Drie RUG-onderzoekers ontvangen Rubicon-toekenningen
Drie onderzoekers van de RUG ontvangen een Rubicon-toekenning van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hiermee krijgen zij de kans om onderzoek te doen aan een buitenlands onderwijsinstituut. Riccardo Alessandri zal in Chicago een algoritme ontwikkelen om efficiënter geschikte polymeren te vinden. Renske van Raaphorst gaat in België onderzoek doen naar de reden van het ingevouwen DNA van een roofbacterie. Sara Raj Pant zal in Zweden de oorzaken en gevolgen van verschillend trekgedrag in vogelsoorten onderzoeken.
Het Rubicon-programma geeft jonge, veelbelovende wetenschappers een kans om internationale onderzoekservaring op te doen aan topinstituten. Een meerderheid van de wetenschappers vertrekt voor 24 maanden, de andere laureaten gaan tussen de 12 en 18 maanden weg. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kunnen ongeveer 60 jonge onderzoekers een Rubicon financiering ontvangen; er is een totaalbedrag van zeven miljoen euro beschikbaar, verdeeld over drie ronden. De drie RUG-onderzoekers zijn deel van een groep van 31 wetenschappers uit twee financieringsrondes van 2020.
Dr. R. Alessandri
Verenigde Staten: Pritzker School of Molecular Engineering, University of Chicago, 24 maanden
Polymeren kunnen de toekomst van batterijen veranderen. De zoektocht naar een geschikt polymer is echter hetzelfde als zoeken naar een speld in een hooiberg. Dr. Alessandri zal een algoritme ontwikkelen om slim te navigeren door de hooiberg van polymeren.
Dr. R. van Raaphorst
België: de Duve Instituut (UCLouvain), 24 maanden
De roofbacterie Bdellovibrio bacteriovorus kan pas groeien als hij zijn prooi binnendringt. Tijdens het jagen zit het DNA van de roofbacterie compact inelkaar gevouwen. Dr. van Raaphorst will uitzoeken of dit te maken heeft met het verschil tussen jacht en groei.
Dr. S. Raj Pant
Zweden: Lund University, Department of Biology, 24 maanden
Veel dieren trekken seizoensgebonden over spectaculaire afstanden. Trekstrategieën verschillen tussen individuen en kunnen veranderen met leeftijd. Verschillende strategieën kunnen de overleving of reproductie verschillend beïnvloeden. Dr. Raj Pant onderzoekt met dit project de oorzaken en gevolgen van individuele variatie in trekgedrag in vier vogelsoorten.
Laatst gewijzigd: | 28 juni 2021 09:08 |
Meer nieuws
-
20 januari 2025
Een waterbestendige sensor die zichzelf herstelt
Het rekt, plakt, herstelt zichzelf als er een scheurtje ontstaat, het is water- en vorstbestendig, en het geleidt elektriciteit. PhD-student Zeyu Zhang heeft een zogenaamde hydrogel ontwikkeld onder begeleiding van Patrizio Raffa, hoogleraar Slimme...
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...