Drie RUG-onderzoekers ontvangen Rubicon-toekenningen
Drie onderzoekers van de RUG ontvangen een Rubicon-toekenning van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hiermee krijgen zij de kans om onderzoek te doen aan een buitenlands onderwijsinstituut. Riccardo Alessandri zal in Chicago een algoritme ontwikkelen om efficiënter geschikte polymeren te vinden. Renske van Raaphorst gaat in België onderzoek doen naar de reden van het ingevouwen DNA van een roofbacterie. Sara Raj Pant zal in Zweden de oorzaken en gevolgen van verschillend trekgedrag in vogelsoorten onderzoeken.
Het Rubicon-programma geeft jonge, veelbelovende wetenschappers een kans om internationale onderzoekservaring op te doen aan topinstituten. Een meerderheid van de wetenschappers vertrekt voor 24 maanden, de andere laureaten gaan tussen de 12 en 18 maanden weg. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kunnen ongeveer 60 jonge onderzoekers een Rubicon financiering ontvangen; er is een totaalbedrag van zeven miljoen euro beschikbaar, verdeeld over drie ronden. De drie RUG-onderzoekers zijn deel van een groep van 31 wetenschappers uit twee financieringsrondes van 2020.
Dr. R. Alessandri
Verenigde Staten: Pritzker School of Molecular Engineering, University of Chicago, 24 maanden
Polymeren kunnen de toekomst van batterijen veranderen. De zoektocht naar een geschikt polymer is echter hetzelfde als zoeken naar een speld in een hooiberg. Dr. Alessandri zal een algoritme ontwikkelen om slim te navigeren door de hooiberg van polymeren.
Dr. R. van Raaphorst
België: de Duve Instituut (UCLouvain), 24 maanden
De roofbacterie Bdellovibrio bacteriovorus kan pas groeien als hij zijn prooi binnendringt. Tijdens het jagen zit het DNA van de roofbacterie compact inelkaar gevouwen. Dr. van Raaphorst will uitzoeken of dit te maken heeft met het verschil tussen jacht en groei.
Dr. S. Raj Pant
Zweden: Lund University, Department of Biology, 24 maanden
Veel dieren trekken seizoensgebonden over spectaculaire afstanden. Trekstrategieën verschillen tussen individuen en kunnen veranderen met leeftijd. Verschillende strategieën kunnen de overleving of reproductie verschillend beïnvloeden. Dr. Raj Pant onderzoekt met dit project de oorzaken en gevolgen van individuele variatie in trekgedrag in vier vogelsoorten.
Laatst gewijzigd: | 28 juni 2021 09:08 |
Meer nieuws
-
25 april 2025
Topwetenschapper Arnold Driessen gelauwerd
Op 25 april 2025 ontving Arnold Driessen (Horst, 1958) een Koninklijke Onderscheiding. Driessen is hoogleraar Moleculaire Microbiologie en voorzitter van de onderzoeks- en basiseenheid Moleculaire Microbiologie bij de Faculteit Science & Engineering...
-
24 april 2025
Uitgelichte publicaties april 2025
Het malaria-geneesmiddel mefloquine kan ook helpen tegen genetische ziekten zoals taaislijmziekte, Duchenne spierdystrofie of sommige vormen van kanker.
-
22 april 2025
Microplastics: wat doen ze met ons?
Prof. Barbro Melgert heeft ontdekt hoe microplastics de longen aantasten en kan uitleggen hoe we onze blootstelling kunnen verkleinen.