Nieuw Lifelines-onderzoek naar mentale gezondheid en sociaal gedrag
Hoogleraar Neurobiologie Martien Kas van de Rijksuniversiteit Groningen is recent een onderzoek gestart naar mentale gezondheid en sociaal gedrag binnen Lifelines. Kas gebruikt een smartphone-app genaamd Behapp om zo accuraat mogelijk te meten hoeveel sociaal gedrag mensen vertonen. Met de resultaten van het onderzoek hopen Kas en andere wetenschappers in de toekomst bij te kunnen dragen aan de behandeling van hersenziekten zoals depressie en de ziekte van Alzheimer.
Om deze kennis te vergaren is een grote hoeveelheid deelnemers nodig. De samenwerking tussen Lifelines en Behapp is daarom zeer waardevol, want Lifelines is een grote onderzoeksinstelling met deelnemers uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Via de app Behapp kunnen mensen op een laagdrempelige manier aan het onderzoek meedoen. “Vragenlijsten over sociaal gedrag stellen vaak hele moeilijke vragen, bijvoorbeeld hoeveel mensen je de afgelopen twee maanden gesproken hebt. De app meet op een precieze en vertrouwelijke manier het sociale gedrag van deelnemers zonder dat zij daarvoor iets hoeven te doen. Behalve de app installeren natuurlijk”, aldus Kas.
Onderzoek naar sociaal gedrag
Martien Kas doet aan de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek naar het belang van sociaal gedrag voor onze mentale gezondheid. Onderzoek uit dit veld laat zien dat sociale contacten van groot belang zijn voor onze mentale gezondheid en dat mensen in slechte mentale gezondheid daarnaast ook verminderd sociaal gedrag vertonen. Kas probeert te ontrafelen waarom sommige mensen minder sociaal gedrag vertonen dan andere mensen. Daarbij kijkt hij ook naar hoe verminderd sociaal gedrag en mentale gezondheid aan elkaar gerelateerd zijn.
Als u deelnemer bent van Lifelines ontvangt u binnen enkele weken een uitnodiging om aan het Behapp-onderzoek van Martien Kas mee te doen.
Laatst gewijzigd: | 04 mei 2022 15:28 |
Meer nieuws
-
21 november 2024
NWA subsidie voor onderzoek om klimaatbeleid te verbeteren
Michele Cucuzzella en Ming Cao zijn partners in het onderzoeksprogramma 'Behavioural Insights for Climate Policy'
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?
-
13 november 2024
Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Emergentie in de kosmologie - Het doel van het onderzoek is oa te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht.