Skip to ContentSkip to Navigation
Kunst in de Harmonie Expositie 2012-2013

Kunst in gang en draaideur

Werk van Harry Bos zal vanaf 4 april in de Laan te zien zijn.
Werk van Harry Bos zal vanaf 4 april in de Laan te zien zijn.

In de gang aan De Laan (volg de gele lijnen) hangt vanaf 4 april werk van de gastkunstenaar Harry Bos.

Harry Bos

Harry is door zijn werk in de forensische psychiatrie geïntrigeerd geraakt in de welhaast constante drang tot classificeren en de moeite die mensen lijken te hebben om oprecht te willen begrijpen.

Als autonoom beeldend kunstenaar is hij op zoek naar beeldende vormen die een tegenwicht bieden tegen het juridisch gelijk en politieke correctheid. Met zijn afstudeerinstallatie wist hij hier een goede stap in te maken. Het werk werd op verscheidene festivals in het land getoond.

Werk van Mathieu Keuter van Lewenborg
Werk van Mathieu Keuter van Lewenborg

In de draaideur van de Harmonie is werk van Mathieu Keuter van Lewenborg te bewonderen.

Mathieu Keuter van Lewenborg

is een kunstenaar en hij doet altijd graag gewoon waar ‘ie zin in heeft.
Hou je vast hoor.
Hij maakt graffiti wandschilderingen en allerlei andere vormen van street-art waaronder de reusachtige kartonnen beelden die hij in de openbare ruimte plaatst, muteert monsters van afgedankt speelgoed en stopt ze in potjes, ontwerpt en realiseert duivelse machines en uitvindingen, schrijft brieven met zijn vreemde plannen en voorstellen naar onder andere Koningin Beatrix, geeft zijn eigen Mathieulandkrant uit met meer dan 70 abonnees in de gekste uithoeken van de wereld, schildert schilderijen en maakt tekeningen van Jules Verne verhalen, Ronnie Brunswijk soldaten, pirateneilanden en andere stoere jongens aangelegenheden,schiet foto’s bij het leven en verdiept zich daarmee ondertussen in de aandoenlijke psychologie van de fotografie, en nog zoveel meer...

In de draaideur zal Mathieu dit jaar een onderzoek starten:

‘Over beeldkeuze op Facebook’.

Beelden op Facebook zijn als het ware in een onwerkelijkheid openbaar gemaakt voor (eventueel onbekend) publiek.

Op wat voor manier heeft deze onwerkelijkheid invloed op de keuze van beelden die gemaakt wordt om in openbaarheid te brengen?

Welke voorwaarden worden gehanteerd tijdens dit selectie proces?

Waarom worden bepaalde beeldkeuzes met betrekking tot anonimiteit, zelfpromotie, beeldvorming en identiteit, gemaakt?

Waar liggen de verschillen tussen online openbaar en tastbaar openbaar? Wat gebeurd er als beelden afkomstig van facebook in de tastbare werkelijkheid openbaar worden gemaakt?
En natuurlijk de vraag die er al aan zat te komen…

Hoe werkelijk is de werkelijkheid nou eigenlijk toch?

En hoe gaan wij hier mee om?

Kunstenaar Mathieu Keuter van Lewenborg werd door de Rijksuniversiteit Groningen benaderd om een onderzoek in te stellen naar beeldkeuze op Facebook en schildert iedere week een schilderij naar aanleiding van een foto afkomstig van een willekeurig Facebook account van een student, leraar of medewerker verbonden aan de Harmonie.

Werk mee aan dit onderzoek en geef je op door de FBpagina "Draaideur onderzoek" http://www.facebook.com/DraaideurOnderzoek leuk te vinden en wie weet wordt een van jouw foto’s op Facebook nageschilderd en volgende week tentoongesteld! Joepie!

De kunstenaar zal uiteraard proberen te zoeken naar beelden die nieuwe vragen oproepen en bestaande theorieën ondermijnen bovendien is er een grote kans dat de originele facebook-foto’s niet altijd even duidelijk terug te herkennen zullen zijn in de schilderijen.

Mathieu in de UK
Mathieu in de UK
Laatst gewijzigd:14 december 2015 09:39