Team Groningen wint medaille met Bye-o-film in iGEM- competitie Parijs
Het Groningse iGEM 2023 team heeft met hun Bye-o-film project een zilveren medaille gewonnen tijdens de jaarlijkse iGEM (international Genetically Engineered Machine) wedstrijd. Hun project richt zich op het bestrijden van infecties bij medische implantaten. In Parijs presenteerden multidisciplinaire teams van studenten hun oplossingen voor wereldwijde problemen met behulp van synthetische biologie.
Het Groningse team bestond dit jaar uit 14 bachelor en master studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en studenten van de Minerva Art Academy. Om een zilveren medaille te winnen moet je onder andere de techniek van je project succesvol hebben ontwikkeld en kunnen aantonen dat je hebt nagedacht over hoe jouw project van toegevoegde waarde is voor de wereld.
Bye-o-film
Het iGEM Groningen team heeft een biosensor ontwikkeld om infecties bij medische implantaten te bestrijden. Wanneer medische implantaten geïnfecteerd raken, vormt zich een laag schadelijke bacteriën op het oppervlak van het implantaat: een biofilm. Dat verklaart de projectnaam: ‘Bye-o-film’. Ook ontwikkelden ze hun eigen app die de patiënt kan waarschuwen wanneer een biofilm-laag wordt gevormd.
Prototype
Het door het team gerealiseerde prototype werkt in een laboratoriumomgeving, maar moet nog verder worden verbeterd voordat het echt gebruikt kan gaan worden. Volgend jaar kan een nieuw iGEM-team voortbouwen op het conceptontwerp van Bye-o-film en het verder ontwikkelen tot een eindproduct.
IGEM-competitie
De iGEM-competitie vond plaats van 2 tot en met 5 november in Parijs. De onderwerpen van de 400 deelnemende teams verschillen flink, maar alles draait om synthetische biologie. Deze tak van de wetenschap verandert cellen of micro-organismen tot allerlei handige stofjes te maken. Synthetische biologie geeft de mogelijkheid om sociale, milieu- of medische problemen aan te pakken. De internationale iGEM-competitie stimuleert de creativiteit van studenten om dat te doen.
Lees meer
Science LinX nieuwsbericht over team iGEM Groningen 2023: Zeg maar dag tegen biofilm
Laatst gewijzigd: | 07 november 2023 14:17 |
Meer nieuws
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?
-
13 november 2024
Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Emergentie in de kosmologie - Het doel van het onderzoek is oa te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht.
-
08 november 2024
NWO-ORC toekenningen voor FSE onderzoekers vanuit Nationale Wetenschapsagenda
Onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering hebben twee grote NWO subsidies toegekend gekregen voor wereldwijd biodiversiteitsherstel en onderzoek naar het ontstaan van leven.