Podcast Noorderlab
Luister nu naar Noorderlab, dé nieuwe science podcast voor nieuwsgierige Noorderlingen
Elke aflevering van de Noorderlab podcast geeft een kijkje in één van de laboratoria van de Rijksuniversiteit Groningen. Onderzoekers vertellen over de inhoud van hun werk en over wat hen drijft. Een mooi inkijkje in universitair onderzoek, dat meestal met publiek geld wordt betaald. In het eerste seizoen starten we met het Stratingh Institute for Chemistry met elke maand een speciale aflevering over de wondere wereld van scheikunde.
In de eerste aflevering vertelt scheikundige Jeffrey Buter hoe hij gefascineerd raakte door de bouwstenen waarvan alles in de natuur is gemaakt. Die hele kleine LEGO steentjes, atomen, zijn intrigerend! In het lab van professor Ben Feringa, een pionier in het bouwen van nanomotortjes van molecuul groot, speelt hij met moleculen en bouwt hij slimme medicijnen die met licht zijn te activeren op de plek waar ze moeten werken. Dat deed hij onder meer met een medicijn tegen de gevaarlijke tuberculose bacterie, die jaarlijks zo’n anderhalf miljoen mensen doodt. Zo’n medicijn met een lichtgevoelige schakelaar bouwen is niet gemakkelijk, maar wel leuk en uitdagend!
De Noorderlab podcast is op Spotify te beluisteren (tevens te vinden op de andere bekende luisterplatforms zoals Apple en Google Podcasts). Elke drie tot vier weken verschijnt er een nieuwe aflevering online, dus veel luisterplezier tot aan de zomer.
Deze podcast is ontwikkeld door Science LinX, het science center van de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. De podcast is mede mogelijk gemaakt door het Koninklijk Natuurkundig Genootschap, OOG TV en geproduceerd door productiehuis PodGront, het Groningse productiehuis voor innovatieve audio.
Volg Noorderlab via:
RSS Feed: https://feeds.captivate.fm/noorderlab/