlach te geven.
Monique Blik (Letterenbibliotheek)
Monique Blik (06-07-1989, Winschoten)Al op de middelbare school had Monique een voorkeur voor het vak tekenen. Ze vond het altijd fijn om ook thuis te tekenen en te schilderen, daarom is ze sinds 2007 begonnen aan de opleiding “Docent Beeldende Kunst & Vormgeving”. Gedurende deze opleiding kreeg ze met twee zaken te maken, namelijk haar stages en haar eigen werk. Deze stages hebben zich opgebouwd in moeilijkheidsgraad en hebben vooral plaats gevonden op verschillende middelbare scholen.
Tijdens haar opleiding heeft ze haar weg kunnen vinden in haar eigen werk. Hier is de liefde voor de drukkerij en de grafiekwerkplaats ontstaan. De mogelijkheden, de geur van inkt en de vrijheid die erbij komen kijken, geven haar een startpunt om met haar eigen werk bezig te gaan. In haar laatste werk houdt ze zich bezig met uitspraken en teksten uit muziek. Ze kan er veel kracht uithalen.
In juni 2011 is ze afgestudeerd met haar praktijkwerk en in juni 2012 zal ze afstuderen met haar beroepsproduct voor het primaire onderwijs.
Aly van der Wal (Letterenbibliotheek)
Elke kunstenaar heeft iets eigens, iets dat hem fascineert, waar hij een speciale binding mee heeft. Voor Aly van der Wal is dat het Wad. De wijze waarop zij de indrukken, die zij daar opdoet, omzet in beeldtaal is haar specialiteit.
Aly van der Wal is geboren in Woudsend, Friesland (1950). Op de kunstacademie Minerva studeerde ze af met een geheel eigen techniek: acrylaat-diepdruk, een techniek die het wad tot leven brengt. Op de Klassieke Academie voor Schilderkunst, eveneens in Groningen, bleef haar belangstelling voor dit noordelijk kustgebied bestaan. In het laatste jaar van deze opleiding speelde vooral ei-tempera, een oude techniek, een belangrijke rol.
Dat deze beeldtaal door menigeen wordt verstaan, blijkt uit de belangstelling voor haar werk. Het zien van haar werk roept herkenning op, brengt bij degene die er even de tijd voor neemt het gevoel boven van zintuigelijke aanwezigheid: je hoort de geluiden, je voelt als het ware de vette klei tussen je tenen, je ruikt de geuren en je ziet het telkens veranderende licht op het Wad.
www.alyvanderwal.nl
Ricardo Gomez Becerra (Rechtenbibliotheek)
Is in 2011 afgestudeerd aan de kunstacademie ABK Minerva te Groningen.
Duisternis is mijn concept, een overladen begrip dat wel uitgeplozen mag worden. Als in een donker bos onttrokken van het licht, en dat wat je niet ziet komt tot leven in eigen verbeelding. Geritsel in de bosjes, geesten? Besluipend gevaar? of een door droge blaadjes schuifelende egel, de roep van een vogel de stem van de duivel? Duisternis vertelt meer over ons zelf, en waar we bang voor zijn, dat wat we zien, hoeft niet eng te zijn. Zoals een droom die een loopje neemt met de werkelijkheid.
Duisternis onthult niet alleen kwaadaardigheid.
Wij zetten de wereld om in beeld en taal die vervolgens in de loop van de tijd ook weer beïnvloeden hoe wij naar de wereld kijken, en zo ook de wereld wordt. Invloedrijke of absurde ideeën, goed of kwaad weerhoudt mij niet om dit om te zetten in tekeningen die net zoveel te maken hebben met een droom als realiteit.
RicardoGomezBecerra yahoo.com
Jan Koster (Letterenbibliotheek, Rechtenbibliotheek)
Jan Koster (Delft, 1945) is emeritus hoogleraar Algemene Taalwetenschap aan de RUG.
Sinds de jaren negentig heeft hij zich laten inspireren door de educatieve en artistieke mogelijkheden van digitale media.
Zo creëerde hij in 1995 een succesvolle website over de componist Johann Sebastian Bach, een der eerste in zijn soort.
Sindsdien heeft hij zich toegelegd op digitale fotografie, met een voorkeur voor portretten, landschappen en architectuur. Kenmerkend voor zijn stijl is het benutten van de compositionele mogelijkheden van lijnen en vlakken op het gebied van de architectuur.
Emma Wilson (Letterenbibliotheek)
Al sinds ik me kan herinneren (en daarvoor, schijnt) begeef ik me door het leven met een potlood in de hand. Dieren tekenen heeft altijd mijn grootste interesse gehad. Het begon met paarden, heel veel. Toen ik die naar mijn gevoel geperfectioneerd had, ging ik over op andere dieren. Nog later: mensen.
Toch blijven de beesten de overhand houden in mijn oeuvre. Ik geef ze leven, een karakter.
Ik teken graag puur in zwart-wit. Dat maakt mijn illustraties indringend, brengt ze terug tot de kern. Maar ik ben ook van kleur leren houden, vooral in mijn werk dat op kinderen gericht is. Veel van mijn werk spreekt als vanzelf de jeugd aan, en daarom zie ik mezelf in de toekomst vooral als kinderboeken illustrator.
Christof Beukema (1946-2011) (Letterenbibliotheek)
Het werk van Beukema ontleent zijn kracht aan de eigen waarde van compositie, kleuren, lijnen en structuren die alle een eigen sfeer uitstralen, zowel in het abstracte als in het figuratieve. Zijn
schilderijen bevatten, wanneer je er langer naar kijkt, een rijkdom aan details. Beukema liet zich inspireren door landschap en cultuur uit eigen omgeving en vertaalde dit op een heel eigen wijze. Hij hield zich bezig met verval, vergankelijkheid, herinnering en toekomst. In zijn beeldtaal probeerde Beukema flarden van herinnering aan een vervlogen tijd weer te geven. Het zijn verbeeldingen van een verloren nabijheid tot de mensen en dingen uit zijn jeugd, maar met een eigen toekomstperspectief.
Laatst gewijzigd: | 21 december 2018 16:22 |