Student Annemarie Doze wint Unilever Research Prize 2021
Op 25 november heeft masterstudent Scheikunde Annemarie Doze de prestigieuze Unilever Research Prize 2021 ontvangen voor haar masterproject ‘Metabollic labelling of Mycobacteria with proteins and photocleavable antibiotics’. Annemarie heeft een bepaald type eiwit gemerkt met een suikereenheid die de mycobacteriën in het celoppervlak incorporeren. Deze nieuwe tool wordt momenteel gebruikt om het ongrijpbare ontsnappingsmechanisme van Mycobacterium tuberculosis te bestuderen.
Mycobacterium tuberculosis is zodanig geëvolueerd dat het weet te ontsnappen aan de verdediging van het immuunsysteem tegen bacteriële vertering met behulp van oppervlakte-eiwitten. Het lokaliseren van dit eiwit biedt fundamenteel begrip van overlevingsmechanismen en mogelijk nieuwe doelen voor geneesmiddelen.
Andere activiteiten
Als extra activiteit tijdens haar studie was Annemarie auteur in een publicatie (Chem. Commun., 2021, 57, 7529-7532) met prof. dr. Ben Feringa. Haar prestaties in haar bachelor en master leverden haar een stage op aan het Massachusetts Institute of Technology om haar master af te ronden, en ze is goed op weg om Cum Laude af te studeren. Annemarie was lid van het studentenbestuur van de graduate school, assistent-secretaris op het Nederlands Katalyse- en Scheikundecongres en bestuurslid bij studievereniging 'De Chemische Binding'
Unilever Research Prize
De Unilever Research Prize prijs bestaat uit 2.500 euro en een bijzonder kunstwerk: een schaal die de samenwerking symboliseert die nodig is tussen de industrie en de wetenschap om samen de toenemende uitdagingen van de wereld met succes aan te pakken. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan jonge academici die veelbelovend onderzoek doen binnen de scheikunde, biotechnologie, werktuigbouwkunde, biologie, landbouwwetenschap en de sociale wetenschappen.
Laatst gewijzigd: | 29 november 2021 12:26 |
Meer nieuws
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?
-
13 november 2024
Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Emergentie in de kosmologie - Het doel van het onderzoek is oa te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht.
-
08 november 2024
NWO-ORC toekenningen voor FSE onderzoekers vanuit Nationale Wetenschapsagenda
Onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering hebben twee grote NWO subsidies toegekend gekregen voor wereldwijd biodiversiteitsherstel en onderzoek naar het ontstaan van leven.