UMCG en RUG nemen deel aan Europees project om ontwikkeling van vaccins te versnellen
Een multidisciplinair team van onderzoekers uit elf verschillende landen start met een project om de ontwikkeling van vaccins te versnellen. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG gaan onderzoeken of minilongen in een kweekbakje ingezet kunnen worden om te voorspellen welke vaccins goed werken tegen luchtweginfecties zoals griep.
Ontwikkeling vaccins: tijdrovend en duur
Door vaccinaties worden jaarlijks naar schatting 2,5 miljoen levens gered en miljoenen mensen beschermd tegen ziekte en handicaps. De coronacrisis heeft laten zien hoe belangrijk het is om snel te kunnen inspringen op gevaarlijke ziekteverwekkers. Echter, de tijdlijnen voor onderzoek en ontwikkeling van klassieke vaccins zijn lang en kostbaar. Gemiddeld genomen duurt het meer dan tien jaar om een nieuw vaccin op de markt te brengen. De kosten bedragen dan meer dan 800 miljoen euro.
Interdisciplinair project
Een groot interdisciplinair project moet hier verandering in brengen. Door het ontwerpen en toepassen van geavanceerde nieuwe modellen van menselijke organen moet uiteindelijk een snellere ontwikkeling en productie van vaccins mogelijk zijn.
Minilongen in kweekbakje
De afdeling Medische Microbiologie & Infectiepreventie van het UMCG en de afdeling Moleculaire Farmacologie van het Groningen Research Institute of Pharmacy gaan gezamenlijk deelnemen aan het project. Samen gaan ze onderzoeken of minilongen in een kweekbakje ingezet kunnen worden om te voorspellen welke vaccins goed werken tegen luchtweginfecties zoals griep.
Het project Inno4vac is een publiek-private samenwerking, gezamenlijk gefinancierd door de EU en vaccinfabrikanten, dat wordt gecoördineerd door het European Vaccine Initiative in Duitsland. In totaal zijn er 41 partners uit 11 verschillende Europese landen. Voor het project is in totaal 33 miljoen euro vrijgemaakt. Meer informatie is te vinden op de website van European Vaccine Initiative.
Laatst gewijzigd: | 02 september 2021 14:00 |
Meer nieuws
-
20 december 2024
NWO M1-subsidie voor drie FSE-onderzoekers
Dr. Antonija Grubišić-Čabo, dr. Robbert Havekes en prof. dr. ir. Jan Komdeur ontvangen een NWO M1-subsidie.
-
19 december 2024
NWO ENW-XL-miljoenenbeurzen voor onderzoeksprojecten RUG
Vier onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering (RUG) ontvangen NWO beurzen van 3 miljoen euro voor hun onderzoeksprojecten.
-
19 december 2024
Jacquelien Scherpen geëerd met Hendrik W. Bode Lecture Prize 2025
Vanwege haar verdiensten voor de wetenschappelijke ontwikkelingen van regelsystemen en -techniek heeft Rector Magnificus Jacquelien Scherpen de 2025 Hendrik W. Bode Lecture prijs ontvangen van de IEEE Control Systems Society (CSS).