Hoogleraar Caspar van der Wal ontvangt subsidie binnen Nationaal Groeifonds-programma Quantumtechnologie
Hoogleraar Caspar van der Wal van het Zernike Institute ontvangt een subsidie binnen het Nationaal Groeifonds-programma Quantumtechnologie, dat de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in samenwerking met Quantum Delta NL heeft georganiseerd. Van der Wal ontvangt de subsidie voor zijn project ‘Telecom-quantum huwelijk met metaalatomen in halfgeleiders’. De subsidie omvat een bedrag van 350.000 euro.
Quantumtechnologie is een sleuteltechnologie die antwoorden kan bieden voor veel onopgeloste maatschappelijke uitdagingen.

Telecom-quantum huwelijk met metaalatomen in halfgeleiders
Quantumtechnologie kan ons internet veiliger maken en betere sensoren geven. Er is nog veel onbekend over welke materialen het meest geschikt zijn om zulke technologie te bouwen. Het project van Van der Wal gaat voortbouwen op de recente ontdekking dat het toevoegen van losse metaalatomen aan een veel gebruikt halfgeleidermateriaal betere quantumtechnoligie kan geven. De verbetering is dat de kleur licht die in gebruik is voor de glasvezels van het internet direct geschikt is om een quantumgeheugen of quantumsensor te controleren. Van der Wal wil beter begrijpen welke metaalatomen hiervoor het meest geschikt zijn en hoe ze gecontroleerd kunnen worden in een halfgeleider device.
Quantum Delta NL
In 2019 is Quantum Delta NL opgericht om de Nationale Agenda Quantum Technologie uit te voeren. In 2021 kreeg het voorstel van Quantum Delta NL een volledige honorering vanuit het Nationaal Groeifonds. De Rijksoverheid stopt 615 miljoen euro in quantumtechnologie. Daarvan is binnen het programma Quantumtechnologie in totaal 42 miljoen euro gereserveerd voor wetenschappelijk onderzoek en innovatie, over een looptijd van zeven jaar.

Laatst gewijzigd: | 20 december 2022 13:44 |
Meer nieuws
-
25 april 2025
Topwetenschapper Arnold Driessen gelauwerd
Op 25 april 2025 ontving Arnold Driessen (Horst, 1958) een Koninklijke Onderscheiding. Driessen is hoogleraar Moleculaire Microbiologie en voorzitter van de onderzoeks- en basiseenheid Moleculaire Microbiologie bij de Faculteit Science & Engineering...
-
24 april 2025
Uitgelichte publicaties april 2025
Het malaria-geneesmiddel mefloquine kan ook helpen tegen genetische ziekten zoals taaislijmziekte, Duchenne spierdystrofie of sommige vormen van kanker.
-
22 april 2025
Microplastics: wat doen ze met ons?
Prof. Barbro Melgert heeft ontdekt hoe microplastics de longen aantasten en kan uitleggen hoe we onze blootstelling kunnen verkleinen.